Ramen appartement vervangen | Ecobouwers.be

U bent hier

Ramen appartement vervangen

afbeelding van Kris 42
14/05/2018 - 20:58

Beste, 

We hebben een appartement gekocht uit 1970 om te verhuren. Nu dit laatste wil niet zeggen dat dit niet energiezuinig dient te zijn.

2 ramen hebben dubbel glas, ik vrees alleen niet echt recent, 3 andere grote vensters hebben nog enkel glas en dienen vervangen te worden.

IAangezien het heel grote ramen zijn met enkel glas 1-  3.75m*1.97m 2- 2.5m*1.3m en de derde 1.1m*2.5m opteren we voor aluminium. PVC heeft bij mij een negatieve bijklank naar sterkte en duurzaamheid (spreek me tegen alms ik mis ben) en hout zie ik niet zitten om dit alle zoveel jaar gaan te schilderen, want ze moeten wit zijn.

raam 1 staat op het noorden gericht , Raam 2 en 3 staan op het westen gericht.

Zowat alle leveranciers die we aangesproken hebben adviseren om voor dubbel glas 1.0 of 1.1 te gaan, eentje heeft de meerprijs gegeven voor 0.6 glas en dit was 320 euro (op zich niet zo veel). Het is uiteraard gelaagd 44.2 want is op een 4de verdiep.

Ikzelf sta op 4 seizoensglas of zonnewerend vooral voor de ramen op de westkant om oververhitting in de zomer tegen te gaan.

Ik weet dat aluminium niet echt de beste isolator is, ik ga daar voor een medium geisoleerd profiel, in verhouding tot deze grote ramen lijkt me de impact niet zo super groot te zijn en ik heb eerlijk gezegd ook wat schrik van condens / verluchting in dergelijk ouder appartement.

Wat zou ik doen met het glas, sowieso gaan voor dit driedubbel glas van 0.6 of toch zoals de leveranciers aangeven 1.1/1.0. 

Kan ik met dat driedubbel glas condens binnen verwachten...

Zouden jullie in de pvc ramen met het dubbel glas dit glas laten vervangen door 1.1/1.0 glas (0.6 gaat niet in die profielen)

 

Kris

11 Reacties

afbeelding van Jef Vp
15/05/2018 - 13:56

Beste,

wij hebben onlangs ook dit dillema gehad. Ik som even de (voor ons) beslissende factoren op. Deze kan je dan naar je eigen situatie spiegelen:

  • isolatie vensters best proportioneel met isolatie huis -> onze situatie: zeer goede isolatie (30cm rotswol dak, 24 cm pur in spouw, 17cm pur in vloer....) dus eerder 3 voudig glas.
  • vensters tot laag tegen de grond -> gelaagd glas
  • liefts PVC profielen (zeker voor niet bewegende ramen), want dit isoleert beter -> PVC niet mogelijk i.c.m. 3voudig gelaagd glas.
  • grote vensters dus aandeel warmteverlies profiel is minder groot in vergelijking met aandeel warmteverlies glas (ok voor aluminium profiel)

besluit: wij hebben voor 3voudig glas gekozen en een alluminium profiel genomen.

afbeelding van robin2cv
15/05/2018 - 19:43

3 de optie.

Houten profielen met 0.6 glas .

afbeelding van Kris 42
15/05/2018 - 20:29

Hoi Jef,

ik ben eigenlijk dezelfde optie geneigd, alu + 3voudig glas.
De muren zijn zeker niet super geisoleerd, het is een appartement van de jaren 70 dus dat zegt genoeg vrees ik.Als je dus bekijkt zijn de ramen veel beter geisoleerd dan de muren maar aangezien het dergelijk grote ramen zijn, in de woonkamer is 1/3 glas, dus dat is niet niks....Vandaar wil ik dit niet zomaar afzwakken.

De leveranciers zeggen allemaar 1.0 is genoeg. 1 leverancier heeft is voor me nagerekend, een veel duurder en beter geisolleerd alu profiel doet de globale isolatiewaarde dalen van 1.1 naar max 0.9 bij glas van 0.6, maw die impact is echt niet groot meer. Ik ga de meerkost is laten uitrekenen voor iets beter geisoleerde profielen en dit weekend dan maar beslissen denk ik...

Robin,

hout kan maar ik zie dat echt niet zitten om dat te onderhouden. 

Kris

afbeelding van robin2cv
15/05/2018 - 20:35

Onderhoud valt mee denk ik.

Mijn ramen zijn eiwitherm en de profiele zijn gelakt dus wellicht wel goed beschermd. Ze staan wel nog maar een jaar ;-) Dus de toekomst zal het uitwijzen.

afbeelding van Woubeir
16/05/2018 - 09:06

Verwacht niet te veel van 4S-glas als bescherming tegen OV.

Onderhoud houten ramen: in theorie kan dit veel minder zijn dan vroeger met de huidige laktechnieken.

afbeelding van Jef Vp
16/05/2018 - 13:16

Inderdaad, ik ben ook al in huizen geweest waar de eigenaars niet tevreden waren over het 4S glas. Geef mij maar glas met een zo hoog mogelijke zondoorlaadbaarheidsfactor in combinatie met buitenzonnewering (voor de Z-flank). 

afbeelding van Roel P.
16/05/2018 - 13:14

de optie houten ramen met een aluminium buitenkant overwogen?

afbeelding van walter-8
16/05/2018 - 18:49

Zonnewerend glas: dus ook geen winsten in de winter... is buiten zonnewering echt geen optie?

0.6 versus 1.0: comfort; bij 0.6 zit je naast het glas alsof het een warme binnenmuur is. 1.0 is nog altijd 'koud'. Dus bij 0.6 kan je tegen het glas zitten als het vriest, bij 1.0 wil je toch graag wat afstand. Dus o.6 vergroot de nuttige opp van het appartement.
Niet afgaan op leveranciers: zij moeten niet de verwarmingsfactuur betalen en het appartement binnen x jaar terug verkopen.

320 euro extra voor drievoudig glas lijkt me een koopje... zeker om het tot 4 hoog te krijgen

Walter

afbeelding van walter-8
16/05/2018 - 18:54

Ipv condens; gebouw jaren 70: wanneer juist? Kans is groot dat er geen isolatie is.
Als er iets van isolatie is, acht ik kans op condens laag.

Condens indien er een opp te koud is; weet je hoe de condens nu op de ramen zit? Eventueel eens bij de buren navragen.

Verluchting is eenvoudig: afzuiging in de badkamer en wc en keuken: is die er?
En de ramen voorzien van verluchtingsroosters.

Indien voldoende verluchting en verwarming denk ik dat het wel kan meevallen.

afbeelding van Kris 42
11/06/2018 - 20:42

Hoi,

Ik heb ondertussen de bestelling geplaatst.

De 4S glazen zijn vooral op het westen gericht. op 1 van beide ramen is een rolluik maar nog met manuele bediening.
Het andere raam nog niet. Dar gaat er zeker komen ik weet alleen nog niet nu. 
ik denk er over om desnoods die binnen enkele jaren te vervangen en beide aanstuurbaar maken met een zonnesensor zodat die automatisch naar beneden gaan bij te grote warmte.

Ik heb gekozen om de grootste raam waar normaal een zetel naast staat voor 0.6 te gaan, het advies dat hier stond van naast die raam voel je geen koude heb ik ter harte genomen. De andere ramen heb ik op 0.1 gehouden.

Er is in de badkamer een heel goed werkende afzuiging, dit viel me al op op de moment dat ik het aangekocht heb.
Ook de keuken heeft een dampkap met een uitgang naar buiten.
Als ik zo de oppervlakte van de ramen tel dan is dat denk ik wel bijna 50% van de volledige wand, maw als de muren dan niet geisolleerd zouden zijn dan heb ik nu toch een grote bijdrage gedaan.

Vandaag heb ik in mijn woning ook hout en ik heb er idd al 15j niets moeten aan doen. Die ramen in de woonkamer waren echter zo groot... zag dat niet zo zitten. Ik heb uiteindelijk voor winsol gekozen maar hun superissoelerend alu profiel.

ik hoop dat ik geen spijt ga hebben dat we met condens gaan zitten, maar goed dan vervang ik de 2 resterende ramen nog waar nu dubbel glas in staat en dan zien we wel...

Potdicht is het zeker niet daar, en wat issolatie betreft, tja het is nu eenmaal een oud gebouw...We gaan dit zien als ze de oude ramen uitbreken...

Kris

afbeelding van Costaff
12/08/2018 - 14:12

Houten ramen is niet zo interessant, ik zou PVC of Alu gaan met 1.0 of 0.7 met profielen van Aluplast of Blyweert.

Veel succes