Welke zoldertrap ? | Ecobouwers.be

U bent hier

Welke zoldertrap ?

afbeelding van Esser
04/09/2016 - 10:50

Dag iedereen,

We hebben veel aandacht besteed aan de isolatie van onze woning.  Nu vragen we ons af welke zoldertrap we best plaatsen.

De zoldervloer heeft een U-waarde 0,19.    De nog betaalbare Zoldertrap Fakro LWT heeft een U-waarde 0,51.  Trappen met een hogere isolatiewaarde worden nagenoeg onbetaalbaar. 

We denken er aan ook de zolder op zich te isoleren omdat we nog isolatie over hebben.  (oplossing in combinatie met de Fakro LWT ?)

Een extra bak maken die je kan dichtklappen met isolatie in boven de trap en voor de luchtdichtheid rekenen op de Fakro LWT ?

Graag jullie advies.

Groetjes

Jan

 

 

 

 

 

 

5 Reacties

afbeelding van charel
04/09/2016 - 12:35

We denken er aan ook de zolder op zich te isoleren omdat we nog isolatie over hebben.  (oplossing in combinatie met de Fakro LWT ?)

Dit vind ik een eigenaardige redenering, zo ook de vraag overde u-waarde van de zoldertrap die hieruit volgt.

De zoldervloer isoleren is nodig in geval je het dak niet hebt geisoleerd en niet omdat je nog wat overhebt.

De zoldervloer en ook de trap isoleren  is eigenlijk zinloos indien het dak wel is geisoleerd. Je zou dan het teveel aan isolatie beter extra gebruiken in het dak.

afbeelding van walter-8
04/09/2016 - 20:32

Bedoel je dan een trap in een valluik?

Ik zou de geïsoleerde trap Links laten en op het valluik een isolatieplaats leggen.
Zo is het bij ons: 20cm in de zoldervloer en op de trapopening een isolatieplaat van 15cm dik (verschillende platen aan elkaar gelijmd). En iedere naar de zolder schuiven we die opzij.

afbeelding van Esser
07/09/2016 - 13:22

Dag Charel,

Verwarring.  De zoldervloer is al geïsoleerd.  Het dak van de zolder (nog) niet.    Een zoldervloer U=0,19 in combinatie met een zoldertrap u=0,51 lijkt me onvoldoende.  Dus zoek ik een manier om de boel extra te isoleren.  De tip van Walter is zeker bruikbaar.  Ik denk er aan een bak op de zoldertrap te maken die je dan extra kan openklappen.  Deze bak isoleer ik dan nog bij. 

Groetjes

Jan

afbeelding van walter-8
07/09/2016 - 14:14

De verwarring is natuurlijk dat een trap niet isoleert (die zit vol gaten) maar dat de isolatiewaarde slaat op het luik waar de trap aanhangt. Correct?

afbeelding van limer
07/09/2016 - 15:34

Zo hebben wij het ook gedaan.

Standaard zoldertrap-luik geplaatst, omwille van de afwerking en de dichtingsstrips op de deur/kader.

Dan op de zolder een omkasting gemaakt rond de kader van dit luik, waarrond dan zoals de rest van de zolder 30cm cellulose geblazen werd.

De omkasting werd trapsgewijs gemaakt, en hierop ligt dan een deksel, bestaande uit een houten plaat met handvatten, en daarop XPS isolatieplaten verlijmd, in dezelfde trapvorm als de omkasting (2 platen van 10cm dik, met telkens een sprong van 5cm naar buiten.

Tussen deze omkasting en de deur/paneel zitten ook nog tochstrips om het geheel af te sluiten.

En duidelijk verschil, als je de naar de zolder wil, en deze deksel opheft. Dan valt de koude op je.