zonnepanelen naverwarming elektrisch | Ecobouwers.be

U bent hier

zonnepanelen naverwarming elektrisch

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van vincent-3
28/06/2007 - 14:14

hallo,

Heeft er iemand ervaring met elektrische naverwarming bij een zonneboiler en zoja is dit rendabel?
We willen geen aardgas en de rest wordt verwarmd met een plaatselijke pelletkachel!
Kan de elektrische boiler dan ook op nachttarief werken of enkel overdag wanneer je warm water nodig hebt.

mvg, Vincent

5 Reacties

Reacties

afbeelding van eric-15
28/06/2007 - 20:37

>>Kan de elektrische boiler dan ook op nachttarief werken of enkel overdag wanneer je warm water nodig hebt?

Dat is niet nodig, het concept is juist dat je 's nachts de boiler verder electrisch opwarmt zodat je de volgende dag voldoende warm water hebt.
Indien je toch perse meer wil gebruiken dan je boiler kan bevatten, kan je zoals met elke electrische boiler omschakelen naar het duurdere dagtarief om vooralsnog de boiler extra bij te warmen (maar dit is dan geen onmiddellijke warmte op vraag)...

afbeelding van Anonieme gebruiker
28/06/2007 - 21:15
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Zo eenvoudig is het niet. Als je s'nachts je boiler elektrisch opwarmt, kan je de volgende dag niet meer opnieuw opwarmen met zonnepanelen ! In de praktijk wordt er dan een grote verticale boiler gebruikt met onderin een warmtewisselaar voor de zonnepanelen, en bovenaan een elektrische weerstand. Het idee is dan dat je elektrisch alleen het bovenste gedeelte (ca 100 liter)opwarmt (indien nodig). Met je zonnepanelen warmt echter de volledige boiler op (ca 250 liter). Niet altijd ideaal dus. Immers, de thermostaat voor elektrisch te verwarmen zet je zo laag mogelijk (50°C), dit in combinatie met slechts 100 liter warm water, kan soms een tekort geven (2 baden achtereen). Dit systeem geeft altijd een dilemma tussen komfort eisen en rendement van het systeem.
vincent schrijft:
> hallo,
>
> Heeft er iemand ervaring met elektrische naverwarming bij een zonneboiler en zoja is dit rendabel?
> We willen geen aardgas en de rest wordt verwarmd met een plaatselijke pelletkachel!
> Kan de elektrische boiler dan ook op nachttarief werken of enkel overdag wanneer je warm water nodig hebt.
>
> mvg, Vincent

afbeelding van eric-15
28/06/2007 - 22:19

Dat is misschien waar voor bepaalde merken/typen, maar zeker niet in het geval van een duo oplossing met een apparte zonneboiler en electrische naverwarmingsboiler (niet dat dit de ideale oplossing is)...

afbeelding van dirkm
28/06/2007 - 22:30

Wij hebben sinds 6 jaar een zonneboiler met elektrische naverwarming. De boiler is 200 liter groot(4 personen) met een verwarmingselement van 2000 Watt. We hebben een dag- en een nachtteller.Tot dit voorjaar was het verwarmingselement steeds aangesloten(in het contact).Deze zomer echter niet meer en wonder boven wonder werkt onze zonneboiler nu van s'morgens.We moeten na een bewolkte dag wel eens het verwarmingselement aansluiten maar toch niet overdreven.De minimum temperatuur die we aanhouden is 50°C, het verwarmingselement is dan ook ingesteld op 50°C . Het vraagt wel meer opvolging maar ons elek.verbruik zal wel fors dalen, daar zijn we nu al zeker van. In de winter is deze werkwijze niet haalbaar, dan is de elek.naverwarming constant aan.Even technisch :zowel de warmtewisselaar van het zonnepaneel als het elek.element zitten in de onderstehelft van de boiler.
PS we douchen vooral s'morgens en s'avonds.Ook hebben we een alfa of nu aquamix voor onze wasmachine, die zowel overdag als s'nachts draait.

afbeelding van walter-12
29/06/2007 - 01:37

Waarom zo een milieuvervuilende naverwarming (electrisch) als je een pelletkachel hebt?

Walter

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.