Wat is het beste constructiehout voor houtskelet? | Ecobouwers.be

U bent hier

Wat is het beste constructiehout voor houtskelet?

afbeelding van GwenVer
24/08/2017 - 12:50

Hallo iedereen,

Ik heb me laten vertellen dat je enkel met CLS hout (Canadian Lumber Standard) zeker bent dat je kwalitatief constructiehout in handen hebt. Is dit waar?

Waar letten jullie op bij het kiezen van constructiehout? Zijn er bepaalde labels die ik kan volgen?

Alvast bedankt.

2 Reacties

afbeelding van Woubeir
24/08/2017 - 19:19

Welke dikte heb je nodig ? Tot 240 mm kan CLS en zo.

afbeelding van geert devos
27/08/2017 - 12:04

Als je een HSB wil plaatsen volgens huidige isolatienormen, zal je toch al een dikte van meer dan 18 cm nodig hebben, zeker voor je dak (> 24 cm). En dan is de stap naar samengestelde liggers (I-profielen) logisch.

je gaat veel ecologischer om met het hout , als je vol hout van een bepaalde sectie wil, is er enorm veel zaagverlies.bij een samengestelde ligger wordt een (snel hernieuwbare) boom tot de laatste splinter gebruikt om deze te maken.

Er is minder energieverlies thv de dunne lijfplaat (koudebrug) , en de constructie is lichter en kan meer belasting aan dan een volle balk van dezelfde sectie. Je mag de lijfplaat (volgens bepaalde regels) ook vlot doorboren voor bvb ventilatiebuizen, wat bij volle balk uit den boze is.

steico is een gekend merk van I-liggers.

Als ja dan je constructie nog eens isoleert dmv inblazen met cellulose , is je hout nog eens beschermd door de boorzouten van de cellulose.