renovatie dak : vragen betreffende isolatie, dakpan en afwerking dakkapel

Hallo forumleden, het betreft een dakrenovatie (wegens vochtproblemen) van een huis gebouwd in 1976. Het is een schuin dak bestaande uit dakpannen en menuiserite onderdak (=in slechte staat). De slaapkamers liggen onder het dak maar er is nog niet- beloopbare zolder in de nok van het dak. Er zijn 5 dakkapellen in het dak en het houten gebinte van het dak is nog ok. Binnenkant (slaapkamers) is afgewerkt met pleister, geschilderd en of behangen op de zolder is er niks. Ik wil geen PIR of PUR en dampopen en ben bang voor condens, vocht en schimmel maar ik heb totaal geen vakkennis, ik probeer zoveel mogelijk te weten te komen door te lezen oa hier op het forum. De (7) dakwerkers die al langs geweest zijn, raden allemaal PIRpanelen en dampdicht aan. Redenen: dampopen is enkel geschikt bij nieuwbouw, is overbodig want muren zijn voldoende dampopen (lege spouw), kan niet bij renovatie, gaat wel juist problemen geven met schimmel en condens, is veel te duur... Als afwerking dakkapellen raden  ze Trespa aan en stormpannen als dakpan. Nu had ik liever geen kunststof dus Trespa en zie ik graag holle pannen. Ook dacht ik aan een variabele dampremmende folie en houtvezelplaten zoals GUTEX (alleen de berichten over wespen schrikken mij af).  Ik hoop dat dit voldoende info is. Kunnen jullie advies geven want ik weet het niet... *  is dampopen en houtvezel toch wel een goede keuze voor een dakrenovatie (sarkingdak) ? * zijn er forumleden die dit al (langere tijd geleden) gedaan hebben (renovatie sarking met houtvezel en damprem) en wat zijn de ervaringen ? * Wat vinden professionelen er van ? *kunnen we dat ergens gaan bekijken ? * hoe vind ik dakwerkers die dit willen/kunnen, regio Vlaams-Brabant / Leuven ? * moeten we nu ergens op letten als we later toch nog willen zolder afwerken om dan geen vochtproblemen te krijgen ? Welke houtvezelplaten zijn aan te raden qua prijs/kwaliteit want naast Gutex vind ik nog verschillende andere merken ? Is damprem en houtvezelplaat voldoende ? (hebben nu eigenlijk weinig last van lawaai, kou of warmte) en hoe dik moet de plaat dan zijn 10 cm?  Ik ben toch juist dat Gutex ultratherm bvb 14 cm telt als onderdak en isolatie of moet er dan toch nog extra isolatie voorzien worden ? Wat kunnen we doen om te voorkomen dat we last krijgen van wespen of muizen (lees hier op het forum probleem van wespen die gaten eten in de platen) ? Waarmee kunnen we dakkapellen afwerken (hout / natuurleien) ramen zijn aluminium antraciet? hoe worden de zijkanten van het dak afgewerkt indien geen Trespa (hout?) ? Welk merk dampremmende folie is aan te raden ? Zijn stormpannen beter bij renovatie dan holle pannen (vind daar geen info over terug) ? Zou de totaalprijs veel hoger zijn met Gutex ipv met PIR (dan is het niet mogelijk voor ons) ? Er staan hier erg veel bomen : is een glanzende dakpan effectief beter tegen het mos ? Al bij voorbaat  bedankt aan iedereen.

Reacties

Beste,

Een hele boterham wat u daar schrijft. Ik ben geen vakman maar heb er tijdens mijn renovatie ook wel wat over opgezocht. Laten we beginnen met het aller eerste (ik heb de voorkeur om puntsgewijs te werken :))

  • HUIDIG ONDERDAK: mogelijk asbest? te controleren.
  • HUIDIGE PANNEN: slechte staat? vervangen.
  • gebinte & kepers zijn ok? Dan kan daarop verder gebouwd worden.
  • Wilt u binnen plaats besparen? Dan moet er op (en tussen) de bestaande kepers geïsoleerd worden. Dit is het sarking principe en wordt met harde platen uitgevoerd. Deze worden boven op de kepers geplaatst en fungeren meestal als isolatie & onderdak.
    Een Sarking dak is meestal in PUR of PIR en dus ook redelijk dampdicht.
  • Houtvezel platen zoals gutex hebben nooit een voldoende isolatie waarde (warmteweerstand: R m²K/W) om het dak voldoende te isoleren. De dikste gutex ultratherm plaat op de markt heeft een R waarde van 3,8 m²K/W. Om u een idee te geven, als u in aanmerking wil komen voor een dakisolatiepremie in 2019, dan moet u een minimum R waarde hebben van 4,5m²K/W. Er moet dus nog extra geïsoleerd worden.
  • Door tussen de kepers extra minerale wol te plaatsen kan je de R verhogen (afhankelijk van hoeveel cm je extra isoleert).

Zoals ik het nu zie:

  • Houtvezelplaten onderdak (celit, gutex, pavatex etc...), daar kan altijd een vitax (of gelijkaardig) onderdak op gelegd worden indien men wespenproblemen verwacht.
  • Extra isolatie tussen kepers (eventueel de kepers ophogen om meer isolatie dikte te bekomen)
  • Dampdichte folie aan de binnen zijde dat later kan afgewerkt worden met gipsplaten indien gewenst.

betreffende de dakkapel, daar heb ik geen ervaring/informatie over.