zonneboiler met putjesgeur | Ecobouwers.be

U bent hier

zonneboiler met putjesgeur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van lievenaerts
10/07/2012 - 14:31

Beste mensen

Wij maken reeds 8 jaar gebruik van het water van een geboorde put. Deze zou zo'n 20-30 m diep zijn en 20 jaar geleden geboord. Dit is ons verteld door de vorige eigenaar. We gebruiken dit water voor alle doeleinden: hygiëne en drinkwater. Om de 2 jaar laten we dit water controleren en dit was steeds veilig (chemisch en bacteriologisch).

Mijn vraag:
Sinds 1 maand maken we gebruik van een zonneboiler van 300L. Vanaf dat deze zonneboiler geïnstalleerd geweest is en er een paar mooie dagen geweest zijn, krijgen we in de badkamer een putjesgeur als gevolg van het gebruik van het hete water uit de zonneboiler. Voor de installatie van de zonneboiler maakten we gebruik van een electrische boiler. Toen hebben we een dergelijke putjesgeur van het warme water nooit opgemerkt.

Uit de laatste chemische analyse van ons putwater (2 jaar geleden) bleek een lichte verhoogde concentratie van ammonium. Zou deze geur hieraan te wijten zijn? Waarom was dit dan niet het geval bij de electrische boiler? Zijn er oplossingen voor deze geurhinder? Waterbehandeling mogelijk?

Groet
Lieven

5 Reacties

Reacties

afbeelding van Lacroix
10/07/2012 - 18:04

Heeft de zonneboiler een magnesiumanode? Deze kan reageren met bepaalde stoffen in het water.

afbeelding van nayy
11/07/2012 - 08:47

 

Hallo,

 

ammonium heeft hier niets mee te maken.

putjesgeur is diwaterstofsulfide (H2S), en onze neus is er enorm gevoelig voor... concentraties onder ppm worden reeds geroken.

 

Vaak wordt H2S bacterieel aangemaakt, maar dat is uitgeloten in een zonneboiler.

 

ik volg de redenering van hierboven: waarschijnlijk zijn er zwavelverbindingen in het water aanwezig die in de boiler omgezet worden tot H2S..

 

Reactie met opp van een geëmailleerde boiler zijn uitgesloten, maar evt de beschermingsanode is een mogelijkheid...

 

Ik zou even afwachten...'t kan zijn dat dat oppervlaktereacties zijn en dat deze vanzelf overgaan... evt eens installateur contacteren.

 

groeten,

 

Nayy

afbeelding van sunnybeam
29/01/2013 - 16:55

Wij hebben sinds kort ook een zonneboiler van 500 liter en hebben hetzelfde probleem. We hebben een put van 14 meter , het koud water heeft geen geur maar  hetzelfde water dat via de zonneboiler gaat heeft na verwarming wel een putjesgeur.Voordat ik de zonneboiler had werd het water  verwarmd door de condensatieketel en hebben we hier nooit last van gehad. Nu gebeurt de naverwarming nog steeds via de condensatieketel.

 

Wat kunnen we hieraan doen?

Ik las dat de anode er voor iets kan tussen zitten. Zou deze verwijderen een optie zijn , eventueel een electronische plaatsen?

 

Het putwater gaat eerst van de pomp naar een ontkalker maar daar kan het probleem niet liggen aangezien mijn koud water geen geur heeft.

 

Christophe

afbeelding van Lacroix
30/01/2013 - 22:18

De oplossing is inderdaad een anode met opgestoken stroom (titaniumelectrode).

Maar waarom gebruik je een ontkalker? Op 14 meter zit je zelden in een waterhoudende krijtlaag.

afbeelding van sunnybeam
31/01/2013 - 18:57

Ik gebruik die ontkalker om het ijzer uit ons water te halen. Niemand die het bgrijpt maar toch is ons water helder als we het via de waterontkalker laten paseren  geen bruine aanslag meer.

 

Ondertussen heb ik de boiler op stadswater gezet en het putwater nog enkel voor wc ; vaatwas ; wasmachine en kraantje buiten.

Probleem opgelost.

 

Christophe

 

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.