zware ontploffing in kachel | Ecobouwers.be

U bent hier

zware ontploffing in kachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van frank-33
21/03/2007 - 22:15

Sinds januari ben of beter gezegd was ik voor de eerste keer de "gelukkige" eigenaar geworden van een hout/kolenkachel. Deze kachel is gemaakt om hout en kolenbriquetten te stoken. Ik heb tevens een nieuwe afvoerschouw tot aan het dak gemaakt van dikwandige buizen met een diameter van 150mm. De schouw bestaat uit een horizontale buis van 1 m, dan een bocht van 90° gevolgd door een vertikale buis van 3 meter, een bocht van 45° een schuine oplopende buis van een meter en weer gevolgd door een bocht van 45°, waarna een rechte buis van 2 meter door het dak gaat. Ik heb deze konstruktie moeten maken om een draagbalk van het dak te omzeilen. In de dag stoken wij hout tot we gaan slapen, daarna gooien wij ongeveer 3 kg kolen op de stoof om deze op laag vermogen de ganse nacht te laten doorbranden. Dit ging perfekt tot zondagavond jongstleden. Ik deed 's avonds de kolen op het brandend houtvuur. Na een vijf minuten hoorde ik een doffe knal onmiddelijk gevolgd door een echte explosie. De glazen voor en boven op de kachels sprongen stuk en de vlam sloeg ruim een meter uit de kachel. Ik heb gelukkig het vuur kunnen blussen met zand. Uiteraard lag de living vol onder stof en roet. We hebben veel geluk gehad dat er geen gewonden zijn gevallen en dat het huis er nog staat. Wat is hier mis en wat kan ik er aan doen om dit te vermijden. Wij zitten met de doodsangst om nog kolen te gebruiken. Heeft iemand ook deze ervaring? Alvast bedankt voor uw reacties

5 Reacties

Reacties

afbeelding van Rudy_Martens
21/03/2007 - 23:44

Frank,
vroeger heb ik dit ook nog gedaan, (hout en kolen stoken in dezelfde kachel) om identiek dezelfde reden (de nacht doorkomen zonder dat het vuur uitging).
Resultaat, geen ontploffing maar heel mijn gezin was er bijna aan door CO-vergiftiging.
Oorzaak: De combinatie van kolen met hout gaf blijkbaar ter hoogte van het schof een sterke aanroeting.

Wat je schouwconstructie zelf betreft heb ik geen ervaring, vraag eens inspectie van uw schouw door een vakman/stovenhandel in uw buurt.

Maar alvorens verder te stoken: In eerste geval zowel de vrije doorgang van de stoof door het schof naar de schouw controleren en zeker en vast ook de gehele schouw zelf nazien of er geen verstopping is.
Kan je het zelf niet laat dan een professioneel komen.

Een bepaald mengsel van CO en lucht kan CO inderdaad exploderen (reactie: 2 CO + O2 --> 2 CO2 ).
CO kan in dit geval ontstaan door onvolledige verbranding van het hout en/of de kolen (door dat die in dit geval te weinig luchtzuurstof krijgen).

Een combinatie van hout en kolen (en door tijdelijk afdekking van heet halfverbrand hout) kunnen de harsen en terpenen in het hout gaat vergassen en dan kun je natuurlijk van alle explosieve toestanden bekomen.
Als er voldoende vocht EN hitte is kan je zelfs CO en waterstof tesamen krijgen...

Voor alle veiligheid zou ik toch stoppen met dit systeem van 's nacht overschakelen op verbranding van kolen.

Groeten,
Rudy Martens

afbeelding van frank-33
22/03/2007 - 20:42

Rudy
Bedankt voor uw reactie. Ik heb de schouw laten reinigen en daaruit is gebleken dat de schouw niet verstopt of abnormaal vuis was.Volgens de vakman zou het kunnen liggen aan de kolenmengeling 20/30 50% antreciet en 50% cokes. Deze kolen zijn van SOL en worden verkocht door HUBO. Hij raadt mij aan om zeker over te schakelen op zuiver antreciet. Klopt dit verhaal?

afbeelding van Anonieme gebruiker
22/03/2007 - 23:17
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Frank,

Wat in jouw kachel gebeurd is noemt men een stofexplosie, dat is een fenomeen wat aan duizenden mijnwerkers al het leven gekost heeft. De eerste doffe knal is een gewone gasexplosie, die op zich eigenlijk niet veel voorstelt en zeker uw kachel niet doet exploderen. Die kleine gasexplosie veroorzaakt binnen de kachel een grote luchtverplaatsing (turbulentie), waardoor het roet van de wanden loskomt en waarbij as, kolengruis enz omhooggeslingerd wordt. Deze zwevende stofdeeltjes vormen samen met de lucht in de kachel een zeer ontplofbaar mengsel. Dat is de tweede knal met de steekvlam. Die kolen die je op het vuur geschud hebt, zat daar veel verpulverd materiaal (kolengruis) tussen ? Dat zou de reden kunnen zijn.

vr gr
pluto

afbeelding van Jan De Gols
23/03/2007 - 11:06

Zonder fantast te willen spelen, meen ik dat dit ook een gevolg kan zijn van een verdwaalde kogel. Wat????? Inderdaad, misschien één kans op honderd miljoen, maar heb ook weet van een ontploffing in een houtzagerij vanwege dezelfde reden: een boom uit het zoniënwoud wordt gekliefd en in de kern bevond zich blijkbaar nog een, weliswaar afgevuurd doch onontploft projectiel (kogel of zo).Van uit de tijd van Napoleon, WO I of II, wie zal het zeggen. Ik bedoel gewoon Pluto, die kans berstaat ook, los van het feit dat jouw uitleg veel waarschijnlijker en aannemelijker is.

afbeelding van markie-1
23/03/2007 - 20:51

Stof kan idd voor een stevige explosie zorgen.
Mijn vroegere buurman is met een cirkeschuurmachiene zijn plankenvloer aan het vlakschuren geweest, in de buurt van een petroliumkacheltje. dat stof is ook ontploft, krachtig genoeg om het raam eruit te laten vliegen.
Zelf is hij er met lichte brandwonden vanafgekomen, maar het had erger kunnen zijn...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.