Welke gascondensatieketel kiezen? | Ecobouwers.be

U bent hier

Welke gascondensatieketel kiezen?

01/03/2019 - 15:31

Ik ben naar Batibouw geweest en heb telkens hetzelde verhaal gedaan: centrale verwarming nodig voor 2 personen + verwarming van water. Oppervlakte woning ongeveer 225 m² - benodigde energie ongeveer 20 Kw. Mijn chauffagist verklaart dat mijn huidig rendement aan het verminderen is van mijn ACV hogerendementsketel (20 jaar oud) hetgeen logisch is. 

Ik kreeg volgende voorstellen zonder BTW en installatie:

- Daikin : type D2C/T voor 1.200 euro

- ACV : Kompakt HRE eco 24/28 voor 1. 948 euro (in aluminium) of Prestige 24 Excellence voor 3.089 euro (in staal)

- Viesmann : Vitodens 222W voor 3.800 euro

Het prijsverschil is enorm doch elk bedrijf beweert dat hun produkt conform mijn vraag is. Zelfs indien ik voor Viesmann kies, zal het toestel ook na 10 à 15 jaar verouderd zijn en moet ik opnieuw investeren. Prijs speelt een rol, kwaliteit uiteraard ook dus ofwel kies ik voor de "Rolls Royce" ofwel voor het 2 Pktje. Ik verkies zelf wel dat ik warm water in reserve heb, dus zonder doorstroomprincipe teneinde eerst liters (koud) water te verspillen.  Graag uw mening hieromtrent, dank bij voorbaat.    

   

7 Reacties

01/03/2019 - 18:02

Alles is afhankelijk van wat jij belangrijk vindt. Je kan zelfs een doostromer van Viessmann kopen voor 1.700 EUR zBTW. 

Altijd appelen met appelen vergelijken.

Kijk bijvoorbeeld naar eigenschappen zoals modulatie, sanitair vermogen, weersafhankelijke regeling inbegrepen, bedieningsgemak, besturing op afstand..

Kijk vervolgens naar je installateur want zelfs een Viessmann kan je verkeerd monteren.

En als je een model zoekt met een ingebouwde tank zit je natuurlijk altijd in een prijsvork vanaf 3.000 EUR. Zonder plaatsing. ZBTW.

04/03/2019 - 10:38

225 m2 voor twee personen, dan hebt ge zeker enkele vertrekken die niet moeten verwarmd worden. 

Ge hebt niet graag een doorstromer, omdat er te veel koud water zou verspillen. Met een boilerreservoir moeten de koude buizen ook eerst leeglopen alvorens het warm water de kraan bereikt. Op dit ogenblik schijnt de beste oplossing te liggen bij een eerder klein warmwaterreservoir, gekoppeld aan een doorstromer. Dit princiep vergt wel een voldoende vermogen van de brander om het water op te kunnen warmen tijdens de doorstoming. In uw geval hebt ge zeker voldoende vermogen.

Wat biedt Daikin voor die prijs??

04/03/2019 - 14:18

Beste Christophe en Pierre,

Hartelijk dank voor jullie spontane reacties. Er zijn inderdaad niet alleen de prijsverschillen maar vermoedelijk ook verschillen in gebruik & kwaliteit. Viesmann biedt inderdaad ook een App toepassing waarbij het toestel vanop afstand kan geregeld worden. Allen hebben een ingebouwd reservoir. Blijkbaar volgens de uitleg die ik ontvangen heb bij Viesmann zal het vermogen zich aanpassen aan de vraag want het toestel biedt tot 35 Kw (terwijl ik maar 20 Kw nodig heb). Bij Daikin is dat vermogen lager, het gebruiksgemak is wel eenvoudig (enkele manuele toetsen) doch beperkter dan Viesmann (digitale electronische regeling). Door jullie reactie is het wel duidelijker geworden dat je de toestellen moeilijk kan vergelijken en stelt zich vooral de vraag indien men (zoals voor een auto) alle extra mogelijkheden wil/moet hebben. Voorlopig lijkt Daikin mij een basismodel zonder opties, ACV toestel (heb momenteel ook een ACV maar nog HR+ ketel) is beter, zeker de staalversie. Viesmann zal zeker goed zijn maar biedt misschien teveel snufjes aan, is zelfs te krachtig en heb schrik dat alle ingebouwde electronica ook stuk kan gaan. Ik ga zeker nog verder alles uitpluizen. Ik heb ter info voor Pierre hierna de link toegevoegd met de specificaties van het Daikin toestel:  https://www.ehcs-bvba.be/daikin/#&gid=1&pid=1

Fijne dag verder - Frank

07/03/2019 - 13:23

Beste Frank,

Misschien eens verder kijken dan de traditionele merken. Een gaswandketel heeft inderdaad een verwachte levensduur van 10 à 15 jaar. En in de meeste gevallen mag je ook nog rekenen op een aantal herstellingen tussendoor. Sommige fabrikanten maken meer winst op hun onderdelen dan bij de verkoop van hun nieuwe toestellen. Onze Solvis ketels zijn nog gemaakt met duurzame materialen en hebben een veel langere levensverwachting. Bovendien zijn ze meer toekomstgericht door de mogelijkheid om uit te breiden met zonnecollectoren, of een weerstand voor overtollige stroom en bieden ze een maximaal comfort qua tapwater verwarming.

07/03/2019 - 15:30

Beste,

Hartelijk dank voor de informatie. Ik heb even de website van Solvis erbij genomen en inderdaad gemerkt dat de installatie moduleerbaar is. Indien ik mij echter beperk enkel tot de gascondensatieketel welke prijs wordt hiervoor dan gerekend (zonder installatie en BTW)? 

30/03/2019 - 13:24

Ik heb een Vaillant VCW 356 sinds dit voorjaar. 25kw verwarming, 35 kw sanitair. Kan vanaf 10 % vermogen werken door goede modulatie. Meer dan voldoende voor cv en ook hoog sanitair debiet. De afstandbediening via smartphone is zeer handig. Mijn verbruik is serieus gezakt zoveer ik nu al kan zien.

 

30/03/2019 - 21:07

rikelectriek

Ik denk niet dat je dit jaar kan vergelijken met vorige jaren.

Ik heb ook 26% minder energie nodig gehad deze winter om te verwarmen en dit zonder te veranderen van warmteaanmaak apparaat.

Jouw uitspraak "Mijn verbruik is serieus gezakt zover ik nu al kan zien" moet je dan ook relativeren met deze uitzonderlijk gunstige winterse omstandigheden van uw analyseperiode.