zonneboiler, dww | Ecobouwers.be

U bent hier

zonneboiler, dww

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van ttom
23/11/2013 - 14:48

Vorig jaar heb ik een boiler en lucht water warmtepomp van daikin ineen gekocht. De boilerinhoud is 260 liter.

Om minder verbruik te hebben van warm water heb ik voor de koudwatertoevoer van de boiler een douchewarmtewisselaar geïnstalleerd.

Het was eerst de bedoeling om geen zonneboiler ervoor te installeren, daar het van mij een nieuwbouwwoning betreft en er weinig premies voorhanden zijn.

Kort geleden zat het toch in mijn hoofd om op de boiler een zonnecollector op aan te sluiten, doch door het type van daikin kan ik er jammergenoeg geen zonnecollector op aansluiten. Dus moest ik op zoek naar iets anders.

De enige oplossing in mijn geval (naast het kopen van een nieuwe boiler) is een zonnecollectorinstallatie met boiler van 150 liter in serie te zetten net voor de bestaande boiler van 260l

Het water van 150l zal dus opgewarmd worden via de zonnecollector. Indien de boiler van 260l water nodig heeft, zal deze gevuld worden met warm water van de boiler van 150l.

Over die opstelling heb ik een aantal vraagjes.

-Is deze opstelling rendabel?
-Is het beter om de zonnecollector in de winter af te sluiten en enkel met de boiler van 260 liter te werken.
-Is het in de winter eventueel rendabeler om de aansluiting van de douche warmtewisselaar net voor de boiler van 260 l te plaatsen ipv aansluiten op de boiler van 150l?

dank voor het antwoord.

5 Reacties

Reacties

afbeelding van robin demey
23/11/2013 - 19:32

Heb je al eens uitgerekend hoe weinig dit u zal besparen?

Een zonneboiler is zonder subsidies helaas al zelden rendabel, tenzij eventueel bij zelfplaatsing (terugverdientijden van ruim 10 jaar). In uw geval zit je reeds met een DWW, die uw terugverdientijd van een zonneboiler zowat verdubbelt (slechts de helft aan warmte nodig). In de zomer heb je sowieso al de grootste COP met uw warmtepomp. Dus het verschil wordt steeds kleiner.

Ik veronderstel dat je sowieso ook een spaardouchekop hebt.

Stel 4 douches per dag à 15 minuten met een debiet van 9 liter per minuut = 60x9 = 540 liter.

Temperatuur toekomend water 10°C en naar douche 40°C = 30°C x 540 liter x 1,1627 Wh/liter/°C = 18,8 kWh benodigd.

Dat is al zeer ruim gerekend.

Met je DWW haal je al snel 40% rendement (zeker als je een kwartier aan een stuk doucht) => 18,8 x 0,6 = 11,28 kWh

Met je warmtepomp kost je dit in de zomer hooguit een vierde = max. 3 kWh per dag. Stel dat je dit 180 dagen per jaar volledig kunt dekken, dan bespaar je hooguit zo'n € 120 per jaar.

Dit is uiteraard geen zeer exacte berekening, maar komt denk ik toch wel zeer dicht in de buurt.

Je installatie mag al niet meer dan € 1500 kosten om een aanvaardbare terugverdientijd te hebben (+/- 15 jaar).

 

TIP: zet uw boilertemperatuur op een 42°C ongeveer. Dat is ruim voldoende voor douchewater. Gezien uw DWW zal je sowieso ruimschoots toekomen en heb je ook een maximaal rendement. Eenmaal per week op 65°C is ruim voldoende tegen legionella (moest je daar al bang voor zijn). Wij (2 personen) hebben slechts 185 liter buffer en zitten zo nooit zonder SWW (spaardouchekop verbruikt bij ons wel maximaal 6 liter en slechts 2,5 liter in spaarstand), terwijl onze vaatwas hier ook is op aangesloten.

afbeelding van ttom
24/11/2013 - 07:18

Bedankt voor de reactie.

Ivm de terugverdientijd heb ik al horen waaien dat er mogelijks vanaf volgend jaar toch subsidies vrijkomen voor de plaatsing van een zonnecollector installatie in een nieuwbouwwoning met bouwaanvraag tot eind 2013. Dit is wel nog onder voorbehoud, het voorstel wordt momenteel behandeld. 

Ivm de kostprijs van de installatie zou ik ongeveer op een 3300 euro zitten incl btw (zelfplaatsing + hulp van een aannemer). Indien er dan toch subsidies voorhanden zijn, zou het mij dan ongeveer een 1500 euro kosten.

Als ik uw berekening volg, spaar ik met de opstelling ongeveer 120 euro per jaar voor douche alleen. Doch daar komt ook nog af en toe een bad bij (denk ongeveer 150l per keer) en ook sanitair water voor vaatwas, daar deze ook is aangesloten op de boiler. Dus denk dat de besparing nog iets groter zal zijn. Dus toch eerder naar de 10 jaar dan de 15 jaar.

Neem nu aan dat ik de zonnecollector toch erbij zou plaatsen. Denkt u dat het beter zou zijn om die dan 's winters af te leggen doordat ik een dww heb? 's Winters wordt het water in de kleine boiler weinig of niet door de zon opgewarmd, dus zal het relatief koud hebben. Als er dan lauw water van de dww bijgevoegd wordt, zal het water in totaliteit redelijk snel koud worden. Dat koude water gaat dan vervolgens in de grote boiler. Zou het dan niet beter zijn om in die periode de dww rechtstreeks op de grote boiler aan te sluiten, of zal dit geen of weinig effect hebben?

 

 

 

 

 

 

afbeelding van robin demey
24/11/2013 - 19:47

Als er inderdaad subsidies zijn dan kan het rendabel worden, maar zonder dus idd niet. Die € 120 was ook gerekend met uitsluitend dagtarief à 22 cent per kWh. Heb je ook nachttarief, dan is de winst dus een stukje kleiner.

Let op hoe je je aansluitingen maakt. Een WPB mag soms niet warmer krijgen dan 65-70°C of daarrond, om de warmtepomp niet te beschadigen. Dus als je van je zonneboiler naar je WPB gaat, dan zou het voor schade aan de WPB kunnen zorgen, tenzij je je zonneboiler begrenst op bv. 65°C.

Ik zou in de zomer je koud water van de DWW op de zonneboiler en koudwaterkant van de douchemengkraan aansluiten en in de winter enkel naar de douchemengkraan. Zo heb je toch maximaal de voordelen van de zonneboiler. Je rendement van je DWW is dan misschien wat lager in de winter, maar je hebt dan wel de zonnewarmte.

Of je plaatst nog een soort thermostatische mengkraan tussen uw DWW/zonneboiler en de WPB, met uw temperatuur op bv. 65°C. Dan hoef je je zonneboiler niet te limiteren, en heb je in de winter toch maximaal rendement van de DWW als de zon niet schijnt (bv. zonneboiler slechts 10-15°C, maar DWW 25°C). Dat moet dan wel een kraan zijn die kan zien welke kant het warmst is. Ik weet niet of dit bestaat.

Wat betreft opwarmen door de zon, hangt het vooral af vanaf welke temperatuur je vertrekt en tot hoe warm je wil gaan. Als er nu een zonnige dag is, dan warmt mijn boiler ook gemakkelijk verder op tot boven de 50°C. Dat is toch een warmtewinst van 8°C. Mijn situatie is uiteraard niet ideaal, gezien de kleine boiler (185 liter). In een grotere, gelaagde boiler, kun je enkel het bovenste deel warm houden, wat je rendement in de winter drastisch verhoogd.

In uw geval houd je enkel je WPB op temperatuur en de kleine boiler dient in de winter dan als voorverwarming. Maar daar kun je ook makkelijk temperaturen halen van 40-50°C hoor. Zelfs in putje winter.

Hier heb ik proberen een schetsje te maken: http://sketchtoy.com/56194780

afbeelding van walter-8
24/11/2013 - 13:22

Kijk eens na of je WPB geen 'omloop' aansluiting heeft. 

Dan kan je bv: Zonneboiler 'voorverwarming' laten zijn voor de warmtepompboiler.  En wanneer de WPB kouder staat dan de zonneboiler, water via de omloopaansluiting van de zonneboiler naar de WPB sturen: zo breng je de overschot aan energie van de zonneboiler naar de WPB.  Je hebt dan een grotere buffer voor warm water.

Zodoende kan je eventueel een iets kleinere zonneboiler nemen, en via de WPB toch in totaal een grotere buffer hebben. 

Walter

afbeelding van Van Keer Robin
25/11/2013 - 19:02

over welk type van daikin hebben we het? Of zijn er soms ergens foto's van de installatie.

dan is het misschien mogelijk om een andere kijk op de zaak te doen.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.