Totaalrenovatie en verwarming | Ecobouwers.be

U bent hier

Totaalrenovatie en verwarming

afbeelding van Nadine1965
17/03/2019 - 21:44

Ik bestudeer de totaal renovatie van een huis van 1900. Het gebouw is in goede staat, maar alles moet up to date gebracht worden. Er zijn nu kolenkachels als verwarming, electriciteit is oud, enkele ramen, badkamer is 2 kotjes en keuken gaat mee met verkopers. Voordeel: ik kan muren isoleren want er zijn geen radiatoren. Dus uiteraard gaat het huis goed geïsoleerd worden van het dak tot (binnen)muren en dubbele beglazing. Er is maar een piepklein koer, NO gericht, voorkant huis ZW, wordt overschaduwt door gebouw overkant straat. Ik zou leefruimte, keuken en slaapkamer onder het dak doen (grote ramen - met rolluik- om veel zon te hebben). Eerste verdiep wordt een logeersuite (familie en vrienden over de hele wereld) en gelijksvloers wordt galerij en atelier. Ik zou graag vloerverwarming hebben (met warmtepomp), maar ik vrees dat de vloeren uitbreken om dat potten en balken te laten installeren met vloerverwarming erop wel wat duur zal zijn.Er zijn nu houten vloeren. Zolder zal waarschijnlijk wel verstevigd moeten worden. Andere oplossing is gascondensatieketel. Maar als ik radiatoren kan vermijden doe ik dat wel. Ik plan zonnepanelen, maar het valt te zien hoeveel oppervlakte ik heb. Ik wil tenslotten ook een groot raam aan die ZW kant, en zo groot is het huis niet. Zijn er in een gelijkaardige situatie die een goede oplossing die geen fortuin kost hebben gevonden? Uiteraard telt verbruik nadien ook. Geen pellets, want ik heb geen zin om te sleuren met zakken. Dank voor enig advies!

7 Reacties

afbeelding van IvoB
18/03/2019 - 11:58

edit: gezien mijn goedbedoelde reactie blijkaar totaal geen toegevoegde waard heeft op je vraag bij deze verwijderd.

afbeelding van Nadine1965
18/03/2019 - 11:25

Ik denk dat je mijn bericht niet goed gelezen hebt, want er staat in wat er allemaal gedaan moet worden, en daar horen electrciteit en leidingen bij. Ik vraag enkel info ivm verwarming in een gelijkaardig huis, en of iemand ervaring heeft met vloerverwarming in zo'n huis, of het financieel haalbaar is. Misschien had ik ook moeten zeggen dat dit mijn vierde renovatie is, waarvan enkel de eerste met mijn ex, de andere renovaties op mijn eentje. Want vrouwen kunnen dat ook. Ik heb zeker geen verlies geleden bij de verkoop van mijn huizen, dus daar kan ik ook niet over klagen. Dat het een jarenlang project is renoveren, weet ik uiteraard ook.  Ik heb het woord trias energetica ook niet nodig, want mijn logisch verstand verteld dat zo... Dus je hebt me eigenlijk niets nieuws verteld, enkel me de les komen lezen. Dank!
Ik ga uiteraard een architect nemen. Betekent dat ik dan geen advies mag vragen hier? Graag antwoorden specifiek ivm verwarming in een oud huis zonder betonvloeren, enkel houten vloeren op verdiep en zolder, dat geen verwarming had. Of je dat nu in een groot of klein oud huis hebt gedaan, maakt niet uit. Over de rest vraag ik momenteel niets. Betekent niet dat ik het niet ga doen.

afbeelding van poing
18/03/2019 - 16:19

Vloerverwarming op houten constructie kan en dat kan ook met een gasketel.

afbeelding van poing
18/03/2019 - 16:20

2x

afbeelding van Keon
19/03/2019 - 01:49
  • 1. Welk type van woning heb je? OB, HOB, GB?
  • 2. Hoe dik zijn de (massieve) buiten muren?
  • 3. Hebben de buitengevels enig karakter dat je wenst te behouden?
  • 4. Zijn er vloerbalken opgelegd in de buitenmuren?
  • 5. Indien HOB of GB, hebben de buren buitenisolatie?
  • 6. Hoe hoog zijn de plafonds?
  • 7. Is er een kelder?
afbeelding van Keon
19/03/2019 - 01:50

(Dubbel)

afbeelding van Bram in Brussel
19/03/2019 - 02:41

Geen idee of het geschikt is voor uw woning, maar "droge" vloerverwarming (niet ingegoten) is een *relatief* licht en dun pakket: 3.5cm EPS platen waarin stralingsgeulen en de leidingen komen, en daarop 2.5cm fermacell platen. Die fermacell platen is wel sleuren.

Daarop komt dan een afwerkingslaag, die warmte moet doorlaten. In ons geval herbruikte rubber tegels. Wij hebben dit net gelegd icm met een gaswandketel. Dus nog geen gebruikservaring (nieuwbouw).

Over warmtepomp lees ik steeds dat het slechts "kan" (nuttig is, rendabel is, kan?) indien de woning zéér goed geïsoleerd is. (Eigenlijk lees ik nooit waarom het eigenlijk niet geschikt zou zijn voor matig geïsoleerde woningen, maar dat is mogelijk een andere discussie.)

Omdat (naar 't schijnt) veel hout-parasieten elke winter toen doodvroren of in winterslaap oid gingen, behandelden we onze roostering van ons vorig huis op plaatsen waar we nu meer verwarmen dan toen het gebouwd werd.