zonneenergie | Ecobouwers.be

U bent hier

zonneenergie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van sonja-4
18/10/2005 - 22:34

we plannen een renovatie van ons dak.
we wilden graag zonnepannelen installeren.
onze installateur vindt het niet rendabel omdat het alleen voor de verwarming van het water kan.
lijkt me ook wat mager.
is aansluiting aan bestaande cv met hr-ketel niet mogelijk?
en ook aansluiting aan wasmaschine?
dan lijkt het mij pas echt de overweging waard.

bovendien zijn subsidies in vlaanderen blijkbaar nogal laag ivglm. wallonië waar ze tot 60% zouden terugbetalen.

graag jullie argumenten op een rijtje...

9 Reacties

Reacties

afbeelding van ingeborg
18/10/2005 - 22:54

Zonnepanelen die een zonneboiler opwarmen om dan te gebruiken als sanitair warm water is rendabel op redelijk korte termijn vermits je zo ongeveer 50 tot 60 % van je gebruik aan warm water "gratis" krijgt, dit is natuurlijk wel afhankelijk van je al of niet al zuinig omspringen met water en de grootte van de door jullie voorziene panelen.

Volgens prof. bouwfysica is de koppeling van zonneboiler met cv niet rendabel omdat ze er vanuit gaan dat de momenten dat de zon je boiler deftig opwarmt, je geen gebruik maakt van je verwarming. Wij hebben dat wel gedaan maar moesten wel van een volledig nieuwe installatie beginnen, weet niet welke aanpassingen aan een bestaande installatie nodig zijn en hoe duur die dan uitvallen. Het zal wel sowieso nodig zijn om al een verwarmingssysteem op lagetemperatuur zoals vloer- muur- of plafondverwarming te hebben anders lijkt de koppeling tussen zonneboiler en cv me niet echt nuttig.

Succes

PS : Hebben jullie eerst geInvesteerd in het goed isoleren van de woning ?

afbeelding van richard
18/10/2005 - 22:57

Beste Sonja,
Met een zonneboiler kan je met een degelijk systeem tot 60% van uw sanitair warmwaterbehoefte op jaarbasis dekken.
Men moet wel rekening houden dat je de investering na 10a15 jaar pas betaald is. Alles daarna is dus pure winst.
Ik raad U aan om met mensen te praten die al een zonneboilersysteem in huis hebben. De meeste zijn er zeer tevreden over.
Voor de verwarming bestaan ook systemen die gevoed worden met zonneenergie, maar dan alleen op zeer moderne vloer/wand verwarmingsystemen en met een zeer groot kosten plaatje en niet geschikt voor renovatie omdat oudere huizen meestal niet voldoende geisoleerd zijn voor zulke systemen.
Welke Uw subsidies zijn kan je vinden op www.energiesparen.be
En meer informatie vindt je ook op www.belsolar.be
Met Uw installateur ben ik het niet eens,zonnepanelen zijn echt de moeite waard.
Groeten, Richard

afbeelding van steven-16
18/10/2005 - 23:02

hallo,

Ingeborg heeft gelijk. Zonne-energie in België is enkel rendabel voor sanitair warm tapwater. Aansluiten op CV is niet echt rendabel, aangezien inderdaad uw CV enkel in de koudste maanden (met weinig zon) hoeft te draaien.
Let wel (alweer financieel) het aandeel van warm tapwater is eerder gering in het totale energieverbruik van een modale woning.

Uw wasmachine maakt zelf warm water aan, tenzij u een speciaal model aanschaft. Maar dan weet ik niet wat er moet gebeuren als uw zonneboiler water van pakweg slechts 30° levert. Wie/wat gaat dat water dan bijverwarmen voor de 'kookwas'?

afbeelding van benny-5
19/10/2005 - 10:42

Sonja

Alles hangt af van hoe je de zaken bekijkt.
Zonneboiler is "in" en er wordt van alles beweerd. Ieder z'n standpunt maar ik zal het mijne geven.

Ik maak warm water via een doorstromer op gas. Verbruik 6 to 8 m³ gas voor een paar douches, een bad per week plus warm water aan keuken en lavabo. Dus op jaarbasis een 8*12 = ongeveer 100m³ per jaar voor 2 personen. Dit aan 0.5€ /m³ gas is dus 50€/jaar aan warmwater.
Dus ik steek m'n geld in isolatie en niet in iets wat blijkbaar "hot" is. Nooit problemen met zonnepanelen
En met een thermostatische mengkraan op de douche heb ik geen comfortproblemen.

Als ik dus de helft van m'n warm water zou kunnen dekken met een zonneboiler bespaar ik 25€/jaar. En laat de gasprijs nu nog eens verdubbelen dan zal het 50€/jaar zijn.
Denk eraan, ook met zonnepanelen moet je nog naverwarmen met doorstromer of via CV ketel.

Natuurlijk veranderd dit plaatje als je begint te rekenen met een gezin van 4 personen, die elk dagelijk een douche nemen, of een bad etc, waarbij de douche een geheel is met 6 spuiters ed. Misschien nog een hotfill wasmachine gebruiken. Maar voor mij hoeft dit niet.

Dus bekijk je eigen leefgewoonte, gezinsplanning en je budget. Ik zou er in mijn geval m'n broek aan scheuren maar iemand die graag veel warm water verbruikt kan er misschien "profijt" uit halen.

Mvg

Benny

afbeelding van richard
19/10/2005 - 15:47

Beste Sonja,
In de vorige reactie verteld men dat hij maar 100m²gas per jaar nodig heeft voor warmwater ?
Dit is wel extreem zuinig.
Het is al meerdere malen aangetoond dat een gemiddeld gezin met 4 personen tussen 600 en 800 m² aardgas per jaar verbruik heeft voor warmwater.
Hier in belgie speelt alleen maar het profijt mee in de beslissing, denk ook eens aan het milieu en aan de lucht waarin onze kinderen moeten spelen en leven.
Dat U hierdoor pas na 10 a 15 jaar uw investering terug verdiend hebt is daarna mooi meegenomen.
Nogmaals, praat eens met mensen die al uitgerust zijn met zonnepanelen.
Deze gaan beslist uw visie veranderen.

afbeelding van benny-5
19/10/2005 - 16:37

Beste Richard

Ieder z'n cijfers maar ik denk dat deze komen van de zonneboilerlobby of misschien heb ik het geluk dat m'n gasmeter defekt is en foutief telt.

Mvg

Benny

afbeelding van ahardeman
19/10/2005 - 19:35

Met een groot opp. aan panelen met een verbeterd rendement (vacuum of goede vlakke plaat collectoren) kun je al snel 60 a 70 % dekking krijgen voor je warm water en 30-35 voor je verwarming.

Als je dagelijks ruim 200 liter water verbruikt op 50 graden (wat niet onzuinig is voor een gezin met 5 personen zoals wij) is dit 4500 kWh per jaar, 2/3 hiervan is 3000 kWh

Voor verwarming van een vrijstaande woning 800 m3 + kelder reken ik eens 10000 kWh dan moet je al zeeeer goed isoleren, 1/3 hiervan is 3500 kWh

Totaal zullen je panelen (ca 12-14 m2) dus ruim 6000 kWh moeten kunnen opleveren mits alle parameters goed (lage temp. verwarming, goede zuidrichting en helling etc)., bij huidige gasprijs is dit ca € 300,-- per jaar, laat dit in toekomst inderdaad verdubbelen € 600,-- per jaar.

Je ziet, financieel wordt dit niet aantrekkelijk, een dergelijke opp. aan collectoren + buffervat kost al snel € 7200 dus 12 jaar om terug te verdienen, 24 jr op huidige prijs! + alle ellende ervan.

Maar wat is mooier dan in eind maart je ketel uit te kunnen zetten en pas begin november weer aan??? Het gevoel al die tijd van de zon te leveren is meer waard dan een rekensommetje....

Arnold

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
19/10/2005 - 20:05

Vrienden,

In onze K25 HSB leveren onze 10m2 zonnepanelen sinds de geboorte van onze zoon (15 MAART) alle benodigde warmte.

Meer dan 7 maanden op de zon mét een comfort om U tegen te zeggen; het is op z'n zachtst gezegd PLEZANT.

LET WEL! EERST ISOLEREN én VENTILEREN én dan als "folieke" zonne-energie.

Jeroen

afbeelding van Geert Bellens
20/10/2005 - 09:53

Ik kan Richard wel bijtreden.

Met ons gezin van 5 verbruiken wij per jaar een 300 m³ gas voor sanitair water (dagelijks bad kinderen, dagelijkse douches, schoonmaak..). Investeren in een HR doorstromer loont wel. En comfort genoeg trouwens.

Bekijk je dat financieel dan is een eventuele zonneboiler terugbetaald tegen dat ik in mijn kist lig :)

Ik heb gelukkig andere zorgen, ik moet nog 100 vierkante meter muur na-isoleren.

Maar moest ik ooit geld over hebben , dan koos ik misschien wel voor een zonneboiler... omdat het gewoon leuk is.

Maar rendabel? Je krijgt het natuurlijk rendabel als je veel warm water verbruikt. Misschien wel een serieuze ecologische paradox. Moesten we niet eerst energieverbruik voorkomen...?

(Maar sportzalen, zwembaden .... allemaal geen probleem hoor !)

Geert

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.