Warmtepomp / energievraag.

Warmtepomp / energievraag. Wij gaan dit jaar een nieuwe woning bouwen en opteren voor de verwarming voor een warmtepomp (lucht-water) en vloerverwarming, uiteraard in combinatie met zonnepanelen (7 kw). Een thuisbatterij voorzien we hier voorlopig nog niet bij. Ook het sanitaire warm water moet door die warmtepomp voorzien worden, we gaan dus GEEN gasaansluiting nemen. Deze keuze wordt uiteraard beïnvloed door de onzekerheid op de gasmarkt en overigens na 2023 is gas zowiezo geen optie meer in nieuwe woningen... Concrete vraag hierbij: wie kan UIT EIGEN ERVARING vertellen hoe hij/zij dergelijk systeem ervaart? En ook belangrijk: wat betaal je aan electriciteit? Heb je dus een recente woning die geïsoleerd is naar de recentste normen en heb je ook géén gasketel meer; hoe ervaar je dit, en zou je iets anders doen, achteraf bekeken? Vertel er ook even bij aub hoe groot je vloeroppervlakte is en hoeveel zonnepanelen je eventueel hebt? Alvast bedankt voor de reacties.
Reacties

Waarom kom je deze vraag op een forum stellen?

De normale manier van werken: 

Architect: Welke energieprestatie wil je voor de woning?

Bouwheer: Ik wil een woning met minimale energievraag.

Architect: Een goede keuze, dan bouwen we naar passiefnorm.  Dan heb je een energievraag van minder dan 15kWh/jaar en per m2.  Met een warmtepomp kom je dan niet boven 5KWh/m2.  Voor 150m2 is dat dan minder dan 750kWh/jaar.  Tov je totale elektricteitsverbruik is dat minder dan een vijfde. Dus nauwelijks het vermelden waard.  We kunnen zelfs bouwen zonder de warmtepomp als we wat meer isoleren en zelfde verbruik houden.

Zo zou deze discussie de laatste 10 jaar moeten gevoerd zijn.    

Bouw je volgens de huidige minimum normen kan je nog altijd een slecht geisoleerde woning neerzetten (de recente normen geranderen nog altijd geen goed geisoleerde woning).  Het is dus onmogelijk te weten hoeveel energie je zal nodig hebben.

Normaal kan je architect je dit perfect zeggen. Al snap ik totaal niet hoe je er in slaagt te weten hoeveel kw aan zonnepanelen je legt, maar je een basisgegeven van de grootste investering van je leven, niet kent: hoe groot is de energievraag van je woning.,Dat lijkt me toch veel belangrijker dan wat info over zonnepanelen.  

Hoeveel je betaalt voor elektriciteit: dat kan je zelf bepalen door de keuze van je energieleverancier.  

Ter info: ik woon in een 17 jaar geleden gerenoveerde woning 100+jaar oud, 180m2 verwarmde opp met een 6kW bodem-water warmtepomp en met 5 personen.  Ik kan alleen maar zeggen dat die warmtepomp en verwarming werkt.  Geen idee welke ervaringen je juist wil lezen.  Maar zoals velen, achteraf zou ik meer isoleren.

Met 6kW zonnepanelen betalen we een 750Euro per jaar (als ik de groene stroomcertificaten meereken krijg ik eigenlijk 600Euro per jaar voor nog enkele jaren).  Verwarming, warm water is een 3500kWh per jaar (helaas zijn we verder niet zo zuinig met elektriciteit).

Walter

 

 

ps: als je 7KW aan zonnepanelen zet: het is het enige concrete gegeven over je woning.  Zoveel panelen plaatsen zou kunnen wijzen dat er rotslecht geisoleerd wordt en dat veel zonnepanelen nodig zijn om aan de  E-peil eisen te voldoen.  

uit eigen ervaring :

- mega shit 1 Toen de wetgeving tussen aankoop en erp werd gewijzigd. Daikin had 3 fase weerstand in de sww tank gestoken , wat toen de machine gemaakt was ok was, maar tegen dat ik mijn erp aanvraag indiende door een cascade van dingen mij +/- 1.5 keer de totale prijs van de wp gekost heeft (oa  erp hoger => geen officiële 0 energie woning => geen korting kadastraal inkomen ) Eigenlijk had ik de WP na een dag moeten dumpen en een nieuwe kopen. 

mega shit 2 : ik heb geleend, met het idee de lening terug te betalen door geen energie kosten te hebben. Dit heeft welgeteld een jaar geduurd waarna ik toch moest betalen voor de elektriciteit

mega shit 3  : (komt eraan) : Doordat de wp een sww bij weerstand heeft,  en de wp zelf nogal veel piek vermogen heeft, zal de warmtepomp zwaar belast worden door het nieuwe capaciteit tarief. Er is sprake van dat de overheid daar iets zou aan doen, maar nog ver van zeker.

Dit alles dus in 6 jaar. wie weet wat de volgende shit zal zijn?, Waarschijnlijk duurdere elektriciteit door de kernuitstap? 

Was het te herdoen, als de wp binnen 10 jaar aan zijn verwachte levensduur van 15 jaar heeft bereikt, koop ik een pellet ketel (geen kachel). Voordeel is dat je dan nogal beschut van veranderende wetgevingen.

jan

ps en ja, technisch werk alles perfect, 

ps nog een punt van ergernis, onze wp kan niet koelen ( kan dit technisch wel, maar dit is geblokkeerd omdat dit toen niet mocht voor erp) en nu wel mag maar kost fotuin om dit aan te passen. Als je er eenthje neemt die wel mag koelen kan dit misschjuen weer verboden worden?

 

Ik denk dat je Jan zijn verhaal samen te vatter is als: als ik zeer lage energievraag had, had ik al die problemen niet gehad ;-).

@walter  met 7 kw piek/ 5 kw convertor aan zonnepanelen ( + 2 kinderen die graag douchen en een vrouw die het graag warm heeft)  heb ik al 6 jaar een terugdraaiden meter, Erg hoog kan de energievraag dus niet zijn, ik denk niet dat dit dus het probleem is.

Als de energievraag niet hoog is, kan je ook niet echt een frustratie hebben over je verbruik en regelgeving...

maar de beloofde 10 jaar reductie kadastraal inkomen, + nul factuur zijn + nog een paar subsidie kronkels samen is dus  meer dan de aankoop van de WP, en als je bouwt/ juist gebouwd hebt doet dit wel pijn. Ze moeten mijn geen subsidie geven, maar dan moeten ze het ook niet beloven...

als we ooit  verhuizen  en komt het huis te koop komt kan door deze erp kak, kunnen we het huis niet verkopen als 0 energei woning, terwijld het het echt wel is. Ook dit is nogal pijnlijk...

 

lietaert schreef:
mega shit 2 : ik heb geleend, met het idee de lening terug te betalen door geen energie kosten te hebben. Dit heeft welgeteld een jaar geduurd waarna ik toch moest betalen voor de elektriciteit

Vergelijk best niet met wat je in het verleden is beloofd, maar vergelijk met de situatie 'met gedane investering NU' t.o.v. 'NU... als je de investering niet had gedaan'. Als die balans positief is, doe je sowieso voordeel. Uit onderzoek blijkt dat de waarde die aan verlies wordt gehecht veelal groter is dan de waarde die wordt toegekend aan winst. Voor je eigen gemoedrust: focus je op de winst die je met een energiezuinige woningen zeker zou moeten hebben.

lietaert schreef:
mega shit 3  : (komt eraan) : Doordat de wp een sww bij weerstand heeft,  en de wp zelf nogal veel piek vermogen heeft, zal de warmtepomp zwaar belast worden door het nieuwe capaciteit tarief. Er is sprake van dat de overheid daar iets zou aan doen, maar nog ver van zeker.

Wat is dat piekvermogen precies? Kan je die weerstand uitzetten? Kan je de wp programmeren zodat hij ander piekverbruik vermijdt (bv. 's middags of 's avonds koken). Zonder metingen is de inschatting van je kwartierpiek natte vinger werk. Opnieuw niet goed voor je gemoedsrust.

lietaert schreef:
Dit alles dus in 6 jaar. wie weet wat de volgende shit zal zijn?, Waarschijnlijk duurdere elektriciteit door de kernuitstap?

Met of zonder kernuitstap is de kans groot dat de prijs van elektriciteit stijgt: we hebben nl. verzuimd om twintig jaar goed energiebeleid te voeren. Gelukkig heb je blijkbaar een energiezuinige woning. Wat 'de volgende shit' zal zijn weet niemand, maar de kans dat energie die je niet verbruikt je iets extra kost is eerder érg klein.

ik snap de frustratie van 'mega shit 1', want ook wij hadden te maken met wijzigende wetgeving tijdens het bouwen. Gelukkig is bij ons nog alles goed gekomen. Als je echt goeie verbruiksgegevens hebt, dan kan je dat bij de verkoop ook aantonen. Een beter label zou beter zijn, maar het kalf is nu ook niet verdronken.

maar om terug te komen op de originele vraag van het topic :  koop een pelletketel , en je zal beter af zijn dan met een warmtepomp.Financieel en qua ergernis.

Je bedoelt dat je geen probleem hebt met locale fijnstof uit je pelletkachel?

Op deze moment lijkt een WP met pv een No brainer.... Dankzij de gasprijzen natuurlijk.

Ik denk ook niet dat de prijzen naar de goeie ouwe tijd gaan terugkeren.

Zoek mss uit hoeveel pv panelen je max kunt leggen, zelfs off grid indien je meer plaats hebt dan 5kw per fase.

Wij zijn terug aan het nadenken om over te schakelen naar een Lucht water WP.  Nu de gasprijzen de pan uitrijzen en er een mooie premie wordt voor gegeven.  

LEW van 2008.  K22 E48.  4.7kW uit de warmteverlies berekeningen.  Nu een Elco Thision gasketel 9kW.  +/- 700m³ gas incl warm water voor een gezin van 4 personen.  190m² woonoppervlakte.  Overal vloerverwarming.  T° vloerverwarming is nog nooit boven de 35° geweest.  Zeker niet met die zachte winters.

Normaal van plan geweest om binnen een 4 tal jaar de ketel te vervangen.  Maar met die oorlog omstandigheden en de verhoogde premies, dacht ik toch sneller te veranderen ook al is de ketel nog geen 15j oud.   We kennen mensen die al na 5j hun gasketel al gaan buitengooien.

Is dat een zot idee?  

Start met het vragen van offertes. Dan heb je iets concreet om van te starten.

En waar moet ik op letten? Als ik dus 4,7kw nodig heb is er dan ergens een richtlijnen naar vermogen van de warmtepomp? Vb heel zwaar of net een heel lichte warmtepomp?

Dat wil dan normaal zeggen dat je bij-10 dat vermogen nodig hebt, met een WP van 5kw zit je dus nooit in de kou....

Het is iets ingewikkelder...

Grotere warmtepomp is duurder.
Veelal neem je de warmtepomp niet groter dan het nodige nodige vermogen.
Bij de lucht als bron warmtepompen moet je wel kijken naar het vermogen bij koude temperaturen. Het referentie
vermogen is niet altijd het vermogen dat de WP kan leveren bij lage temperaturen.
En dan heb je nog een extra vermogen nodig voor warm water (1.5kw extra?) en een voldoende grote boiler voor SWW.

Maar op zich aan de installateur om iets voor te stellen.

Walter

Warm water maken duurt gemiddeld 45 min. Per dag. Das 45 min per dag dat de WP niet beschikbaar is voor verwarming. Als je huis zo'n laag verlies heeft, maakt dat totaal niks uit.

De dagen dat het min 10 is en blijft liggen al wat jaren achter ons in België...

Een te zware pomp krijgt het dan lastig rond 12 / 13° en doet niks anders dan pendelen vanwege te groot verschil tussen aanvoer en warmtevraag

Ik zou kijken naar het vermogen 2 gr buiten temp /35 binnentemp.

En hoeveel liter warm water aan welke temperatuur heb je op 45 minuten?

ik zal het even invullen: je hebt grofweg 6kwh energie nodig om 100l warm water 60°C te maken.  Een 4kw warmtepomp doet daar 1,5 uur over.  De 45 minuten zal dus te weinig zijn.  Of ook: de 4,5Kw warmtepomp zal misschien maar 3kw leveren bij 60°C.  

Je moet dus ook nakijken wat het vermogen van de warmtepomp in de hoge temperaturen is.   Met die 4KW, reken je grofweg op een 10% van de tijd dat de WP warm water moet maken en moet je 10% extra vermogen nemen om in de andere uren het verloren vermogen extra te nemen.    Of je tevreden stellen met geen bad en kort douchen op de echte koude dagen.  

Wat ook overschat wordt, is dat het buffervat elke dag steenkoud zou zijn, en er dus van nul gestookt moet worden. Uw berekeningen kloppen perfect walter, maar het vat moet niet elke dag opnieuw van 12° komen....

kenwood schreef:

Wat ook overschat wordt, is dat het buffervat elke dag steenkoud zou zijn, en er dus van nul gestookt moet worden. Uw berekeningen kloppen perfect walter, maar het vat moet niet elke dag opnieuw van 12° komen....


Ik weet niet goed waarop je doelt; er is gewoon een hoeveelheid energie nodig als je het inkomende water van 10-12 graden moet opwarmen.
Ideaal het je een goed gelaagde boiler/buffer waarbij het nieuwe water koud onderaan blijft en je boven warm water afneemt. Dan kan je de boiler helemaal leegtrekken aan de initiële opgewarmde temperatuur, bv 55 graden. Dat liever dan dat je na een half afgenomen boiler zit die helemaal op 35 graden staat waarmee je niets kan doen.
En ook; met je warmte pomp warm je onderaan in de buffer. Ideaal warm je daar van 12 graden tot 55 graden. Dan is de opbrengt groter. Je warmt beter 50 liter van 12 graden naar 55 graden dan 100l van 35graden naar 55 graden. In beide zit evenveel toegevoegde energie maar als het van de warmtepomp moet komen begin je best zo laag mogelijk.