zonnepaneel zelf maken | Ecobouwers.be

U bent hier

zonnepaneel zelf maken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van piet-8
25/09/2006 - 21:02

hallo energiezuinige mensen,

ik ben momenteel een hoeve aan het verbouwen en zou graag een zonnepaneel zelf maken. Ik heb een dak van 9 meter op 3 meter onder een hoek van 40°te beschikking dat volledig op het zuiden is gericht. Mijn idee was een onderdak voorzien met hierop houtenplaten die geisoleerd zijn aan de buitenkant. Op deze isolatie leg ik dan zwart geverfde koperen buis met een aanvoer en retour zijde. Direct tegen deze buizen komt het zinken of aluminium dak aangewerkt. Als voorraad vat kan ik gerust een ton van 2000 liter zetten. Hier zou ik dan mijn sanitair warm water mee willen voorverwarmen en naverwarmen met bestaande elektrische boiler van 200 liter op nachtstroom. ook zou ik mijn gietijzeren radiatoren en vloerverwarming in de keuken al een handje willen helpen. Deze zijn nu aangesloten op de mazoutketel. Leefruimte is ongeveer 200M² en we zijn met 2 personen. Wat is jullie idee van het zonnepaneel?

10 Reacties

Reacties

afbeelding van david stroobants-4
26/09/2006 - 10:56

Wat is jullie idee van het zonnepaneel?

Zonnepanelen die je aankoopt zullen wellicht een veel beter rendement halen dat iets wat zelf in elkaar steekt. Je krijgt van de fabrikant ook garanties en, niet te vergeten, subsidies van vadertje staat. Ik zou het wel weten ...

afbeelding van pol-3
26/09/2006 - 13:02

moest ik van jou zijn leg ik het vol met pv panelen en 2 panelen voor warm water

pm me maar voor info

afbeelding van guido-13
26/09/2006 - 14:09

als je geen glas boven jou zinken of aluminium plaat doet verleis je al vlug een pak rendement, het glas moet er wel 1 à 2 cm van liggen, dan moet je nog bekijken welke diameter buis je gebruikt, want zo simpel is het niet.

afbeelding van guido-13
26/09/2006 - 14:17

als je hier ook even verder kijk zie je een voorbeeld en foto van een profetioneel panneel, daar wordt er gewerkt met een hoofdbuis van 45 mm met er tussen telkens 10 mm buisjes, en een zeergoed contact tussen collectorplaatjes en collector, wat zeer belangrijk is kwa overdracht en rendement.(meerdere panelen in serie of parallel)

er zijn in belgie wel kanalen om zelf panelen te maken. rendement is pakken lager, maar de kostprijs ook...

wij hebben voor gemak en rendement gekozen: 8m² aangekochte panelen (die tot nu toe heel goed hun best doen), maar ik kan me wel voorstellen dat je wil expirementeren.

kijk eens op
http://www.kwbwestvlaanderen.centerall.com/gallery1.php

groeten,
christophe

afbeelding van Rudy_Martens
27/09/2006 - 07:33

Ik ben in het begin van het jaar naar de voordracht geweest van die organistie die Christophe vernoemd.
Voor zelfbouwers kan ik die ten stelligste aanraden. Wij waren daar met een hele hoop (kritische!) vakmensen en ieder was op zijn vakgebied vol lof over de aard, kwaliteit en keuze van de materialen.
Groeten,
Rudy Martens

afbeelding van piet-9
03/10/2006 - 09:58

Hoi,
Bedankt voor de feedback.
Ik ga toch maar eens een offerte laten maken en zien wat dat kost.

Piet.

afbeelding van wannuz
18/10/2006 - 19:01

ik moet voor school zelf een zonnepaneeltje maken waar ik een lampje mee kan branden maken maar ik weet niet hoe??? kan iemand van jullie me helpen???

afbeelding van Rudy_Martens
18/10/2006 - 19:52

Zoek in jouw streek een winkel op die electronica-onderdelen verkoopt die kunnen je zeker verder helpen met één of andere zelfbouwkit.

In Sint-Niklaas heb je bv. Vael Electronics maar in elke grote tot middelgrote stad in jouw buurt tref je wel dergelijke winkels aan.

Zoek ook eens op technische forums of electronica forums daar zijn er ook meerdere Nederlandstalige te vinden in Belgie en Nederland.

Succes,
Rudy Martens

afbeelding van guido-13
18/10/2006 - 21:23

In Gent heb je Radio home, een electronische onderdelen winkel, voor info over electronische problemen heb je ook de site, forum:
http://www.circuitsonline.net/forum/section/5
veel sucses

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.