Zonneboiler voor SWW en vloerverwarming | Ecobouwers.be

U bent hier

Zonneboiler voor SWW en vloerverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Boris1982
14/10/2014 - 20:25

Beste forumleden,

graag had ik van jullie advies gekregen omtrent het plaatsen van een zonneboiler die zou moeten instaan voor de vloerverwarming en sanitair warm water. Misschien eens mijn situatie schetsen: In 2009 mijn huis gekocht en in 2010 beginnen verbouwen. Na het lezen van dit forum was ik onmiddellijk overtuigd om goed te isoleren. Ik heb dan ook volop ingezet op isolatie samen met goede beglazing. Tevens heb ik ook geïnvesteerd in zonnepanelen.

 

Volgens de warmteverliesberekening van de EPB verslaggever zou er ongeveer een warmteverlies zijn van 4747Wat (+835 watt ventilatieverlies). De warmteverliesberekening werd gemaakt met 12cm PUR in spouw, 20cm PUR op dak en 12cm PUR op de vloer. Uiteindelijk werd er 16cm PUR in de spouw, 20cm PUR op het dak en 14cm PUR op de vloer geplaatst. Tevens werd er driedubbele beglazing geplaatst met houten raamprofielen (via wooddecors voor LEW). Ook werd een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie geplaatst.

 

In de periode van mijn verbouwing was ik van plan een warmtepomp te plaatsen, samen met vloerverwarming. Daarom heb ik ook extra zonnepanelen laten leggen om het verbruik van een warmtepomp gedimensioneerd volgens mijn warmteverlies te dekken (compenseren). Ook was ik van plan een houtkachel te plaatsen, dit omdat ik over een grote tuin beschik waarmee ik eigenlijk in mijn eigen houtvoorraad kan voorzien.

 

Door omstandigheden met gevolg op budget ben ik uiteindelijk in mijn verbouwd huis moeten gaan wonen zonder enige vorm van verwarming. Enkel osb-platen werden op de vloerisolatie gelegd, een tweedehands elektrische boiler werd gekocht en klaar was kees.

 

Na 1 winter overbrugd te hebben heb ik een houtkachel (1tje voor LEW, trekt lucht van buiten) gekocht. Daar zal ik nu de derde winter op rij mee verwarmen. Ik kan besluiten na 2 winters dat ik perfect met maximum een 10-tal houtblokken per dag mijn huis kan verwarmen in de winter (living tot 25°C, de rest gelijkvloers 22-23°C, boven 20-21°C). Uiteraard zakt de temperatuur in de loop van de dag wel (living 21-22°C, de rest van de woning blijft rond de 20-21°C). Als het echt koud is buiten kan het wel zijn na een nacht dat de temperatuur ongeveer 18-19°C is in de living.

 

Na een paar jaar sparen en onze woning te leren kennen, besluit mijn vriendin ( :-) ) dat ze toch graag een vloerverwarming zou hebben. Dus samen hebben wij alle offertes van vroeger opgerakeld inzake warmtepomp(met boring)-vloerverwarming, warmtepomp(lucht-water)-vloerverwarming, zonneboiler-vloerverwarming. Ik kom tot de vaststelling dat een systeem zonneboiler-vloerverwarming-SWW de goedkoopste installatie zou zijn.

 

In mijn ogen spreken de volgende punten in het voordeel van een zonneboilersysteem:

- zeer goed geïsoleerde woning;

- dus niet veel warmte nodig;

- eenmaal de vloer opgewarmd, zal die niet vlug afkoelen (zowel niet aan binnenlucht of ten gevolge van warmteverlies);

- milieuvriendelijk; - de kachel zal toch nog gebruikt worden;

 

In mijn ogen spreken de volgende punten in het nadeel van een zonneboilersysteem:

- kostprijs (eigenlijk niet nodig want ik kan mijn huis perfect verwarmen);

- geen zon in winter = geen opwarming van mijn boiler + ook geen ervaring met hoe vlug zo'n boiler afkoelt en hoe vlug de vloermassa afkoelt;

- al extra zonnepanelen gelegd voor "compensatie" warmtepomp.

 

Ik post deze vraag hier, omdat ik graag van mensen met ervaring inzake een zonneboiler+vloerverwarming zou horen hoe zij dit systeem ervaren. Graag had ik ook van mensen met kennis van zaken raad gekregen.

 

Alvast bedankt (en sorry voor de lange tekst),

Boris

60 Reacties

Reacties

afbeelding van gommer
14/10/2014 - 23:48

Eigenlijk liggen al een paar zaken vast in je vraagtuk:

* vloerverwarming (dat was het uigangspunt)

* dak al gedeeltelijk met PV gevuld.

* 5,5MWh verbruik voor ruimteverwarming alleen. Dat is zeker niet slecht voor een verbouwing (goed zelfs), maar aan de andere kant niet super weinig, voorwaarde om na te denken over verwarmingsondersteuning bij zonneboiler.

* Je hebt al een kachel staan en het hout is ter beschikking.

Aan wat is kostprijs voornamelijk gelinkt? collectors, buffer, vloerverwarming? Dat laatste is al een gegeven. Buffer kan aan schappellijke prijs als het niet al te groot is. Waarom niet de kachel linken aan een buffer en zo genieten van SWW en vloerverwarming? ALs je water heet genoeg is voor SWW, dan is de restenergie in het buffer al voldoende voor vloerverwarming. Zonneboiler compenseert perfect het gebruik van de kachel in de zomer. Er is niets meer complementair dan kachel en thermische collectors. Dat zou mooie oplossing zijn. Bij deze oplossing ook geen verwarmingsondersteuning van boiler nodig, dat levert de kachel in de winter.

Mvg, Marc

 

P.S. Let op met warmteverliesberekening, want EPB is al niet betrouwbaar en ter plaatse gespoten PUR presteert in de praktijk slechter dan op papier.

 

 

 

afbeelding van Boris1982
15/10/2014 - 09:43

Beste,

alvast bedankt voor je antwoord.

Het linken van de houtkachel klinkt inderdaad goed, maar ik heb de kachel al en ik vind niet direct een systeem dat aansluitbaar is

op een bestaande kachel waarvoor dit eigenlijk niet voorzien is.

Zouden er systemen bestaan die op gelijk welke kachel op te bouwen zijn? Het linken van de kachel aan de boiler zou geen probleem moeten zijn, omdat er nog gechapt moet worden.

 

Boris

 

 

afbeelding van robin demey
15/10/2014 - 11:40

Of je doet het als volgt:

 • Voorzie een buffer met extra spiraal voor de kachel.
 • Voorzie de leidingen naar de kachel.
 • Gebruik de zonnecollectoren voor SWW in de zomer en zoveel mogelijk verwarmingsondersteuning in de winter (mss beter heatpipes dan??).
 • Voorzie een weerstand in de buffer (bovenkant) voor SWW in de winter en eventueel ondersteuning vloerverwarming, om uw overproductie op te gebruiken.
 • Zodra je kachel de geest geeft/je meer budget hebt/... vervang je je kachel door een CV-model.

Waarom zo?

 1. Je hebt toch overproductie PV (ben daar zelf wel geen voorstander van, maar dat terzijde gezien de situatie nu eenmaal zo is).
 2. Toekomstgericht: ooit moet die kachel toch waarschijnlijk vervangen worden.
 3. Betaalbare installatie: meerkost extra spiraal in de buffer valt mee en 2 (geïsoleerde) leidingen zijn nu ook niet de kost

Nadeel: enkel vloerverwarming als de zon schijnt

Je zou de verwarmingsondersteuning van de weerstand zo kunnen instellen dat je vloerverwarming op een relatief lage basistemperatuur blijft (bv. 20-22°C). Neem daarvoor een smalle, hoge buffer zodat er gelaagdheid is.

afbeelding van robin demey
15/10/2014 - 13:58

Dat is alleen interessant bij kachels met laag rendement. Een goede kachel heeft een rookgastemperatuur van (ver)beneden de 180°C.

Misschien kan de TS eens nameten aan welke temperatuur hij zit.

Het moet ook gaan om een relatief zware kachel. In een LEW-woning is 10-15 kW nogal zwaar hé.

Bij ons is het minimum van 3 kW zelfs al te zwaar (wel PH).

afbeelding van stefan-14
15/10/2014 - 11:27

wat is noodzaak van vloerverwarming, "kachel", en andere dure installatie voor dergelijk laag energieverlies?

 

 

afbeelding van robin demey
15/10/2014 - 11:54

Stefan,

Vloerverwarming doe je voor het comfort. Ik heb het niet gedaan omwille van de investering en meer ruimte nodig in mijn technische ruimte (heb daar de ruimte dus niet voor, want de ruimte is ongeveer 0,6x1,2m), maar ik mis het wel (ben ermee opgegroeid).

 

Kachel doe je voor de sfeer/gezelligheid en voor de relatief goedkope installatie en vooral het goedkope stoken. Mijn pelletkachel kost minder in jaarlijks verbruik dan de vaste kosten voor gasaansluiting (dus zonder gasverbruik). Had ik een houtkachel, dan was dat nog minder.

 

Wat stel je trouwens voor als alternatief?

 • Een kachel kost niet meer dan een goed gasketel, waarvoor je trouwens ook nog radiatoren of vloerverwarming nodig hebt.
 • Een elektrische kachel is nu niet bepaald milieuvriendelijk en comfort is ook meestal veel lager.
 • Lucht/lucht warmtepomp (airco) heeft zelfde onaangenaam comfort en zorgt voor meer ventilatieverlies, gezien vooral verwarming van de lucht en geen stralingswarmte (in tegenstelling tot vloer-/wandverwarming en kachel)...
 • En waarmee verwarm je dan je SWW? Ook elektrisch?
afbeelding van Boris1982
15/10/2014 - 13:28

Ik ben mij ook bewust van het feit dat de vloerverwarming (ongeacht hoe die aangestuurd wordt) een meerkost zal zijn om u tegen te zeggen, dit terwijl ik eigenlijk al perfect kan verwarmen.

Eigenlijk komt het erop neer dat wanneer het nu in putje winter 's morgens 18 -19°C is op het benedenverdiep, dit met vloerverwarming zal omhoog gebracht worden naar 21°C. Ik weet het, een luxeprobleem.

 

Ik heb ook gedacht om een elektrische spiraal te voorzien in het buffervat.

Voordeel:

- de extra opbrengst van de zonnepanelen extra geplaatst initieel om het warmtepompverbruik te dekken wordt gebruikt;

- gemakkelijk;

- zal volgens mij niet meer verbruiken dan nu voor SWW (nu elektrische boiler van 150L, tweedehands, 3fase);

 

Nadeel:

- verbruik elektriciteit (kom ik toe met mijn "extra opbrengst" van +-3000kwh?)
 als in het ergste geval die weerstand in gang schiet om mij vloerverwarming bij te warmen;

 

Ik weet ook niet in hoeverre ik rekening mag/kan houden dat de vloerverwarming eigenlijk niet echt veel warmte zal moeten afgeven, dit omdat er misschien 2-3°C verwarmd zou moeten worden vermits de temperatuur nooit onder de 18°C zakt. Ook dagelijks wordt de kachel aangestoken.

afbeelding van robin demey
15/10/2014 - 13:35

Ik zou kiezen om de vloerverwarming maar te laten draaien tot bijvoorbeeld 19 of 20°C en de rest bij te warmen met de kachel.

afbeelding van mon jansegers
15/10/2014 - 15:39

Met een massakachel heb je zelfs geen vloer/wandverwarming nodig indien de warmtegraad niet hoger is dan 15 à 20kwh/m2!

Mon

Warmtevraag natuurlijk!

afbeelding van robin demey
16/10/2014 - 00:19

Zonder massakachel ook niet hé. Gaat hier om het comfort van de warme voetjes.

afbeelding van robin demey
19/10/2014 - 07:29

Boris, meerkost valt al bij al nog meer hoor. Vloerverwarming kan je zelf leggen vanaf zo'n €10-20/m2, afhankelijk van systeem (bv.: https://www.vloerverwarmingstore.be/products/59-1-watergedragen+(cv)/32-1-natbouw+vloerverwarmingssets/34-1-set+-+stalen+verdeler).

Uiteraard is dit enkel prijs van de leidingen en collectoren. Gasketel/buffervat/kachels/warmtepompen... maw warmtebron zit hierbij niet inbegrepen.

afbeelding van ruben-6
15/10/2014 - 16:33

Hallo,

Ik heb gelijkaardige installatie van het merk Paradigma en ben hier zeer tevreden van.

afbeelding van Ingir
16/10/2014 - 13:32

Ik zou alsnog die L/W-warmtepomp kiezen als daar weer budget voor is. Niet zozeer vanwege de overcapaciteit aan PV maar vanwege het gebruiksgemak, hoe ga je bijvoorbeeld je huis 2 weken lang vorstvrij houden met een houtkachel als je op wintersport gaat? De bestaande houtkachel is een prima bijverwarming voor de koudere winterdagen omdat het rendement van de warmtepomp dan minder is. Zo kun je gebruik blijven maken van je huidige houtkachel en ben je niet genoodzaakt om iedere winterdag de kachel te stoken, enkel als je er zin in hebt.

 

Met jouw lage verbruik heb je voldoende aan een kleine warmtepomp, bijvoorbeeld de Panasonic Aquarea-LT 3 kW (€4.800 incl. BTW).

afbeelding van robin demey
16/10/2014 - 13:55

Ingir, een LEW is ten allen tijde vorstvrij. We wonen niet op de noordpool hé.

afbeelding van Ingir
16/10/2014 - 14:41

Ik zit daar al weer een stuk dichterbij dan jullie... en afgelopen winter was de kans op bevriezing sowieso klein. Als het enkele weken stevig vriest, er geen interne warmtewinsten zijn en de zon doet ook niet mee gaat de temperatuur echt wel onderuit.

 

Hoe dan ook, als gebruiker van een houtkachel weet ik dat het zeer comfortabel is om de houtkachel niet elke dag te MOETEN stoken. Het vraagt toch wat gezeul met hout en schoonmaak van de asla. En als je daar eens een paar dagen geen zin in hebt is het prettig om te kunnen rekenen op een basisverwarming die altijd beschikbaar is.

 

De houtkachel is verder een mooie aanvulling op een L/W-warmtepomp. De warmtepomp draait het beste overdag (relatief hoge buitentemperatuur) en de houkachel kan het stokje overnemen vanaf het eind van de middag tot tegen bedtijd.

 

Nog een gebruikerservaring: de vloer vóór de houtkachel wordt flink warm door straling van de kachel. Door de vloerverwarmingspomp te laten draaien wordt die warmte verspreid over de hele vloer, dus nog meer massa als opslagbuffer.

afbeelding van robin demey
16/10/2014 - 16:34

Stevig vriezen zonder zon gebeurt niet vaak. Maar dan nog.
Toen wij een week weg waren en het vroor constant, was het bij thuiskomst 17°C. Dus eer het binnen vriest...
Om kouder dan 10-14° te gaan, moet er al heel veel gebeuren.
Zou trouwens nogal overkill zijn om EB vloerverwarming EN houtkachel EN L/L-warmtepomp te installeren.

afbeelding van Ingir
18/10/2014 - 14:33

De werkelijke overkill is de plaatsing van vloerverwarming nu we weten dat de woning weinig warmte verliest en met de houtkachel goed op temperatuur te houden is. Maar goed, die vloerverwarming gaat er komen vanwege comfortwensen, dus hebben we als uitgangspunt een goed geïsoleerde woning met een warmteverlies van 5600 kWha, bestaande houtkachel, vloerverwarming en overcapaciteit aan zonnepanelen. Het doel is om daar een passende verwarming bij te zoeken.

 

Mijn eerste keuze zou een kleine L/W-warmtepomp zijn omdat daarmee warm water voor RV en SWW gemaakt kan worden en daarbij zoveel mogelijk gebruik kan maken van de aanwezige zonnepanelen. Bovendien kan de houtkachel een flink deel van de warmtebehoefte tijdens de koudste dagen opvangen wanneer de WP het minste rendement heeft.

 

Het energieverbruik ziet er dan ongeveer als volgt uit:

- 5.600 kWh voor RV plus 1.600 kWh voor SWW (met DWTW)

- RV van december t/m januari: 2.000 kWh waarvan 1.000 kWh met houtkachel en 1.000 met WP overdag (330 kWh netstroom)

- SWW van december t/m januari: 300 kWh met WP overdag (150 kWh netstroom)

- RV van sep-nov en feb-apr: 3.600 kWh waarvan 600 kWh met houtkachel en 3.000 met WP overdag (1.000 kWh PV-stroom)

- SWW van sep-nov en feb-apr: 800 kWh met WP overdag (320 kWh PV-stroom)

- SWW van mei t/m augustus: 500 kWh met WP overdag (150 kWh PV-stroom)

 

Voor ruimteverwarming wordt dus 1.600 kWh met de houtkachel opgewekt en 4.000 kWh met de warmtepomp die 330 netstroom en 1.000 kWh PV-stroom nodig heeft. Voor SWW wordt 150 kWh netstroom en 470 kWh PV-stroom verbruikt. Het jaarlijkse netstroomverbruik voor RV en SWW is dan 480 kWh en het PV-stroomverbruik 1.470 kWh waarvoor een overcapaciteit van 1.700 Wp aanwezig moet zijn. Voor een lucht/water-warmtepomp van 3-4 kW met SWW-boiler van 200 liter moet je rekenen op een investering van ca. € 6.500 inclusief montage en BTW.

 

Deze optie zal voor Boris wel degelijk het overwegen waard zijn ten opzichte van verwarmingsondersteuning met groot buffervat, zonnecollector (heatpipes) en elektrische back-up voor SWW. Gewoon offertes aanvragen en je weet het.

afbeelding van robin demey
19/10/2014 - 07:46

Die zonnecollector met groot buffervat zou ik (en anderen hier met mij) eerder doen als toekomstgerichte investering.

Als binnen 5/10/15... jaar de elektriciteitsprijs wordt bepaald afhankelijk van marktprijs, dan wordt elektrisch verwarmen in de winter duur, ongeacht warmtepomp.

Met zo'n buffervat sluit je er (later) een kachel op aan en ben je daar onmiddellijk vanaf, zodra je het wenst.

Verwarmingsondersteuning lijkt me enkel nuttig bij PH of NEW. Vandaar zou ik eerder opteren voor 1 of max. 2 collectoren (al dan niet heatpipe) met een grote buffer (ook handig voor je kachel dan). Kostprijs: +/- €3.000 materiaalkost incl. 21% btw (2 valkkeplaatcollectoren met zonneboiler van 1.000L met 2 spiralen). Je zal wel ergens een installateur vinden die voor € 1.000 alles komt installeren :-).

afbeelding van Ingir
19/10/2014 - 12:35

Het maakt niet uit dat netstroom (in de winter) duur wordt zolang je het gebruik van netstroom tot een minimum beperkt zoals in mijn opstelling slechts 480 kWh netstroom per jaar nodig is voor verwarming (RV+SWW). Dat is € 8 per maand... Probeer dat maar eens te verbeteren met gelijke investering (€6.500).

afbeelding van fjacobs
17/10/2014 - 17:15

Ik heb de thread gelezen en snap de moeillijke keuze voor de TS.

Zelf zit ik nog in een vroegere fase, wij starten volgende maand met de ruwbouw van een nieuwbouw.

Sinds deze week kijk ik uit naar de offerte voor een AQUA-INSERT van Lobherger.  Dit is een cv inbouwkachel op hout en pellets. Hiermee hoop ik een oplossing te vinden voor al onze problemen.

Deze kachel kan automatisch op pellets starten en manueel bijgevuld worden met goedkopere houtblokken. Zo krijgen we gezellige stralingswarmte is de woonkamer + het comfort van een programeerbare kachel op basis van een thermostaat voor een gecontrolleerde warmtevraag.  
Er zit ook een warmtewisselaar in voor een buffervat mee te verwarmen. Hiermee wil ik mijn wartme verspreiden door de woning en het sanitair water opwekken. Ik wil zowel vloerverwarming aansluiten op deze warmtewisselaar als een handdoekdroger in de badkamer ( als extra oppervlak bij de vloerverwarming)

Voor de zomer denk ik aan een zonneboiler op het dak van de garage. Deze zou echter ook in de bovenste spiraal van mijn buffervat uit moeten komen.

Wat denken jullie hiervan ?

afbeelding van Gekgezegd
17/10/2014 - 20:25

Goed idee!

denk er wel aan dat je voldoende warmwater op voorraad moet hebben om te gebruiken. Een houtkachel en af en toe zo'n zal niet altijd voldoende zijn is mijn vermoeden.

daarbij heb je zomers kans met zon op hoge temperaturen. Advies is de zon onderin aan te sluiten. een alternatieve zou zijn een e spiraal om bij lage temperaturen toch voldoende warmte t e hebben om warmwater te kunnen gebruiken.

 

succes!

afbeelding van fjacobs
19/10/2014 - 12:07

Ik hoop dat het pellet-gedeelte van de kachel automatisch aanspringt als er een warmtevraag is van de vloerverwarming of het sanitair water. Wat noem je voldoende voor een gezin van 2 volgewassen en 2 veeltewassen personen? 200L

Putje zomer zal de zonnecollector het sanitair warm water wel getrokken krijgen en in de tussenseizoenen is een beetje opwarming van de leefruimte puur een luxe probleem, lijkt me?

 

afbeelding van robin demey
20/10/2014 - 06:40

200 liter is wel erg weinig als zonneboiler met 4 personen.

afbeelding van robin demey
17/10/2014 - 21:32

Zon altijd beneden aansluiten. Desnoods met een paar kleppen of kranen werken. In de zomer de zonnecollectoren en in de winter de kachel op de onderste spiraal.

Een zonneboiler is in jouw geval sowieso een goede investering. Zelfs als die houtkachel een spiraal heeft voor c.v/sww. Want 's zomers staat die niet op. Je kan vanaf een 8à10 m² heatpipe-collector al c.v-ondersteuning geven, als je je buffervat maar voldoende groot kiest voor de zomerse overproductie van sww die je met 2 personen niet op kan (zeker 800L met meerdere spiralen want die kan je er achteraf niet meer aan toevoegen)
Het voordeel van heatpipes is dat die bij vorst bijna dezelfde efficiëntie behouden, en ze bij bewolking nog steeds 40° produceren (deze week nog verbleff ik in NL en bij bewolkte dag stond die vlakkeplaatcollector op 25°C; ben deze zomer bij Sax gaan checken op een bewolkte dag en hun Paradigma-heatpipescollector stond tussen 40 en 45°C)
Normaal zou die collectoroppervlakte niet volstaan voor volledige verwarming, maar daar heb je je houtkachel voor in de koude dagen. En zal je dankzij je zonneboiler enkel nog in de winter hout moeten verstoken; zelfs niet bij een winter zoals vorig jaar.
Een buffervat heeft sowieso plaats voor een electrische spiraal en er zullen wel momenten zijn in de winter dat je die nodig hebt voor je sanitair warm water aangezien je kachel daarvoor niet uitgerust is.
Een warmtepomp zou ik een overkill vinden, zoals nog anderen je hier antwoordden.
Zo zie je dat eerst een serieus pakket isolatie een zeer goede investering was; dachtten alle renoveerders maar zo...

afbeelding van fjacobs
19/10/2014 - 11:59

Beste 

Ik wil de TS zijn thread hier niet kapen maar een nieuwe post starten tempert misschien jullie motivatie om mij nog wat verder te helpen.

Ik worstel met de gebruikte terminologie hier op dit forum. 

Wat is een boiler en wat is een buffervat? Als we gaan spreken over spiralen in een vat met water lijkt het me allemaal een grijze zone te worden. Het lijkt me interessant/noodzakelijk om beide te hebben,voor de duidelijkheid naast elkaar en met een lekker isolatiejasje aan. Het buffervat 1000L met een spiraal voor zonnecolletor en voor pellet- houtkachel. Dit vat dient dan als voorverwarmde aanvoer voor een boiler. Het water van de boiler kan (hogere) temperatuur gebracht wordt door de kachel, indien de temp onder de 65°C zakt? 

Dan komt de vloerverwarming(35° C) en ben ik het even kwijt.
Moet dit dan nog eens in een apart lus door het buffervat?
Kan de boiler met 65°C ook naar mijn vloerverwarming?
Wat doet een gelaagd vat, want warm water dat bovenin zit gaat toch snel afkoelen door te mengen met koudere water als er vers water bijgevuld wordt?

 1. dit is een discussieforum. Zeer nuttig voor mensen die tussen de verschillende merken en technieken geen keuze kunnen maken. Maar ja, je moet inderdaad al weten waarover dit gaat.
  Misschien eens eerst google'n op zonneboiler of nog beter: een brochure doornemen (downloaden of gratis bestellen) van de Vlaamse regering:
  www.vlaanderen.be/nl/publicaties/detail/m5-zonneboilers-warm-water-met-de-zon
  www.vlaanderen.be/nl/publicaties/detail/warmte-uit-zonlicht-1
  Je vindt er al die termen duidelijk uitgelegd met tekeningen, naast andere basisinfo en types. Woningverwarming met zonneboiler wordt in België helaas weinig toegepast en staat niet in deze brochure en kennen veel installateurs ook niet en daarom ga ik er hieronder wat dieper op in zonder te gedetaillerd of te technisch te worden (wat ik deed in andere vraagthreads)
   
 2. de watertemperatuur in de boiler is afhankelijk van hoe bewolkt/zonnig het is en hoelang (of de collector tijd krijgt de het buffervat helemaal op max te warmen) en hoe die de tmeperatuur in het vat gedaald was door je dagelijks gebruik. En voor een vlakkeplatencollector ervaarde ik ook zeer afhankelijk van de invalshoek (morgenzon, avondzon staan niet recht op zuid zoals de collector). Ik ervaarde ook dat een heatpipe/vacuumcollector sneller reageert bij een opklaring en niet Oost-Zuid-West-afhankelijk is en bovendien bij vorst hogere temperaturen haalt.
  Met een paar uur zon kan je een vat wel op 65° opladen met beide types.
   
 3. Vloer- en wandverwarming en convectoren draaien op veel lagere temperatuur dan 65. Het maximum is 40-45.
  Enkel de klassieke radiatoren draaien op een 65°. Dat betekent in een lagetemperatuursysteem dat die houtkachel/pelletkachel met spiraal gekoppeld enkel dient voor wanneer de zon niet voldoende is. Normaal zal het tussenseizoen geen enkel probleem zijn en in een zeer goed geisoleerd huis zoals vraagsteller's lage-energiehuis en zeker in een passiefhuis zal een zonneboiler van +-10m² en 1000L buffer het huis kunnen verwarmen ÉN voor sanitairwarmwater zorgen, zonder naverwarming of enige bijverwarming.

  Een buffervat van die grootte heeft normaal meerdere in- en uitgangen op verschillende hoogte. Meerdere spiralen boven elkaar is ook mogelijk, zelfs een spiraal over de hele hoogte voor warmtepomp. Zie bij www.solarbayer.de voor een enorme keuze types en groottes aan een lage prijs (helaas vind ik hun collectoren duur, die beter bij vacano-gmbh.de en ravensbergersolar.de kopen)
  Zoals je opmerkt gaat het water bovenaan door mengen afkoelen. Niet als je een gelaagd buffervat hebt, daar heersen op de verschillende hoogtes verschillende temperaturen. Daar ga je van de bovenste zone aftappen voor heet water en van de onderste voor lagetemperatuurtoepassingen zoals vloerverwarming.
  Je zou ook een apart buffervat voor je sanitair kunnen nemen zodat dit niet beïnvloed wordt door je c.v; alles afhankelijk natuurlijk van je leefgewoonten en zeker interessant bij een supergroot systeem.

afbeelding van Ingir
19/10/2014 - 18:58

Misschien eens eerst google'n op zonneboiler of nog beter: een brochure doornemen (downloaden of gratis bestellen) van de Vlaamse regering:
www.vlaanderen.be/nl/publicaties/detail/m5-zonneboilers-warm-water-met-de-zon

 

Binnen 3 bladzijden met veel plaatjes ben je bij de subsidies. Dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait. Ik keur het gebruik van subsidies af wegens marktverstoring (onrendabele technieken worden gestimuleerd ten koste van rendabele technieken).

Ingir, je hebt gelijk, hoor. die eertse brochure stelt niet zoveel voor. Maar bevat reeds wat basisgegevens voor de laatste vraagsteller, en aangezien de herhaling demoedr van alle onderwijs is, zal ie dan sneller die 2de brochure kunnen doornemen... Ik heb 5 jaar geleden ook ergens moeten beginnen lezen...
.
Wat subsidies betreft: er wordt inderdaad teveel een kleine standaardboiler gepromoot en de heatpipes worden niet echt vergeleken met vlakkeplatencollectoren en ook de verschillene typesbuffervaten niet. Daarvoor hebben we dit mooie forum om anderen te helpen wie door de bomen het bos niet meer ziet of de trappers verliest bij de vele combinaties en compromissen.
het is niet het doel/opzet van een brochure daaraan tegemoet te komen, niet iedereen wil een hele uitgebreide technische studie lezen maar meestal iets voor zijn situatie lezen. Vandaar dat de laatste vraagsteller hierboven mee op de kar springt bij een vergelijkbare situatie (als ze tenminste helemaal vergelijkbaar is want over z'n isolatienivo weten we nog niets).
.
Qua subsidies heb ik EANDIS opgebeld en je mag facturen van aankoop combinere met plaatsingsfacturen. Dus kan je je voordeel doen door buffervaten en collectoren apart in te kopen als je een installateur vindt die dit wil plaatsen. En aangezien de meeste installateurs geen kaas gegeten heben van een c.v-zonneboiler gecombineerd met andere warmtebronnen en de vele types buffervaten, ben je beter af met een c.v/sanitair-installateur die geen zonneboilerpretenties heeft en op schema wil werken van jouw aankoopfabrikant...  Vandaar dat ik die Duitse adressen bijgeef om verder te kijken dan prijsonrendabel materiaal van de Belgische markt met standaardbuffervat ;-)  Viessman en Vaillant liften mee op de solarboilermarkt als bekende merken en is alsof je een computer van Sony koopt omdat je dit merk algemeen bekend is van TV-toestellen, maar kosten je het dubbel :-(

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.