Wat is een degelijke dakdoorvoer plat dak? (luchtdicht&geïsoleerd-Ventilatie+PV)

Dag allemaal,

Via dit topic ben ik op zoek naar ervaringsdeskundigen die voorbeelden kunnen geven van de gekozen materialen, luchtdichting en isolatie van hun dakdoorvoer, plus waarom je er al dan niet tevreden over bent. Dit zowel voor ventilatie als voor PV-panelen. Het is me immers onduidelijk hoe ik moet beoordelen welke dakdoorvoer 'goed genoeg' is en dezelfbouwbedrijven leggen de lat mogelijks wat lager dan de ecobouwer. ;-) Hopelijk delen jullie je kennis: 

Voor ventilatie doorvoer:

  • Welke dakdoorvoer plaatste je? (merk, type, foto is ideaal)
  • Hoe sluit die luchtdicht aan op je uitblaas van je ventilo-unit?
  • Hoe is het geheel geïsoleerd (bv in ons geval wordt het houtskelet, vraag is tot waar isolatie dus loopt, tegen plafond of loopt het door in gewelf)
  • Hoe is waterdichting aangewerkt op bv EPDM (sommigen maken eigen 'flapjes', anderen kopen iets waar al een soort huls aan zit etc...) 

Voor PV doorvoer: in feite dezelfde vragen, maar de sectie is hier dunner en er stroomt geen lucht door de doorvoer

  • Welke dakdoorvoer gebruikt je (merk, type, sectie, foto?)
  • Hoe luchtdicht en waterdicht aangewerkt op dakbedekking?
  • Eventuele isolatie-maatregelen?

Dank om te delen! 

Hannes

Reacties

Ervaring van een gasdoorvoer, maar meerdere punten zijn vast vergelijkbaar.

De enige dakdoorvoer die we voorlopig hebben is een gecombineerde aan- en afvoerbuis voor een doorstroomketel op gas.

Massief-passiefbouw, bovenop de betonplaat van 20cm ligt een laagje afschot en 28cm isolatie en epdm. Eerst lieten we een betonboorman langskomen om een gat van 180mm diameter te zagen.

Doorvoer geiser was slechts 125mm, wat wel wat marge gaf, maar voordien uitzetten van afvoer boven gemonteerde geiser naar waarmee dat overeenkwam bovenop het dak was een precisiewerkje. Boorman had wel lange standaardboor voor plaatsindicatie, maar die was slechts nipt lang genoeg.

Door de dikte van het dak stak de buis bovenop de geiser niet ver uit boven het dak, wat de montage van de verdere stukken (telkens 1m) bemoeilijkte; de schouw (extra buis rondom afvoerbuis) daarbovenop is daarom niet met extra schroeven verankerd. Voelt alsnog stevig aan. Tip: toestel eronder op hoogte monteren (nadien) ifv lengte buizen zodat naden aan beide zijden flink buiten dakpakket uitkomen.

Alternatief was een buis tot halverwege het dakpakket laten komen en daar dan weer een langer stuk, maar een naad halverwege is niet controleerbaar en daarom af te raden.
(Onze schouw moest flink hoog komen zodat de rookgassen min. 1m hoger dan de toekomstige ventilatieaanvoer zouden afgevoerd worden.)

Tussen de buisdoorvoer en de rand van het dak pakket hebben we opgevuld met glaswol.

Onderaan is afgedicht met straalgewijs aangebrachte stroken luchtdichtheidstape tussen buis en binnenkant onderaan betonboorgat. Nog niet getest (blowdoortest), hopelijk houdt die.

Waterdichting boven is met schouw-montagestuk, met een lap epdm er zelf op gemonteerd. (Mogelijk was er ook een epdm-ring maar denk van niet, herinner ik me niet meer.)

Tevreden over. Stukken en instructies via bouwfirma.

Mogelijk is er nu dus nog steeds een damp-probeem omdat damp wel doorheen de luchtdichtheidstape kan en vervolgens via de glaswol tot boven kan om daar in de winter te condenseren tegen de epdm... Ik zou nog een ringetje van pur kunnen spuiten.