problemen septische put | Ecobouwers.be

U bent hier

problemen septische put

afbeelding van damocles
10/02/2021 - 16:42

vraagje,

 

we hebben een septische put maar onze aannemer heeft de buis die van de wc boven komt veel te diep gestoken tov de afvoer met als gevolg dat de wc boven heel slecht doorloopt (water blijft staan en zakt bijna niet )

we hebben de buis al afgezaagd zodat hij hoger kwam te zitten maar was ook niet opgelost

we hebben de afvoer langs buiten laten zakken maar is nog steeds niet opgelost.

 

zit nu te denken om een dompelpomp met een grinder in de put te installeren , heeft iemand daar ervaring mee of is dit wel mogelijk om te doen?

 

merci

6 Reacties

afbeelding van Bram in Brussel
11/02/2021 - 12:08

Heb je een idee waar de afvoer gehinderd wordt? Loopt de afvoer steeds aflopend (zonder sifon-achtige bochten) en zonder te veel bochten naar beneden? Is de diameter van de afvoer voldoende? Volgt het schema van jouw septische put enigszins het schema van deze wikipedia pagina; zoniet wat wijkt af? https://nl.wikipedia.org/wiki/Septic_tank

Een dompelpomp met grinder lijkt me een zeer drastische stap, die mogelijk geen of geen goede oplossing is zolang het huidige probleem onbegrepen blijft.

We hebben zelf geen septische put, ik had die liever gehad dan de peperdure aansluitingskosten die we nu betaald hebben voor onze verplichte rioolwateraansluiting. Geen ervaring hier dus, ik ben een leek. Hopelijk krijg je oplossingen aangereikt van ervaringsdeskundigen.

afbeelding van damocles
11/02/2021 - 12:28

Het is echt de buis die te diep zit tov het gat van de afvoer.
Als ik de put een deel leeg pomp loopt de buis van de wc boven volledig leeg
Er is teveel druk van het water die duwd in de buis omdat ze zo laag onder water zit

afbeelding van Bram in Brussel
11/02/2021 - 13:43

Maar de buis die in de put gaat heb je toch al ingekort? Komt die zo laag dat deze in de vaste massa onderaan komt? Geen idee hoeveel je die nog mag inkorten, mij lijkt dat die minstens tot onder de drijvende laag moet gaan. Gaat de afvoer vanuit de septische put naar verder (riool?) goed?

Zit de aanvoer in de septische put (=afvoer van het toilet) hoger dan de afvoer van de septische put? In het schema staat "sortie" iets lager dan "entrée":  https://nl.wikipedia.org/wiki/Septic_tank#/media/Bestand:Septic_tank_dia...

Hoeveel hoger staat het toilet aub?

afbeelding van damocles
11/02/2021 - 14:34

De buis is idd al afgedaan en ze komt niet zo laag dat ze in de vaste masse zit
De entree zit veel lager dan de sortie gelijk ze tonen op het schema.

afbeelding van charel
11/02/2021 - 14:48

Als de inlaat effectief lager zit dan de uitlaat dan is de put uiteraard verkeerd aangesloten !

Dan heb je twee mogelijkheden om dit te herstellen:

1)De toekomende buis volledig uitgraven en verhogen om ze dan via een nieuw te maken gat hoger in de put te brengen, het oude gat moet dan ook worden toegemaakt; Wel eerst uitmeten of dit mogelijk is, de inlaatbuis moet immers vanaf de aansluitingen in de woning nog altijd in afwatering naar de put kunnen lopen.

2)De overloopbuis uitgraven om ze in de volledige lengte dieper te leggen in ze lager in de put aan te sluiten. Ook hier weer eerst uitmeten of je ze dan nog afwaterend tot aan de straatriolering kunt leggen.

afbeelding van Bram in Brussel
11/02/2021 - 15:25

De septische put in het voorbeeldschema is niet symmetrisch, misschien bestaan er modellen die symmetrisch zijn. Het lijkt me best om te informeren of jouw model in omgekeerde richting gebruikt kan worden.

In geval van een kunststof septische put (veel lichter dan beton) die in de richting van de afvoer "meeloopt" (huis->put->straatriolering) kan je die misschien leegmaken, uitgraven en in omgekeerde richting terugplaatsen? En buishoogtes navenant aanpassen.