Zonnewerende folie | Ecobouwers.be

U bent hier

Zonnewerende folie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van kristen
18/04/2007 - 11:18

Hoi,

Ik woon in een appartementje op de 2e verdieping, waarvan de ramen (enkele beglazing) van de living/eetkamer volledig op het zuiden gericht zijn.
Het voorbije weekend is gebleken dat het appartement snel opwarmt bij mooi weer, ondanks het feit dat de gordijnen de hele tijd gesloten zijn gebleven.
Ik wou nu eens kijken voor zonnewerende folie, maar vind hier nergens prijzen voor terug. Heeft iemand hier een idee van? Het gaat om 2 grote ramen van 1,60m op 2m, en een kleiner raam van 1,60 op 1,10m.
Kan je zulke folie zelf aanbrengen, of kan je deze best laten plaatsen door een proffesional?

Groeten

Kristen

13 Reacties

Reacties

afbeelding van paul-11
18/04/2007 - 11:43

kan het niet bijzonder adviseren.

ik heb op onze ramen volledig folie geplakt, de ramen worden nu belachelijk heet, bijna te heet om aan te pakken. Zeker als je maar een gedeelte beplakt kan het raam door thermische spanningen zeker breken!

Dus opgelet. Daarbij lijkt het me beter zonnewering altijd aan de buitenkant van de ramen te doen.

afbeelding van lucvt
18/04/2007 - 11:52

De firma Bekaert kwam onlangs op het nieuws met dergelijke vensterfolie. Maar ze geven helaas geen prijs en het heeft geen enkel voordeel op het vlak van energiebesparing.

Ik heb in mijn jonge jaren de autovensters bekleed met zo'n zelfklevende gekleurde folie. Dit lukte redelijk goed, maar de klus was toch moeilijk. Eerst moest ik het glas met een zeepsopje nat maken. Dan vervolgens de folie op aanbrengen en de luchtbellen uitvagen. Nadien droogde de folie uit en kon je dan niet meer verwijderen. Dat laatste was nu net een probleem. Bij de technische autokeuring deden ze daarover moeilijk. Ik heb verschrikkelijk veel moeite gehad om het te verwijderen.

Ik zou in uw plaats kiezen voor superisolerend glas (1.0 of 1.1) met de hoogste UV-filter. Je krijgt zowel subsidies van de elektriciteitsbeheerder (10 euro/m²) als via de belastingen (43%). Dit kan ook voor huurders. Eventueel kan ja aan de verhuurder het saldo bijvragen.
Als je eigenaar bent, zou ik zeker niet twijfelen. Folie heeft geen toegvoegde financiële waarde, superisolerend glas daarentegen wel.

afbeelding van edwardV
18/04/2007 - 17:12

Onze woning heeft grote glaspartijen. In de afgelopen jaren hebben we het dubbel glas vervangen door superisolerend zonwerend glas. Effekt is zeer beperkt (max een paar graden verschil) en teleurstellend. Zonwering moet aan de buitenkant (rolluiken, screens).
Denkt dat UVfilter weinig helpt. Infraroodstraling zorgt voor de opwarming, niet het UVlicht.

afbeelding van kristen
19/04/2007 - 10:23

Hoi,

alvast bedankt voor de reacties!
Uiteraard is het de beste keuze om de enkele beglazing te vervangen door superisolerend glas, niet alleen voor de warmte in de zomer, maar ook voor de isolatie in de winter, maar onze huisbaas vindt de kosten hiervoor te hoog. Kunnen wij dit van hem eisen? Hij heeft het volledige gebouw gerenoveerd, maar de ramen vervangen kwam hem nét te duur uit...

Daarmee dat wij nu natuurlijk met de gevolgen zitten en dus iets anders moeten bedenken. We willen in eerste instantie de warmte buiten houden. dat het niet direct energiebesparend gaat zijn, dat beseffen we ook. Het is meer een comfortmaatregel. (het was om 20u nog 25 graden in ons appartement het voorbije weekend).
kan je zulke folie kopen in een doe-het-zelf zaak? want ik heb het niet teruggevonden in hun catalogussen.

Als je zulke folie op enkele beglazing plakt, aan de buitenkant, zou de temperatuur dan ook zo oplopen?

groetjes!

Kristen

afbeelding van FilipS
19/04/2007 - 10:47

Het effect van zonnewerende folie zal heel beperkt zijn, in uw geval met enkelvoudige beglazing zal het bijna niets ter zake doen. Vermoedelijk is warmtewinst (niet gewenste winst in de zomer = oververhitting) veel te groot omwille van de enkelvoudige beglazing. De zonnestraling zal het effect natuurlijk nog verhogen. Alleen het afschermen van de zon zal een goed en merkbaar resultaat geven. (vb. zonneluifel, rolluik, ...).

Kijk eens bij energiesparen.be ... u kan ook als huurder een deel van de kosten om bvb. enkelvoudig glas te vervangen door dubbele beglazing afhouden van uw belastingen. Deze kosten kunnen in principe nogal meevallen.
(wat is de kost van comfortverhoging? en vooral als u hiermee in absurde 'airco' mee gaat uitsparen, wat spijtig genoeg nogal dikwijls als 'oplossing' van het probleem wordt gezien).

afbeelding van kristen
19/04/2007 - 14:20

hoi,

airco is zowiezo geen optie, dat vind ik pure energieverspilling. En aangezien we max drie jaar in dit appartement zullen blijven, zien we het ook niet zitten om zelf een deel van de kosten te dragen (we werken allebei ons eerste jaar, dus veel overschot hebben we nog niet).

Ik zal toch nog eens kijken voor een eventuele afscherming buiten aan het raam, als dat het beste resultaat gaat geven.
anders vrees ik dat we er dan gewoon mee zullen leven, en een beetje zullen puffen :-) in de zomermaanden. Onze slaapkamer ligt achteraan, en is een pak koeler, dus onoverkomelijk is het allemaal zeker niet. :-)

afbeelding van Jan De Gols
19/04/2007 - 19:34

Kristen,

Dat "puffen in de zomermaanden" was vorig jaar beperkt tot 3 luttele weken, als je al niet op verlof was in juli, dus zal dit jaar ook wel meevallen denk ik. De oververhitting van particuliere woningen wordt mijns inziens vaak en sterk overdreven, al mag ze ook niet geheel verwaarloosd worden, echter wantrouw gerust de industrie die u vanalles tracht te verkopen ondr het mom dat u het toch nodig heeft.(van airco tot BV en zonwering)

afbeelding van lucvt
19/04/2007 - 22:10

Folie kleven op het glas zonder de schriftelijke toelating van de eigenaar zou ik niet durven.
Misschien is de goedkoopste oplossing oude lakens voor de vensters hangen tijdens de zwoelste dagen.

afbeelding van roel-6
20/04/2007 - 21:38

Ik heb ooit prijzen gehoord van 60-100 euro/m² voor die folies van Bekaert en Luxafoil. 'k Heb echter ook geen ervaring noch wetenschappelijke referenties dat het echt werkt.

Buitenzonwering is idd het beste, lakens of aluminiumfolie (maar dan komt er niet veel licht meer door natuurlijk).

afbeelding van peter-64
13/05/2007 - 21:27

Hoi,

ik overweeg zelf ook om een folie aan te laten brengen op de zuidelijk gerichte ramen. Ik vond de site van luxafoil interesant. Klonk geloofwaardig, ga toch enkele referenties vragen waar ik dit kan gaan bekijken en vooral voelen op een warme zomerdag. Dit is de beste manier om het resultaat na te gaan. Luxafoil noemt een bedrag van 70 euro per vierkante meter geplaatst.Dit vind ik een zeer schappelijke prijs.

afbeelding van flesjespa
18/02/2009 - 10:56

if so, dan toch meer dan een jaar nadat de vraagstaart geopend werd :-)
en nog eens 5 maanden vooraleer iemand het opmerkte :-)

afbeelding van Anonieme gebruiker
18/02/2009 - 11:38
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

in een andere vraagstaart over luxafoil is een posting die een slechte ervaring melde met die folie verwijderd onder druk van 'gerechtelijke stappen'.
wat is dat voor een firma zeg!
en 70 euro per meter!!!
als je alle subsidies meerekend heb je voor hetzelfde geld je glas vervangen door zonnewerend HR++ glas!
en dan heb je de metaalcoating op de binnenkant van de buitenste glasplaat - beschermt

afbeelding van flesjespa
18/02/2009 - 11:47

Beetje laat voor topic starter, maar goedkope zonnewering van gamme of brico doet ook al wonderen hoor. Gewoon langs buiten in gevel boren, afrollen van het doekje.
Ideaal voor huurapp.: cheap, makkelijk te verwijderen (paar boorgaatjes in de voeg, da's al) en effectief (want: langs buiten)

Oprolgordijntje dus.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.