Zonneboiler op het Westen... ben ik gerold?? | Ecobouwers.be

U bent hier

Zonneboiler op het Westen... ben ik gerold??

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Stefke73
17/03/2015 - 22:14

Vorige week werd bij mij een zonneboiler geplaatst op dak, afmetingen 2 x 3 m. Bij levering van het ding bleek dat de loodgieter zich 'wat misrekend' had, en het geval net te groot was om op de zuidkant geplaatst te worden. Uiteindelijk werd er dan maar vlugvlug beslist om de boiler op de westelijke kant van het dak ( piramidedak ) te plaatsen. 'Westen' is hier eigenlijk nog een verbloeming, want de oriëntatie is eerder 285°, dus al een tikkeltje noord.
Gevolg: zonlicht vanaf 14u, volle zon vanaf 15u30 en vanaf 18u zit de zon al weg achter de daken. Mijn keteltemperatuur loopt nauwelijks op.

Uitleg van de loodgieter: 'niet erg, dit scheelt nauwelijks 10% qua rendement'. Halloo???

Ik had van jullie toch graag eens geweten hoe ik dit aanpak en hoe ik de factuur van ruim 7000 euro het best laat liggen: onderin een schuif of onder een tapijt ;-))

Ik maak niet graag ruzie maar hier gaat mijn bloed wat van opwarmen, ik had gehoopt dat vooral mijn badwater ging opwarmen...

18 Reacties

Reacties

afbeelding van dirk andelhofs
17/03/2015 - 23:23

Afhankelijk van de dakhelling kan het verschil tov zuid toch oplopen tot 20 % en zelfs meer. (bij W/NW oriëntatie)

 

Voor 7000 € heb je tegenwoordig meer dan 4Kwp PV panelen.

Hiermee kan je al je sanitaire warm water aanmaken, en dan heb je nog (de helft ?)  stroom over.

Een zonneboiler levert tot 60% van je SWW vebruik, en vraagt meer onderhoud.

 

Dirk

afbeelding van Ingir
18/03/2015 - 00:18

Je bent sowieso genaaid omdat je je hebt later verleiden tot de aankoop van een "zonneboiler" met zo'n beetje het laagste rendement van alle denkbare maatregelen. En dan ook nog voor 7K... voor dat bedrag kun je wel 20 jaar je SWW elektrisch verwarmen.

afbeelding van Ilex
18/03/2015 - 13:43

Hier heeft TS geen bal aan...

afbeelding van Ingir
18/03/2015 - 16:00

Het forum zal vast wel gelezen worden door meer mensen dan alleen TS en misschien wel door mensen die op duistere wijze ingepraat krijgen dat een zonneboiler een "goede" investering is, en hier informatie komen zoeken... Net zoals je een voorschot-betaler niet meer kunt waarschuwen om geen voorschot te betalen bij het bestellen van de nieuwe keuken/badkamer/SOD-woning en dan geconfronteerd worden met het failliet van de betreffende firma en het bijbehorende verlies van vele duizenden euro's, maar in ieder geval wel waardevolle informatie hebt voor al die bouwers die op het punt staan om dezelfde fout te maken.

 

Voor TS is het uiteraard een bittere pil hoewel hij nog het geluk heeft dat hij een werkende zonneboiler heeft, weliswaar met een nog lager rendement dan gebruikelijk zodat daarmee nog minder kan worden terugverdiend. Een troostrijke gedachte is misschien dat hij de zonneboiler met collector op het gewenste zuidgerichte dakvlak ook nooit had kunnen terugverdienen.

afbeelding van gommer
18/03/2015 - 16:16

Onder het motto 'Jan modaal informeren' dus.

 

Als je zo begaan bent met het verstrekken van objectieve informatie, dan moet je beginnen met het verstrekken van correcte en objectieve informatie. Als je dan het woord 'rendement' in de mond neemt, zeg er dan metteen bij dat hier financieel rendement mee bedoeld is. En dat de uitspraak alleen maar gerechtvaardigd is als de energieprijzen op het niveau van vandaag blijven op de middel- en lange termijn.

Zeg er dan ook bij dat een zonneboiler vanuit ecologisch standpunt momenteel de beste keuze is.

 

afbeelding van Ingir
18/03/2015 - 20:43

Als zonneboilers vanuit ecologisch standpunt momenteel de beste keuze zijn zou ik dat wel laten weten, maar ook daar ben ik het niet mee eens. Zo is het minimaliseren van SWW-verbruik van veel groter belang dan het zogenaamd duurzaam opwekken van warmte voor SWW. Ook hier geldt de Trias Energetica: eerst het verbruik beperken en pas daarna het verbruik opwekken met hernieuwbare bronnen. 

 

Neem een gezin dat dagelijks 280 liter SWW (70 liter per persoon per dag) er doorheen jaagt met regendouche en daarbij gebruik maakt van een zonneboiler, jaarlijks verbruiken ze dan nog altijd 1.700 kWh warmte en 120 kWh stroom voor pomp en regeling. Een vergelijkbaar gezin dat een spaardouchekop gebruikt en iets korter doucht verbruikt dagelijks 120 liter SWW ofwel zo'n 1.500 kWh per jaar. Ook als de energieprijzen ontploffen is het tweede gezin goedkoper uit... maar veel belangrijker is dat zij een werkelijk GOEDE investering hebben gedaan die milieu en portemonnee spaart in plaats van een quasi-duurzame investering waarmee verspillend gedrag in een groen jasje wordt gehesen, het milieu onnodig belast wordt en veel kostbare metalen nodig zijn.

 

afbeelding van Costaccountant
18/03/2015 - 23:19

 

Marc,
 
Je beweringen lijken me bitter weinig onderbouwd. Misschien moet jij 's aantonen waarom "een zonneboiler vanuit ecologisch standpunt momenteel de beste keuze is" ? Ik mag je daarbij herinneren aan mijn vorige bijdrage: http://www.ecobouwers.be/forum/post/isolatie-zonneboiler-buffervat#comment-177795
 
Aan boude beweringen heeft Jan Modaal immers ook niks.
 
afbeelding van brother paul
18/03/2015 - 02:36

Wel ja kijk

 

1000 liter water verwarmen tot 90° vraagt 80kWh energie, of 8liter aardgas, of nog eenvoudiger met 8m2 zonnepanelen verwarm je dit ding op een zonnige dag goed op. Uiteraard verwarm je een boiler naar 60°, dus in feite is 4m2 zonnepanelen genoeg

Nu heb jij vermoedelijk een boilerke van 300liter, dus 1.5m2 was al meer dan genoeg, In turkije kost een zonnepaneel 100euro, en een buffervat kost in principe ook wel niet meer dan 300euro dus waar jij nu 7000euro voor gegeven hebt weet ik niet zogoed, maar het lijkt mij een serieus overgedimmensioneerde installatie die dan hier in casu volledig verkeerd gemonteerd is

 

Doe hem gewoon alles afhalen, naar het zuiden leggen, en dat hi jhet blad toont op papier waneer hij de opdracht gekregen heeft om die panelen naar het westen te leggen onder de mom van er zijn er teveel etc blabla. Hij heeft het dak gezien op voorhand en moest maar een systeem aanbieden die paste op dat dak.

zet ondertussen even handig op papier dat je constateert dat zijn installatie niet werkt, en dat je constateert dat hij de installatie overgedimmensioneerd aangeboden heeft en niet gekeken heeft naar uw dak en dat jij niet de opdracht gegeven hebt om een gat te maken in uw dak aan de westerkant en dat je nu dringend vraagt om dit te herstellen. Vraag hem of je dit aangetekend moet schrijven of dat hij een brief van een advokaat moet krijgen of dat hij het zo zal doen zonder processen ?

 

afbeelding van PatrickM
18/03/2015 - 07:50

Eigenlijk zijn we allemaal genaaid, want uw aannemer, of zijn leverancier heeft gewoon de royale subsidie bijgeteld bovenop zijn reeds royale winstmarge, die subsidie komt van ons aller belastinggeld en was eigenlijk bedoeld om de zonneboiler goedkoper te maken in plaats van duurder.

Als hij dan nog tenminste een werkend zuidgericht systeem had afgeleverd...

afbeelding van brother paul
18/03/2015 - 08:08

bane hij heeft nog niet betaald, dus hij kan die aannemer nog eventjes responsabiliseren 

Van mij zou hij ze terug mogen komen afhalen. En ofwel juist monteren, en als mijnheer het niet ziet zitten, zou hij gewoon alles terug mogen herstellen in oorspronkelijke toestand

afbeelding van yannik
18/03/2015 - 10:29

Stefke73,

los van de keuze photovoltaïsche of thermische panelen, de plaatsing en dus het rendement is niet wat het moest zijn.

 

Geld inhouden wegens lager rendement is moeilijk. Dat zal dan toch duidelijk op papier moeten komen als overeenkomst.

Bij mij zouden ze er af gaan. Vervolgens wel passende panelen laten plaatsen of geen meer plaatsen. Laat u niet overtuigen die extra kosten op u te nemen, die kunnen dan plots heel hoog oplopen.

Boiler laten, panelen laten verwijderen en indien hij niet aan een eerlijke prijs passende panelen kan plaatsen, iemand anders de panelen later laten plaatsen.

 

In het begin bij mijn bouw had ik het te moeilijk om streng te zijn maar het blijkt echt nodig super mondig te zijn of ge wordt gerold waar ge bij staat.

Aangetekend schrijven sturen met uw bezwaar (eventueel een voorstel), gesproken woorden vervliegen met de wind.

Achteraf schrijven dat ge een maand geleden iets gezegd hebt werkt niet, dus direct schrijven.

Ook in uw voordeel geldt, wat niet op papier staat kan hij niet tegen u gebruiken.

 

afbeelding van nayy
18/03/2015 - 11:46

Ik zou dit zeker niet aanvaarden... en die rendementsverliezen van 10 % zal eerder 30 of 40% zijn.

Zie: http://www.livios.be/nl/techniek/hernieuwbare-energie/zonnepanelen/welke...

In de zomermaanden zal je nog iets van opbrengst hebben, maar tussenseizoen en winter zal het prot 0 zijn.

 

Mijn eigen zonneboiler gaat nu al naar 80°C met 4,2m² panelen en 300 liter boiler. (er wel bijzeggen dat mijn systeem momenteel zwaar overgedimenioneerd is voor 1 persoon, en die 80° haal ik niet op 1 dag, maar na verschillende zonnige dagen). 

Sinds begin maart heb ik geen enkele naverwarming moeten doen voor mijn SWW.

 

Zonneboiler moet pal op zuiden zitten, of niet leggen !  Zeker geen compromissen maken, is echt onaanvaardbaar. 
Ik vrees dat een aangetekend schrijven met weigering van geleverde werk het eerste  zal zijn. Hopelijk komen jullie tot een compromis.

 

Die 7000 € is een reeële kostprijs. Installatie rond de 4500€, en dan de werkuren installatie en stukken erbij. Werkuren loodgieter vragen ze nu makkelijk 42€/h ex-btw. (bij mijn buur 52€/h !!!).

 

Bij mij waren er ook eisen naar de oriëntatie van de panelen toe, er moest een bepaalde oriëntatie zijn of geen subsidies. (tussen ZO en ZW)

Dit verhaal is zo herkenbaar en getuigt van totale onveschilligheid (of is het onkunde ?) van zoveel vakmannen. Als je braaf bent naaien ze je van het begin tot het einde.

 

 

groeten,

 

Nayy

afbeelding van DeJurgen
18/03/2015 - 11:43

"Bij levering van het ding bleek dat de loodgieter zich 'wat misrekend' had, en het geval net te groot was om op de zuidkant geplaatst te worden."

=> Het is niet gemakkelijk, maar ik zou mij ook streng opstellen.

Het zou mij helemaal niet verbazen dat uw loodgieter zich NIET misrekend heeft maar deze collector gewoon nog liggen had en er van af wou (op de kop getikt voor een voordelig prijsje?). 6m2 is meer dan wat de meeste mensen vragen en waardeloos als hij deze niet verkocht krijgt. Mocht hij bij de aankoop van de collector een (negatief) risico genomen hebben met zijn geld, dan was de kans klein dat hij zou misrekenen. Een gokje wagen echter...

Mocht dit zo zijn, dan zag hij in u gewoon een gemakkelijk slachtoffer. Reden genoeg om extra streng te zijn.

Mvg,
Jurgen

afbeelding van Stefke73
20/03/2015 - 09:08

Bedankt voor jullie reacties, diverse invalshoeken maar ik onthoud vooral dat ik zwaar gesjareld ben. 

Het PV-alternatief is inderdaad gezien de zeer lage prijzen voor panelen een werkbaar alternatief; indien ik de piste van brother Paul volg kan heel de handel eraf, dak herstellen ( natuurleien gdvd!) en mag er voor mijn part elektrisch verwarmd worden ( heb nu al 42 zonnepanelen in de tuin liggen, en vermits alle verlichting LED of spaarlampen geworden is heb ik vermoedelijk stroom over. )

Nog geen voorschot betaald. Sterker nog, er is GEEN ondertekende offerte, alles mondeling. 

Hard spelen is niet mijn stijl maar voor die prijs wil ik toch bij de duivel te rade gaan. 

Ook de ecologische visie 'wat je niet verbruikt vervuilt het minst' kan ik volgen, maar bon, de zon schijnt voor niets en dat is toch de mooiste kerncentrale die ik ken...

Fijn forum! 

 

Stefke73

 

afbeelding van charel
20/03/2015 - 10:03

En moest je nog van uw zonneboiler kunnen afzien (alles terug laten nemen wegens niet volgens akkoord) dan moet je ook eens overwegen om ipv een zonneboiler een warmtepompboiler te nemen. Dat lijkt mij een veel betere optie.

afbeelding van Lacroix
21/03/2015 - 18:00

Stefke,

Wat voor type van panelen zijn het? Vlakke plaat of vacuumbuizen.

Indien het vacuumbuizen zijn kunnen ze individueel 25 tot 30 graden gedraaid worden.

Dat kan de situatie een heel stuk verbeteren.

afbeelding van IvoB
22/03/2015 - 19:19

Het PV-alternatief is inderdaad gezien de zeer lage prijzen voor panelen een werkbaar alternatief;

En hoe lang duurt dit verhaaltje nog?

- De VREG wil al een netvergoeding voor prosumenten doen ingaan in 2015.- De elektriciteitsleveranciers hebben blijkbaar ook al een aanvraag ingediend om de terugdraaiende teller af te schaffen.

- En ze lopen blijkbaar nog met het idee rond prosumenten een vergoeding te vragen op het ogenblik dat de zon niet schijnt  en je stroom afneemt van het net.

 

Op den duur is het goedkoper zonder dan met zonnepanelen. Zeker als je nog een WP of andere niet zomerse verbruikers hebt draaien op je PV panelen.

 

Het begint er meer en meer op te lijken dat als alles verkocht is (de markt verzadigd), de installateurs onrechtstreeks de premies in hun zak hebben gestoken de eindconsument het gelag dubbel en dik zal betalen zonder terug te kunnen.

 

afbeelding van brother paul
23/03/2015 - 23:24

apart van al die wilde ideeen, is er in feite maar één product die de fossiele kredieten moet betalen, en dat zijn de CO2 emissierechten van alle fossiele grondstoffen die verbrand worden, en  die de overheid moet innen op alle fossiele grondstoffen.

Ze moet zelfs verborgen fossiele emissie taxeren bij het importeren van producten uit china. Jawel de inefficinetie moet voelbaar zijn voor de burger

Als de overheid nu eens gewoon 40euro/ton C02 zou innen op ons aardgas, mazout, kerosene, auto benzine, diesel, steenkool

Dan zou de overheid als een wonderfee ongeveer 4 miljard innen op haar balans. Ze moet nu slechts 0.5Miljard kredieten uitbetalen. Dus ze verdient er dik 3.5miljard aan. Ze kan de rest gebruiken voor een taxshift van 3.5miljard te bedenekn en lastenverlaging voor de bedrijven die meer emissiekosten moeten betalen, lastenverlaging voor de werknemers die meer verwamringskonsten moeten dragen.

Het effect heeft wel een duidelijk en helder bonus effect: De bonus hier is eenvoudigweg een liberale economie die in evenwicht komt en zonder subsidies en sturende werking van de overheid de mensen motiveert om minder aardgas te verbruiken. Hoeveel minde raardgas ? Ongeveer 20% minder zal het effet zijn.

Maar bon, eens kijken of de slimme jongens die piste gaan bewandelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.