zonneboiler met olie | Ecobouwers.be

U bent hier

zonneboiler met olie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van charly99
30/05/2011 - 19:18

Iemand ervaring met een vacuumzonneboiler met minerale olie als medium ipv glycol? Zou beter bestand zijn tegen hogere temperaturen in de zomer.

5 Reacties

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
31/05/2011 - 10:06
jandc (niet gecontroleerd)

De energieinhoud van olie is lager, de viscositeit hoger. Je gaat een beduidend zwaarder pomp nodig hebben en die pomp moet overweg kunnen met olie. 't lijkt me niet echt een goed idee.

afbeelding van bertvdg
31/05/2011 - 20:32

 Minerale olie brand , gezien de temperaturen die in een collector kunnen voorkomen zou ik dat toch niet proberen. (glucol kan ook branden meer niet als er water bij zit) Het hangt er natuurlijk vanaf welke minerale olie je wil gebruiken, sommige (hydraulische) zijn moeilijker brandbaar maar zou het toch niet doen.

 

En wat Jandc zegt klopt ook wel.

afbeelding van Lacroix
31/05/2011 - 22:35

Natuurlijk brandt minerale olie, maar enkel als er lucht bij kan. En lucht hoort niet thuis in een gesloten systeem, dus dat is het probleem niet. In de industrie wordt thermische olie courant gebruikt tot 300° bij drukken van enkele bar (statische hoogte plus pompdruk), en in sommige gevallen zelfs nog hogere drukken. Maar je hebt door de hogere viscositeit (zeker bij lage temp) een zwaardere pomp nodig, maar dit kan ook weer opgevangen worden door een aangepaste olie (meestal synthetisch). Maar het mag gewoonweg niet in gebruikt worden in een zonneboiler. Bij een buffervat met cv water zou het eventueel nog kunnen. In een zonneboiler met sanitair water mogen enkel producten gebruikt worden die voor drinkwatertoepassingen zijn gekeurd. en dan kom je uit bij producten op basis van propyleenglycol. Zelfs ethyleenglycol is niet toegelaten omdat deze giftig is.

afbeelding van charly99
02/06/2011 - 20:31

Uit opvragingen had ik gehoord dat er sommigen met olie werken, nu ben ik er wel van overtuigd dat die olie tot 300°C kan, werk zelf met toepassingen waarbij de olie continu op 250°staat.  Nu kan ik op het net nergens iemand anders vinden die met olie als medium werkt.  Ook geen ervaringen.  Ook vind ik nergens info terug of het gebruikt mag worden in een zonneboiler.

afbeelding van kurt-35
02/06/2011 - 20:46

dag,

 

als ik me niet vergis dan heeft firma benoot  pascal uit zingem een warmtepaneel met olie draaien.

 

mss moet je hem eens kontakteren

 

mvg

 

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.