Zonneboiler op leiding- en regenwater | Ecobouwers.be

U bent hier

Zonneboiler op leiding- en regenwater

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van mtts-79
13/01/2007 - 14:50

Hallo

Ik zit met het volgende probleem, dat eigenlijk <a href="/%3Ca%20href%3D"http://bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1155128063&first=&last=">hier</a>" target="_blank">http://bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1155128063&first=&last=">hier</a> al onrechtstreeks eens gesteld is.

Heel wat zaken kunnen inderdaad met regenwater gebeuren: tuin/planten besproeien of water geven, auto wassen, huis kuisen, wasmachine,... Maar voor sommige zaken is het handig om <b>warm</b> regenwater te hebben: bv. het wassen van de auto, het kuisen van het huis en een hot-fill wasmachine.

Vandaar vroeg ik me af of er zonneboilers op de markt zijn die een combinatie aanbieden van het verwarmen van leidingwater én regenwater. In principe is het voor het regenwater niet nodig dat er naverwarming is: in de winter zal de wasmachine het koude regenwater wel opwarmen en voor die winterperiode kan men kuisen met warm leidingwater.

7 Reacties

Reacties

afbeelding van mtts-89
20/01/2007 - 08:19

Spijtig genoeg nog geen reactie gehad. Ofwel is dit een gat in de markt, ofwel is het idee te gek om los te lopen :).

Zou het mogelijk zijn om in zo'n regenzonneboiler rechtstreeks regenwater te laten lopen en om dan te werken met een thermostatische kraan, waardoor je nooit té warm water hebt?

afbeelding van danny-14
20/01/2007 - 16:52

Kan perfect,
In mijn zonneboiler loopt een leiding om de boiler te verwarmen met de cv, die gebruikte ik niet .
Door die leiding laat ik nu regenwater lopen en warmt het water op tot max 40 graden via een thermostatische kraan maar het wasmaschine .

Grtz Danny

afbeelding van leo-6
20/01/2007 - 16:58
Leo

Volgens mij kan dit inderdaad perfect als je boiler nog een extra warmtewisselaar overheeft. Maar wat ik niet weet is of deze warmtewisselaar bestand is tegen het zure regenwater?
Het is niet voor niks dat men koperen leidingen afraad voor RW installaties.

Beste zou zijn een boiler met een kunststoffen warmtewisselaar, maar of deze bestaan weet ik niet?

Mvg
Leo

afbeelding van hans-26
20/01/2007 - 18:17

Danny,

En wat doet de wasmachine dan als je wast op 30 graden?

afbeelding van Anonieme gebruiker
21/01/2007 - 09:48
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Danny, ik vermoed dat Hans bedoelt dat als het water tot max 40 graden opwarmt en je wast op 30 graden of dat dan geen problemen geeft. Eerlijkheidshalve zie ik - Belg - ook niet direct in hoe de wasmachine daarmee omgaat.

Met "een kleine draai aan de kraan", bedoel je daar dan mee dat je manueel je thermostatische kraan op 30°C moet zetten?

Ik heb eigenlijk geen ervaring met thermostatische kranen, maar als je die op 30° zit, mag je er dan vanuit gaan dat het water effectief zo warm is? Zijn zo'n kranen voldoende geijkt?

Die leiding die door jouw zonneboiler loopt, is deze van kunststof?

afbeelding van danny-14
22/01/2007 - 23:02

Met "een kleine draai aan de kraan", bedoel je daar dan mee dat je manueel je thermostatische kraan op 30°C moet zetten?

Zo is dat ,

Ik heb eigenlijk geen ervaring met thermostatische kranen, maar als je die op 30° zit, mag je er dan vanuit gaan dat het water effectief zo warm is? Zijn zo'n kranen voldoende geijkt?

ach , ik denk dat die 30 graden niet te zullen halen door de afkoeling van de wasmaschine

Die leiding die door jouw zonneboiler loopt, is deze van kunststof?

Is van metaal , maar welk , geen idee , de boiler is van Ariston.

afbeelding van hans-26
23/01/2007 - 16:35

Een eventuele optie is 2 boilers nemen. 1 voor leidingwater en andere voor regenwater. Allebei aansluiten op uw zonnecollector via voorrangschakeling in sturing. Is wel niet de goedkoopste oplossing.

Mogelijkheid 2 is werken met 1 zonneboiler en 2 friswaterstations, 1 voor leidingwater en andere voor regenwater.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.