Zonneboiler met vloerverwarmingsbuis | Ecobouwers.be

U bent hier

Zonneboiler met vloerverwarmingsbuis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van johanfranco
13/04/2010 - 14:01

Ik vraag me af of vloerverwarmingsbuis (voor hogere temperaturen tot 90°C)niet geschikt zou zijn om een zonneboiler mee te maken.
Mijn idee is :
Een geisoleerde houten bak (weersbestendig)van 4m2
Daarin de vloerverwarmings-noppenplaat.
De buis erin leggen net zoals bij vloerverwarming.
Alles zwart spuiten
Serreglas erop.
De vloeistof die ik erdoorheen laat stromen dan via een warmtewisselaar mijn sanitair water laten opwarmen.

Iemand suggesties, opmerkingen, .... kritiek ?

8 Reacties

Reacties

afbeelding van bas-hilversum
13/04/2010 - 16:10

In de zomer in de volle zon zal dat best werken. Laat ons de resultaten weten! De warmteoverdracht van de noppenplaat naar de verwarmingsslangen zal wel wat te wensen overlaten. Het lijkt me vooral aantrekkelijk als je de spullen toch hebt liggen en niet nieuw hoeft aan te schaffen. (reduce-reuse-recycle) In ieder geval is het leuk om te doen.

afbeelding van waltervaes
13/04/2010 - 20:28

Weet niet hoe het zit met zelfbouw, maar bij sommige panelen kan het wel boven de 100° komen in het paneel..

(op een hete zomer dag.)

afbeelding van wouter-10
13/04/2010 - 21:16

Johan,

De vloerverwarmingbuis is niet voldoende hittebestendig. (professionele vlakkeplaatpanelen zijn dikwijls hittebestendig tot +200°c...)

Beter een rolletje zacht koper van een meter of 10 kopen (voor een goei 50 euro is dit wel te vinden).

Is die noppenplaat trouwens hittebestendig? Als het isomo betreft, zeker niet doen. Smelt... 

 

groet 

wouter

afbeelding van bas-hilversum
14/04/2010 - 21:33

Als hij het zo bouwt als hij beschrijft wordt het echt niet zo heet. Hij mag blij zijn met veertig of vijftig graden. Daar kun je ook prima mee douchen of afwassen.

Smelten? Nee hoor.

afbeelding van wouter-10
15/04/2010 - 11:17

Hola, zelfbouw niet onderschatten, smelt zeker wel. Ik heb het met eigen ogen gezien. Een zelfbouwpaneel met gewoon enkel glas (geen serreglas), geïsoleerd met 5 cm EPS in een alu kader met een multiplexplaat als bodem. Daarin een enkel verwarmingselement van ongeveer 250 op 80 cm.

na een paar hete dagen: Iso naast en een stuk achter de chauffage weggesmolten, zelfs de draadjes van de temp sensor waren door de warmte deels gestript tot op het bloot koper... Temperaturen van het water liepen makkelijk tot 85 graden gedurende een zomerdag. Temperatuur in het paneel jammer genoeg nooit gemeten. Ik ben tamelijk sceptisch over de combinatie van vloerverwarmingsbuizen en deze hoge (en permanente) temperaturen.  Bovendien is de geleidbaarheid van die vloerverwarmingsbuizen een stuk lager dan bij koper of ander metaal maar dat wist je ongetwijfeld gezien je handelaar bent in zonnepanelen. 

 

 

wouter

afbeelding van bas-hilversum
15/04/2010 - 21:32

Klopt, zelfbouw kan heel goed heet worden, en dan kan er wel wat smelten. Ik betwijfel alleen of dat ook bij het voorgestelde plan zal gebeuren. Het is inderdaad wel beter om bijvoorbeeld hennep of vlas als isolatie te gebruiken. Kan niet smelten en is hergroeibaar! Voor de draadjes van de temperatuursensor gebruik je normaal teflonisolatie.

Ik zag vandaag op de Bouwrai (vakbeurs in Amsterdam) een systeem dat blijkbaar gebaseerd is op vloerverwarming. Het heet Energiedak van NDA en het zijn zo te zien gewoon verwarmingsslangen met metalen omega elementen, zoals die in droogbouw vloerverwarmingssystemen gebruikt worden. Daarop ligt dakrubber. Heel simpel en robuust.

Ook al handel ik in collectoren, toch vind ik het wel erg positief als mensen hun eigen systeem bouwen en dat vind ik zeker iets om aan te moedigen.

afbeelding van PatrickM
15/04/2010 - 23:48

Iemand suggesties, opmerkingen, .... kritiek ?

 

De noppenplaat gaat volgens mij niet veel warmte overbrengen naar de leiding, zodat je als energieopvangend  oppervlak enkel de oppervlakte van de leiding overhoudt. Ik zou in elk geval proberen een metalen plaat te gebruiken in plaats van die noppenplaat, en toch ook maar metalen (koperen) buis in plaats van kunststof.

Er is op internet nogal wat te vinden over zelfbouw, onder andere http://home.versatel.nl/zonneboiler/index.html

Ook op youtube vind je wel iets.

Voor de rest: veel knutselplezier.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.