zonwering door oversteek : welke breedte moet ik nemen. | Ecobouwers.be

U bent hier

zonwering door oversteek : welke breedte moet ik nemen.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Devroe
11/04/2015 - 10:00

Goedemorgen,

Onze nieuwbouw zal pal zuidwaarts gericht zijn.  (garage, inkom, berging, ..) noord en leefruimtes zuid.

Initieel was het de bedoeling dat de ramen op het zuiden beschermd zouden worden tegen oververhitting door middel van windvaste screens.

Echter het voorste zuidelijke deel is twee meter breder dan het achterste waar de woonkamer zich bevindt.    We overwegen nu het schuine dak boven de woonkamer de twee meter te laten doorlopen om alzo een afdak te creëren boven het schuifraam van de woonkamer.    Zo hebben we, denken we, geen screen meer nodig en kunnen we ook als er zon is, naar buiten kijken.

De vraag :  Het schuifraam is ongeveer 2,10 cm hoog.  Hoe diep moet de oversteek dan best zijn zodat :

  1. we maximaal beschermd zijn tegen de zon in de warme periode
  2. we maximaal zonlicht binnenlaten in de koude periode ?

Zijn er formules om dit te bepalen ?

Bij de ramen in het voorste deel waar geen oversteek komt, behouden we de screens.

Groetjes

Jan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8 Reacties

Reacties

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
11/04/2015 - 10:33

 

Ge hebt toch wel een architect. Een oversteek maakt deel uit van het concept van een huis. Ge moet er gebruik van maken om eronder een terras te voorzien. Om het licht binnen niet te zeer te beperken gaat men best niet boven 1,5 m. Dit is natuurlijk niet voldoende om het terreas volledig te overdekken, maar kan dienen als bescherming tegen de regen voor de tuinmeubelen. Dit is nooit voldoende om het venster volledig uit de zon te houden (zon op 65° bij midzomer). Maar ge kunt liefst een luifel voorzien: houdt de zon volledig buiten en is aangenaam boven een terras. Alleen geeft een luifel wat veel warmte op het terras bij tropisch weer. Tweemaal hebben we ons huis zo opgevat, wel eerder naar het zuid-westen gericht. We zijn zeer tevreden.

afbeelding van stefan-14
11/04/2015 - 17:58

zelfs 4 meter is niet altijd (tussenseizoen als zon laag staat) voldoende

 

afbeelding van robin demey
12/04/2015 - 20:54

Gewoon (laten) uittekenen.
Zoek de stand van de zon op van wanneer je hem niet meer binnen wenst. Trek een lijn onder die hoek vanaf de onderkant van het raam en bepaal zo de oversteek.

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
13/04/2015 - 09:57

 

 

Zo zal het u nooit lukken de zon volledig buiten te houden. Ge kunt wel de oppervlakte van, de beschenen binnenvloer beperken, zodat er niet te veel warmte opgestapeld wordt.

afbeelding van robin demey
13/04/2015 - 11:33

Aan de hand van zijn uitleg kan je dat moeiljk stelle, hé. Hoe ziet de woning en het dak eruit? Ik kan verschillende vormen voorstellen bij zijn uitleg.

 

Een tekening (doorsnede) of schets zou veel verduidelijken.

afbeelding van davydd
14/04/2015 - 12:10

Wat ook veel duidelijkheid kan brengen is sketchup (van google). Daar kun je zelfs via google earth jou eigen stuk bouwgrond in opladen om zo een correcte oriëntatie te hebben van de woning/situatie en ook de instraling van de zon gedurende het ganse jaar kun je met dit programma simuleren.

Vraagt natuurlijk wel wat tekenwerk...

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
14/04/2015 - 14:30

 

 

Op 21 juni, als de zon 's middags het hoogste staat, is een oversteek van één meter voldoende om de zon buiten te houden. Maar buiten deze datum en dit uur staat de zon lager. Voor mij is het altijd een compromis geweest tussen daglicht binnen en ons zoveel mogelijk afschermen tegen de zon. Gezien ons huis eerder naar het westen gericht is lukt dat niet zonder luifel. Hier misschien wel met twee meter, al zou dit voor mij binnen te veel daglicht wegnemen.

afbeelding van ron4u
15/04/2015 - 13:32

Beste Devroe, een 2 tal jaren geleden heb met dezelfde situatie geworsteld. Kheb de berekening gedaan aan de hand van de zonnestand op 21 dec en zonnestanden van juni/juli tot midden aug owv overhittingsproblemen in deze periode. Onze ramen (triple glas) zijn 225 cm hoog en staan ook pal op het zuiden. De dakoversteek was volgens berekening 1m 80. Aan de hand hiervan heb ik de steunbalken op deze lengte afgezaagd en de celit onderdak platen erop gemonteerd. De zonnewering werkte perfect! Er kwam geen zon meer binnen MAAR het was ook veel minder helder binnen. Na 2 x zagen is de dakoversteek nu 80 cm en ja er komt op de onderste meter van het glas nog zon binnen maar er is nog geen enkele dag overhitting geweest ( max 24,5 gr ) en het is nu veel helderder binnen. 

Wat mijn punt is dat ik uit ondervinding en eigen fouten te maken geleerd heb is dat je direct zonlicht hebt en indirect zonlicht. Zelf heb ik de impact van de grote dakoversteek op het indirect zonlicht onderschat of eigenlijk genegeerd. 

Ik en mijn vrouw zijn blij met dit compromis vooral owv het indirect licht dat de binnenruimte helderder houd

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.