Zonneboiler in combinatie met condenserende gaswandketel met doorstromer | Ecobouwers.be

U bent hier

Zonneboiler in combinatie met condenserende gaswandketel met doorstromer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Joellemmens
11/10/2012 - 20:24

Beste,

Ik verwarm mijn huis met een condenserende gaswandketel met doorstromer van het type vaillant vcw 346 met doorstromer.
Aan warm water verbruik ik ongeveer 4120 kwh. Zou iets van een 350 euro per jaar zijn.

Nu zou ik graag uit groene en financiele redenen hier iets aan willen doen onder de vorm van een zonneboiler, pv panelen heb ik reeds.

Kan men, en hoe dan, een zonneboiler combineren met dit systeem? Ik lees van kalk problemen, te hoge temperaturen voor de doorstromer enz.
Is het mogelijk, en hoe moet de setup gebeuren?

De zonneboiler zou 400l zijn en 4 panelen van ong elk 2 vierkantemeter
Er zit een elektrisch bijverwarmingselement in de boiler. Merk Regess
Prijs incl 6% btw 5169 euro.
Premie tessenderlo en infrax 4875 euro. Blijft dus 294 euro zelf te betalen

Is het Uberhaupt de beste oplossing een zonneboiler?
Ik heb wel geen stroom te veel van de pv panelen.

Wij zijn met 2 volwassenen en 2 kinderen en een baby.
3 maal per week een bad en 13 maal douche alles samen per week

M.v.g.

Lemmens joel

12 Reacties

Reacties

afbeelding van Ingir
11/10/2012 - 21:38

Als de reden alleen financieel is dan zou ik aanbevelen om een douchepijp-WTW te plaatsen (investering ca. € 500, TVT ca. 5 jaar), een zonneboiler is vrij kostbaar en weinig rendabel, wordt ten onrechte gepromoot met subsidies.

 

Als de reden alleen groen is dan zou ik proberen het SWW-verbruik te beperken door een waterbesparende douchekop te plaatsen en het aantal baden te beperken en kort te douchen.

 

Mijn advies zou dus zijn een douchepijp-WTW en waterbesparende douchekop te kiezen.

afbeelding van Joellemmens
12/10/2012 - 14:03

Is inderdaad een mooi systeem, maar spijtig genoeg geen haalbare kaart in ons huis

toch bedankt, weer iets bijgeleerd

afbeelding van banned user
13/10/2012 - 11:18

Voor uw gas doorstromer ,elektische boiler,en die op de laagste stand zetten(enkel in dag laten werken ).

Word nu al gedaan tussen cv boiler, wel met PV installatie.

En goedkoop ook in verbruik.

 

 

afbeelding van Kris Vandermeulen
12/10/2012 - 11:08

met de huidige subsidies is een zonneboiler zeer interessant om te plaatsen

je hebt zelf al de rekening gemaakt...

 

je kan uiteraard besparen met een DWTW en een spaardouchekop.

wellicht kan je de DWTW moeilijk plaatsen, die moet uiteraard zo kort mogelijk bij de doucheafvoer geplaatst worden en dan recht naar beneden. Mogelijkerwijs zou je hiervoor kap en breekwerk in je huis moeten doen...

De nadelen die je aanhaalt van de zonneboiler zal ik even bespreken:

kalk problemen: in de boiler zelf kies je best voor eentje met een magnesium staaf, hiermee gaat kalkvorming voorkomen worden

te hoge temperatuur voor de doorstromer: tussen de zonneboiler en doorstromer (of zelfs als je geen doorstromer hebt) zet men ALTIJD een thermische menggroep. Hiermee wordt de temperatuur van het tapwater uit de boiler teruggebracht naar zo'n 40° C vooraleer het langs de doorstromer passeert. Hiermee heeft de doorstromer geen te hoge temperatuur en zal zelf ook niet moeten bijwarmen. Ook zonder doorstromer monteert men altijd zo'n thermische menggroep.... kwestie van geen water van 60°C of meer uit je douchekop te krijgen nietwaar ....  :-)

 

het schema zelf is eenvoudig: je hebt dan een zonneboiler die op zich instaat voor de eerste opwarming van je warm water. Is het water warm genoeg dan hoeft de doorstromer niet bij te warmen. Is het niet warm genoeg zal de doorstromer wel moeten bijwarmen.

In de tussenseizoenen zal de doorstromer dan bv. soms wel moeten bijspringen om te warmen. In de zomer zal de doorstromer maar zelden moeten bijspringen en in de winter zal de doorstromer bijna altijd moeten bijspringen.

 

Opgelet, je praat over 3x bad en 13 douches per week, als die afnames van warm water kort bij elkaar liggen kan het voorkomen dat in jouw situatie de doorstromer eens sneller moet bijspringen. De reserve van warm water heeft ook zijn limiet natuurlijk

 

Dat je gaat besparen met de zonneboiler is wel een feit, maar de spaardouchekop is ook een aanrader.

afbeelding van Joellemmens
12/10/2012 - 14:14

Bedankt,   Dus ik moet er op letten dat de boiler een magnesium staaf heeft. 

Ik heb het water van de doorstromer nu ook ingesteld op 60° omdat hij soms niet kan volgen als ik het bad laat vollopen, dat zal mss opgelost zijn als ik dat boilervat van 400 l heb, zodat ik dan ook ineens de temp. van de doorstromer kan laten zakken?

dus 40° is ideaal om de doorstromer te voeden?

 

 

afbeelding van banned user
13/10/2012 - 17:20

Juist ,waarom een dure zonneboiler kopen als je het kunt oplossen voor paar 100 euro.

en het resultaat is beter.

afbeelding van Ingir
12/10/2012 - 12:59

Stel dat je 75% bespaart op verwarming SWW met je zonneboiler dan is dat zo'n € 260 per jaar (bijkomende stroomkosten voor de pomp reken ik niet mee). Tijdens de levensduur van 15 jaar verdien je dus € 3.900 waaruit duidelijk wordt dat een zonneboiler onrendabel is zonder subsidie.

 

Een DWTW kost €500 en heeft een terugverdientijd van 5 jaar, dus verdien je elk jaar € 100 en dat zonder de rekening te verleggen naar andere consumenten zoals bij gesubsidieerde zonneboilers.

 

Maar de meeste effectieve en efficiënte besparing is nog altijd het beperken van het warmwaterverbruik door plaatsing van een spaardouchekop in combinatie met zo kort mogelijk douchen. Hiermee kan bespaar je jaarlijks €150 bij een investering van slechts enkele tientjes. Over 15 jaar gerekend is dat € 2.200 zonder zelf geld te hoeven investeren en zonder een rekening te verleggen naar anderen. Bovendien bespaar je zo ook kostbaar drinkwater en dat is weer zeer ecologisch.

 

 

afbeelding van Joellemmens
12/10/2012 - 14:06

Zonder subsidie is het idd beter andere mogelijkheden te zoeken, maar met mijn huidige investeringskost  van 294 euro heb ik de installatie reeds na 1,3 jaar of zo terug verdiend.

afbeelding van Ingir
12/10/2012 - 15:19

Als je niet verder kijkt dan je eigen portemonnee dan lijkt dat zo. Met dezelfde kortzichtigheid wordt op andere plaatsen op dezelfde manier onnodig kosten gemaakt omdat de rekening toch door een 'ander' betaald wordt. En al die mini-rekeningen komen uiteindelijk op de grote pot die men staatsschuld noemt. En dat mag uiteindelijk weer afgetikt worden door je eigen kinderen en kleinkinderen (opa heeft nog een verrassing voor jullie)...

 

Stel dat je desondanks besluit  een collectief gefinancierde zonneboiler te nemen, zou de maatschappij dan terug mogen verwachten dat je een spaardouchekop installeert en alles gaat doen om het waterverbruik tot een minimum te beperken? Met zo'n grote gulheid van de gemeenschap verwacht ik eigenlijk een maximale inzet.

 

 

 

 

 

 

afbeelding van Joellemmens
12/10/2012 - 16:06

Dat spreekt voor zich, zoals gezegd een wtw buis is technisch onmogelijk thuis, 

natuurlijk is bewuster omgaan met water de eerste stap die IEDEREEN  moet zetten.

Nu zie ik wel niet in waarom ik mijn verdere verbruik van fosiele brandstoffen niet zou mogen verminderen

dmv een zonneboiler en het dan fijn vind dat ik hiervoor niet te veel moet betalen. Ik heb de subsidies niet bepaald, moeten we met zijn allen dan maar geen maatregelen meer nemen omdat de staatschuld oploopt?

daar zal ons milieu ook wel niet beter van worden. 

Liever de kleinkinderen platzak op een iets propere wereld dan zonder staatschuld in een ongezonde wereld!

afbeelding van Ingir
13/10/2012 - 11:36

Fijn om te lezen dat je ecologische hart op de juiste plek zit, je maatschappelijke bewustzijn heeft nog wat helder water nodig.

 

Uiteraard is het prettig om zo'n absurd laag bedrag te moeten betalen voor een apparaat dat je gasverbruik verlaagt. Maar dan moet je wel een aantal zaken helder voor ogen hebben:

 

- de zonneboilersubsidie is niet ingevoerd omdat zonneboilers de meest efficiënte apparaten zijn om energieverbruik te beperken, integendeel. De subsidies zijn het resultaat van lobbywerk door de installatiebranche die daar direct belang bij heeft

 

- de prijs die jij (niet) betaalt voor een zonneboilersysteem is veel hoger dan de werkelijke waarde van het systeem, ik schat dat de werkelijke waarde zo'n € 2.000 lager ligt (als je het precies wilt weten zou je eens  Duitse of Nederlandse collega's/familie/vrienden moeten vragen wat een vergelijkbare installatie bij hen kost), de prijs wordt kunstmatig hoog gehouden door de subsidie, de installatiebranche is degene die het meeste profiteert van de subsidie

 

- de subsidie wordt opgebracht door de overheid (die daarmee de staatsschuld laat oplopen en/of de belastingen verhoogt) en door bedrijven die de kosten gewoon doorberekenen aan al hun klanten, de rekening komt hoe dan ook weer bij jou of je nageslacht terug

 

Als je dit weet is het helemaal niet zo gunstig om naar de voorgehouden vette worst te happen, zeker niet vanuit ecologisch oogpunt want zuinig watergebruik levert veel meer milieuwinst. Net als bij zonnepanelen is er ook hier een negatief effect van subsidie: de financiële prikkel is ook interessant voor mensen die niet geïnteresseerd zijn in ecologie waarna de regeling misbruikt wordt om zoveel mogelijk profijt te hebben zonder enige verantwoordelijkheid naar ecologie. Dat resulteert dan in huishoudens met toegenomen stroom- en waterverbruik want het is toch gratis...

 

De conclusie is dan ook dat subsidie beter vermeden wordt en dat ontwikkelingen worden overgelaten aan de markt, efficiënte maatregelen (isolatie, kierdichting, zonwering, HR++-glas, lage temperatuurverwarming) vinden vanzelf hun weg naar een breed publiek.

afbeelding van banned user
13/10/2012 - 17:25

Nutsvoorzieningen ,hoe je ook draait wat, hoe, waarom, het blijft een verlies post.

En gaat enkel maar stijgen.

Mensen van boven de 55 jaar gaan geen zware investeringen meer  maken. (terugverdien is niet mogelijk)

U kunt wel iets doen met uw maandelijkse kost ervan. en hoe iemand dit klaart is zijn goed gevoel.

En het milieu bewustzijn verdwijnt bij sommige mensen, als je alles bijéén moet rapen om deze kosten te kunnen betalen.

Simpele ingrepen kunnen energie besparend zijn ,vb.voorgordijnen in pvc houd al veel warmte tegen en langs buiten zie je het niet.

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.