We zouden willen weten hoe je een kalkchape maakt, wat de indgrediënten zijn en hoe dik die moet zijn. | Ecobouwers.be

U bent hier

We zouden willen weten hoe je een kalkchape maakt, wat de indgrediënten zijn en hoe dik die moet zijn.

afbeelding van bieappels
09/05/2017 - 12:03

Beste,

we willen als alternatief voor een gewone chape met een kalkchape plaatsen. Wordt dit gedaan met ongebluste kalk of moeten er hennepscheven aan teogevoegd worden. Voor de isolatie is dit niet nodig want er is 60 cm schelpen in de kruipkelder.

Met welk materiaal wordt de kalkchape gewapend?

 

Dank voor een antwoord.

 

Gabriëlle Appels

1 Reactie

afbeelding van JanR
18/05/2017 - 21:58

Dag Gabriëlle,

Wij hebben bij ons een kalkchape gelegd. Opbouw is: grond - geotextiel - 30cm argex - 20 cm kalkhennep - 7 cm kalkchape (de dikte varieert wel +/-2 cm)

We hebben gewoon trasskalk gebruikt in plaats van cement, werkt perfect. Verhoudingen blijven dezelfde.
Wel opletten: trasskalk is hydraulische kalk, dat is kalk die uithardt door binding met water (net als cement). Bovendien hadden we klasse HL5, dat is zowat de sterkste. Gewone witte gebluste kalk die uithardt door binding met CO2 is niet geschikt voor chape naar mijn weten (of het zal alleszins héél lang duren voor de chape sterk genoeg is).

Wij hebben geen wapening gebruikt en ondanks dat we geen betonnen vloerplaat hebben, nergens barsten in tegels of voegen (de chape ligt er nu 2 jaar).

Het enige 'nadeel' aan kalkchape is dat het een beetje meer meegeeft bij het uitvlakken. Het is dus vermoeiender en duurt langer om te leggen dan gewone chape.

We hebben trouwens ook al kalkbeton gemaakt op deze manier, gewoon cement vervangen door traskalk. Belangrijkste verschil: het duurt een aantal dagen voor het echt sterk is, bij cement is het al vrij stevig na een dag.