Tadelakt bad opbouwen - goed idee?

Beste ecobouwers,

Voor de renovatie van onze badkamer heb ik een zot idee: een bad afgewerkt met tadelakt. Zo kan dit naadloos aansluiten aan de rest van de badkamermuren, douche,... Tadelakt toegepast in een douche, daarover vind je voldoende info (heb ik zelf ook ervaring mee), maar voor een bad is info schaars en al zeker rond de opbouw.

Vragen/bemerkingen die ik me hierrond stel:
- Is tadelakt voldoende waterdicht om een bad af te sluiten? Bij een douche stroom/parelt water langs zo'n muur. Bij een bad komt er een waterkolom op de tadelakt, toch een wezelijk verschil.
- Is de waterdichtheid duurzaam of vraagt dit veel onderhoud? Waterdichting van tadelakt is gebaseerd op inwerken van zeep/olie en compacteren van een kalkpleister. Moet dit bij een bad dan extra vaak ingezeept worden? Maar wat is vaak? :)
- Welke afvoer gebuiken? Ik heb voorkeur voor een systeem met een rubber afdichting ipv kitten ivm duurzaamheid. 

Voor de opbouw zat ik te denken aan 1) ruwe vorm in kalkhennepblokken 2) inwerken van verwarming (type muurverwarming, zoals rest van badkamer) 3) kalkmortel met net ter versteviging en finale vormgeving 4) afwerking in tadelakt.

Omdat ik zelf twijfel over de 100% waterdichting van tadelakt in deze toepassing, zou een back-up systeem denkbaar zijn door de hele opbouw te starten op een waterkerende basis (EPDM folie, kerdi mat) die afloopt naar een afvoergoot. Al dan niet gecombineerd met een geventileerde basis om de kalkhennep te laten uitdrogen indien die te vochtig zou worden.

Iemand hier ervaring mee? Tips? Als dit een compleet onhaalbaar idee is, hoor ik ook graag waarom.

Alvast bedankt om mee te denken!
Als dit idee effectief ooit tot uitvoering komt, deel ik graag mijn ervaring en foto's.

https://www.diyplastering.co.uk/images/bath1.jpg 
(één van weinige foto's ter inspiratie)

Warme groet,

Pieter


 

Reacties