Zonneboiler voor SWW en vloerverwarming | Ecobouwers.be

U bent hier

Zonneboiler voor SWW en vloerverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Tinus
16/11/2012 - 21:13

Wij zijn aan het verbouwen. Het huis is van '60, dus nog niet geïsoleerd. Het is de bedoeling om zo veel als mogelijk te isoleren (vloer, muur, dak ...) .
We zijn sowieso van plan om een zonneboiler te installeren voor het SWW. Dit omdat de oude gasgeiser het begeven heeft en door de subsidies die we er voor krijgen. (De offerte bij de installateur is gemaakt, we kunnen hem dus nog dit jaar plaatsen)

Nu is de vraag of het nut heeft om een extra investering te doen en zo ook de vloerverwarming te ondersteunen. Er werd ons een 1000 liter buffervat (Vaillant VPS) met 9,5 m² zonnecollectoren aangeraden(Deze kunnen volledig zuidelijk geplaatst worden.) De oppervlakte van de vloerverwarming is ongeveer 90 m². Op de bovenverdieping hebben we in de 4 kamers centrale verwarming voorzien maar voorlopig nog geen radiatoren geplaatst omdat we zelf gewoon zijn zonder verwarming te slapen.

Na wat rond te kijken op verschillende forums hebben we vooral ontdekt dat de meningen hierover verdeeld zijn. Toch moeten we één keer de knoop doorhakken.

We beseffen dat we onze vloerverwarming niet enkel op deze installatie kunnen laten draaien. We willen vooral weten of het zijn investering waard is.
Wat denken jullie?

8 Reacties

Reacties

afbeelding van banned user
17/11/2012 - 19:15

Tinus,

U wilt het enkel plaatsen omdat er subsidies op zijn,

verkeerde instelling.

Als er geen subsidies waren, zou u dit nog opteren?

Ik denk het niet.

Het water dat je voor VW wilt  gebruiken, kan enkel in tussenseizoen met zonnig weer.

Geen goede investering.

Schaf een warmtepomp L/L aan ,daar heb je meer aan . 

 

afbeelding van Tinus
18/11/2012 - 20:04

Omdat we toch een systeem moeten aanschaffen voor sww redeneerden we dat we dan beter kunnen investeren in een alternatieve energiebron, de subsidie is daarbij natuurlijk een meerwaarde...
Tot nu toe hebben we geen warmtepomp overwogen omdat onze mazoutketel nog maar van 2009 is.
Is een warmtepomp niet veel duurder? We weten eigenlijk nog vrij weinig van een dergelijk systeem. Wat is een L/L?

afbeelding van banned user
19/11/2012 - 09:29

Tinus ,

Isolatie primaire kosten.

 

PV installatie met SWW op elecktrische boiler.

Indien de bestaande cv een boiler heeft ,kan een elektrische boiler(35C°) voorverwarmen.

Warmtepomp L/L van 6 KW kost /geplaatst +-2500 euro.(premie netbeheerder met attest koelen uit)

L/L haalt warmte uit buitenlucht.

Sterk verminderde energiekost.

http://www.samsung-airco.be/belgie/warmtepompen/hoe-werkt-warmtepomp.html

 

Mijn voorkeur

PV installatie

Warmtepomp L/W( premie van netbeheerder)

Warmtepomp L/W in combinatie met bestaande  CV ketel en cv boiler .(SWW en VW)

L/W ondersteund het verwarmen van CV water.

Mooie combinatie, maar heeft geen(voorlopig) subsidies .

Sterk verminderde energiekost.

 

Zal toch waarschijnlijk zonneboiler worden (bijna gratis), maar zeker niet beste optie.

 

 

 

 

 

 

 

 

afbeelding van ruben-6
18/11/2012 - 14:15

Wij hebben juist een zonneboiler geplaatst met 8,5m² vacuumbuizen en een buffer van 550liter. Dit voor ondersteuning van sanitair warm water VVW 60m² en 15KW LTRAD. Het is natuurlijk een serieuze investering maar met de subsidies toch het overwegen waard! Iedereen moet zelf de keuze maken maar als je de energie uit de zon kan halen weet ik niet waarom je hier tegen kan zijn. Ook al is de terugverdientijd lang, mensen geven veel geld aan andere zaken uit die nooit terugverdient worden en niet opbrengen.

Ik zou buffer wel niet te groot kiezen anders krijg je hem in de winter niet warm. Er wordt veel gezegd over verschil tss types, maar ik zie nu toch al dat de collectortemperatuur bij weinig zon +/-25°C hoger ligt en bij zonneschijn +/- 15°C hoger dan met vlakke platen.

afbeelding van Ingir
18/11/2012 - 14:59

Iedereen moet zelf de keuze maken maar als je de energie uit de zon kan halen weet ik niet waarom je hier tegen kan zijn.

 

Dat zal ik je vertellen, die subsidies strooien zand in de ogen. In plaats van de woning eerst energiezuinig te maken door goed te isoleren (K20-25) gaat men investeren in technieken die ook later toegevoegd kunnen worden. Voor isolatie krijg je maar een kans en die wordt nu teniet gedaan met zonneschijnbare energiezuinigheid.

afbeelding van Tinus
18/11/2012 - 20:18

.

afbeelding van Tinus
18/11/2012 - 20:15

Wat is 15kw ltrad?
Onze installateur raadde een 1000 litervat aan, halen we met een kleiner vat een evengroot rendement?

We gaan zo goed als mogelijk isoleren. We weten dat isolatie de beste energiebesparing is.

100% akkoord met wat Ingir zegt, hij slaat de nagel op de kop.

Ik raad een zonneboiler enkel nog aan als er toch zowieso een nieuwe boiler moet komen in een woning ouder dan 5 jaar. Dan krijg je 550€/m² subsidie en wordt de installatie goedkoper met een zonneboiler dan met boiler maar zonder collectoren.

Een zonneboiler met warmteondersteuning raad ik niet meer aan, ik heb zelf een 1500 L zonneboiler met 17,6 m² zonnecllectoren. In zo een buffer zou je wel wat warmte kunnen bufferen, maar in de winter als je die warmte nodig hebt, krijgt de collector toch nooit lang genoeg zon om die ganse buffer op te warmen. Het gedeelte voor het saniair warm water ( het bovenste gedeelte vooral) zal wel warm genoeg zijn, maar in het onderste gedeelte buffer je toch niet veel vermogen in de winter hoor. Ik heb een kW uur meter staan dus ik weet hoeveel mijn collector dagelijks opbrengt. Bitter weinig in de winter, zeker niet zo een grote investering waardig. In een buffer kan je niet veel vermogen stockeren, als je verwarming begint te werken is de buffer weer heel snel afgekoeld, zelfs bij mijn klanten met een zeer goed geïsoleerd huis.

De allerbeste en eerste investering is een " goede luchtdichte isolatie" in je dak, daarna vensters en muren aanpakken.

De toekomstige woningen zullen binnenkort niet meer mogen zonder photovoltaïsche zonnepanelen naar mijn mening en dan is een warmtepomp lucht/water een goedkope en efficiënte investering. PV panelen hebben ook weinig deffecten en zijn onderhoudsvriendelijke dan zonneboiler installatie's. Daar variëert de temperatuur van -20°C tot +130°C, je kan je wel voorstellen dat daar af en toe iets fout loopt en dan kost het geld en is je winst van dat jaar weg.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.