Zonwering met geautomatiseerde verticale klapluiken, bekleed in gevelmateriaal | Ecobouwers.be

U bent hier

Zonwering met geautomatiseerde verticale klapluiken, bekleed in gevelmateriaal

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van matenet
25/07/2010 - 12:47

Hallo, voor de bouw van ons passiefhuis zijn we op zoek naar een zonnewering voor de ramen op het zuiden / zuidwesten. Het zal een houtskelet worden, bekleed met volkernplaten (Trespa). Voor de zonnewering zouden we geautomatiseerde klapluiken willen die verticaal opengaan, eigenlijk exact zoals op deze figuur http://www.renson.be/116480.img. Nu is de uitdaging dat we deze klapluiken in hetzelfde materiaal als de gevel zouden willen, en in hetzelfde vlak. Is er iemand die een oplossing kent voor deze niet-standaard zonnewering? Zijn er mensen die bedrijven kennen die zoiets kunnen ontwerpen / automatiseren? Het is niet de bedoeling dat er 'reclame' wordt gemaakt op het forum, dus je mag gerust een contact sturen in een persoonlijk bericht.

5 Reacties

Reacties

afbeelding van Kris Vandermeulen
26/07/2010 - 11:59

 Dus eigenlijk heb je het mechanisme van die ene fabrikant (waarvan je die figuur had gevonden nodig) waarbij je ipv. de standaard lamellen lamellen monteert van Trespa.

Dus die lamellen moeten dan ook in dezelfde hoek komen te staan... want anders kan er geen indirect (zon)licht binnenkomen als de klapluiken gesloten zijn.

Misschien eens navragen bij verkopers/installateurs van die ene fabrikant of ze de nodige aanpassingen kunnen doen ?

afbeelding van matenet
26/07/2010 - 12:19

Lamellen zouden we niet doen, mag gewoon volledig bekleed worden (vol vlak). Idee is dat in de meeste gevallen de zonwering in 'open' toestand staat (opgeklapt) waarbij dus ook het echt verticale zonlicht wordt tegengehouden maar er voldoende licht doorkomt. Als het echt nodig is, zouden we de luiken volledig sluiten. Eventueel om nog een beetje licht te hebben, kunnen we de volkernplaten perforeren.

Probleem bij de febarikant waar ik het voorbeeld van liet zien, is dat de afmetingen (maximale breedte) van het getoonde klapluik te beperkt zijn; onze zonwering zou vooral veel breder moeten zijn, liefst zonder rails tussenin. Ter info: raam op Z is +- 3 meter breed, ramen op ZW zijn +- 1,75 meter breed.

afbeelding van Hans Delannoye
26/07/2010 - 14:57

matenet

het eeuwige probleem is dat mensen altijd dingen willen die niet of heel moeilijk haalbaar zijn. en als ze dan toch iemand vinden die dat tegen beter in wil maken, krijg je naderhand gezeur omdat het toch niet goed werkt.  want heb jij enig idee hoe groot de kracht is van de wind op een vlak van 3 bij 1m (als het raam 2m hoog is)?

denk eerst eens na voor je aan zoiets begint, want daar krijg je eerder vroeg dan laat spijt van. verder krijg je maar schaduw als de zon recht voor je raam staat, het overgrote deel van de dag zal er een deel zonder van links of rechts doorschijnen. en als je het helemaal dichtdoet, zit je in het donker.

beter lijkt mij de uitzetzonweringen zoals je ze in het zuiden nogal eens terugvindt, je kan die als een gewoon luik opendraaien, maar je kan ze ook sluiten en beneden deels naar buiten duwen. zo krijg je veel minder tot geen zon binnen. maar dan zou ik toch ook voor een soort van jalouzieën gaan om wat meer licht binnen te krijgen.

hans d

afbeelding van Kris Vandermeulen
26/07/2010 - 12:57

 met een breedte van 3m, is er dan geen mogelijke doorbuigen van de trespa platen?

afbeelding van yannik
13/08/2010 - 15:03

Als dit technisch te moeilijk is, 'schuifluiken' misschien.

 

Yannik

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.