Zonnepanelen en brandgevaar | Ecobouwers.be

U bent hier

Zonnepanelen en brandgevaar

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van toon-7
19/02/2013 - 23:04

3 Reacties

Reacties

afbeelding van DaanW
20/02/2013 - 05:06

Het probleem zou vooral in Frankrijk vastgesteld zijn.  

http://www.photon.info/photon_news_detail_en.photon?id=69715

http://forum-photovoltaique.fr/viewtopic.php?f=26&t=22428

 

Daar worden PV-panelen meestal ingebouwd tussen de pannen.

Deze manier van monteren zorgt dikwijls ook voor veel minder koeling van de panelen en de junctionbox .

Ook zitten de  panelen veel dichter bij het onderdak en de houten dakconstructie wat de kans op ontbranding ook vergroot. Er zitten bijv. geen pannen tussen of een luchtspouw van bijna 10 cm zoals in België.

In België is door de opbouw systemen de kans op oververhitting minder groot.

Zie ook http://zonstraal.forumup.be/viewtopic.php?t=17853&postdays=0&postorder=a...

afbeelding van bertvdg
20/02/2013 - 06:45

Het probleem is niet direct de inbouw van de panelen die de oorzaak is en ook niet onmiddelijk een oververhitting door de zon. Maar dit probleem wordt er wel mee extra in de hand gewerkt.

 

Het gaat over de junctionbox achteraan het paneel. Er is een reeks panelen met een productiefout in de junctionbox. Vermoedelijk is een slecht soort soldeertin gebruikt. Hierdoor kan in de junctionbox op de printplaat met bypass diodes en waar de aansluitkabels op toe komen, een slecht contact onstaan. Door dat slecht contact kan de hele boel daar liggen te vonken. Bij DC stroom en zo'n hoge spanningen als bij een PV installatie kunnen dat onafgebroken grote vlambogen zijn (zoals een lastoestel). En dan heb je uiteraard brand.

 

Het probleem wordt uiteraard nog groter zoals hierboven al gezegd door Daan als de panelen in het dak zitten en er geen pannen meer onder liggen. Bij een "op dak" installatie zoals de meeste installaties bij ons zal het incident zich vermoedelijk beperken tot het uitbranden van de juctionbox en een deel van het paneel. Bij een "in dak" installatie is de kans groot dat het nog iets anders zal in brand steken met alle gevolgen van dien.

 

 

afbeelding van banned user
20/02/2013 - 08:25

Das Duitse kwaliteit.

"""

Onze PV-modulen zijn 'Made in Germany' en worden geproduceerd op onze eigen productielijnen in Gelsenkirchen. De constante interne en externe kwaliteitscontroles garanderen de hoogste kwaliteit. Deze kwaliteitsstandaard is bevestigd door testen van het Duitse keuringsinstituut 'Stiftung Warentest'.

""""

Er zullen nog Duitse kwaliteits produkten sneuvelen .

Blijven geloven.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.