Zonneboiler + Modulerende gaswand ketel | Ecobouwers.be

U bent hier

Zonneboiler + Modulerende gaswand ketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van roel wouters
16/08/2007 - 19:58

In mijn nog op te trekken woning ga ik een zonneboiler plaatsen. Het zal waarschijnlijk een solus II van Consolar worden, daar deze in de eerste plaats thermische gelaagdheid toepast en voorts ook overweg kan met een houtkachel met WW.

De ketel zal 850 of 1000 liter worden, moet nog bekeken worden.

Maar nu had ik nog een vraagje bij de aanvullende gaswandketel.

De regeling van het hele consolar systeem stuurt alles, dus zowel zonnecircuit, 3 verwarmingscircuits, houtkachelpomp en gaswandketel.
Verder is er ook de mogelijkheid om een 0-10V signaal te geven om een modulerende ketel aan te sturen.
De consolar regeling zal dan op basis van voelers in de boiler gaan bepalen hoe hard de gaswandketel moet stoken.

1) Lukt dit met alle types van gasketels?
2) Is dit een goede manier van werken, of kan je beter de ketel zelf zijn modulatie laten bepalen aan de hand van temperatuur van het binnenkomende water en de ingestelde uitgangstemperatuur?
In het laatste geval moet je ergens de uitgangstemperatuur van de gasketel vastleggen, of WAR toepassen.
Maar WAR anderzijds wordt al toegepast in de sturing van consolar, met buitenvoeler. Als ik dan ook voor de gaswandketel een buitenvoeler moet plaatesn, dan hangt mijn gevel binnenkort vol met voelers.
Persoonlijk ben ik te vinden voor de boiler die de ketel vertelt hoe hard hij moet stoken (bv 30% van zijn vermogen), maar ik heb nog maar 1 ketel gevonden die een 0-10 volt ingang heeft, en dat is REHEMA.

graag advies of persoonlijke ervaringen met dit soort regelingen.

Alvast bedankt!

Roel

4 Reacties

Reacties

afbeelding van guido-13
17/08/2007 - 08:57

dit is iets wat ik wel wil opvolgen, je kunt tenslotte altijd iets bijleren.

afbeelding van jailwalker
17/08/2007 - 09:06

Ik hoop dat de ketel dan juist gedimensioneerd wordt want 30% van een 20kW ketel zal iets heel anders geven dan 30% van een 35kW ketel. Ook naar condensatie toe denk het dat het beter is dat de ketel zelf z'n modulatie kan kiezen (al dan niet WAR bijgestuurd). Ik kan je persoonlijke voorkeur begrijpen al weet 'k niet welk rendement je er zult mee halen.

afbeelding van roel wouters
17/08/2007 - 10:52

De ketel zal gedimensioneerd worden om de woning te kunnen verwarmen, zonder hulp van al de andere warmtebronnen.

De regeling door de consolarmodule houdt rekening met het geïnstalleerde ketelvermogen.
Je moet de regelcurve ingeven, maw 0 volt komt overeem met bijv 4.5 kW en 10 volt komt overeen met 20 kW.

Ik vermoed dat de consolar regeling de ketel gaat moduleren op basis van de warmtevraag, dus op basis van de T-voeler op vertrekwater naar vloerverwarming en de T-voeler op retour van de verwarming.
Als dat verschil niet groot is, dan gaat de ketel minder moeten stoken, is dat groter zal de ketel bijstoken.

Verder zal de regeling de ketel ook harder laten draaien bij bijv langdurige warmwatervraag (vb bad).

Als de ketel zelf gaat moduleren op basis van WAR, dan weet hij toch niet of mijn houtkachel brandt, of dat de zon schijnt, terwijl de consolar regeling dit wel weet.

Mening of andere visies/extra uitleg zijn altijd welkom!

Roel

afbeelding van tom.callewaert
17/08/2007 - 14:01

anders kan je ook i.p.v. een gaswandketel voor naverwarming een pelletkachel gebruiken. op batibouw dit jaar kreeg ik een brochure van Brunner waarin dit beschreven staat, op internet vind ik hierover echter niet onmiddellijk iets terug.

er staat een kachel in die automatisch verwarmt op pellets en waar je gewoon brandhout kan bijleggen zoals je zin hebt maar hieraan zijn je andere systemen nog niet gekoppeld (zonneboiler, sanitair WW en verwarmingscircuits). in dezelfde brochure staat ook een figuurtje van een boiler waarop deze systemen wél aangesloten zijn. ze hebben vermoedelijk dus wel een systeem dat aan je verlangens voldoet. mss eens enkele verdelers hierover uithoren?

ivm regeling e.d. staat er niets in.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.