zoldervloer opbouw (renovatie) | Ecobouwers.be

U bent hier

zoldervloer opbouw (renovatie)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Jovb
27/12/2014 - 15:47

Hallo allen,

ik wil mijn zoldervloer afwerken (isoleren, bekleden).
dit zijn nu houten balken met daarop oude planchetten. in de kamers eronder zijn deze zichtbaar gelaten.
De zolder gaat gebruikt worden om kamers in te maken.
De zolder is al helemaal geïsoleerd met 25cm dikke isofloc.
Ik ga rondom een spouwleiding maken, zodat het niet nodig is de leidingen te bedekken of oneffenheden weg te werken ( de vloer ligt recht genoeg)
de planchetten zijn echter niet erg dik, dus dacht ik aan volgende opbouw:
12mm osb op bestaande planchetten vijzen, gevolgd door een laag rockwool 504 dikte 6cm en daarna opnieuw 12mm osb, gevolgd door nog te bepalen vloerbekleding, of mss blijft het wel zo.
denken jullie dat die laatste laag 12mm osb dik genoeg is? of moet ik voor dikker gaan?
is die rockwool 504 drukvast genoeg?
eventueel een alternatief?
alvast bedankt, en prettige feestdagen gewenst,

Jo

7 Reacties

Reacties

afbeelding van Brecht Schatteman
28/12/2014 - 03:31

http://www.nl.rockwool.be/files/RW-BNL/1_Producten/Technisch_productblad...

 

Gebruiksbelasting tot 400 kg per vierkante meter. Lijkt me dus zeker sterk genoeg! En als u dan kan puntbelasting ook gestabiliseerd worden afhankelijk van de vloerbekleding (denk aan hoe men soms metalen platen over aarde leggen om zo geen sporen te trekken let de wagen en vrachtwagens). Maar 400 kg per vierkante meter lijkt me zeker sterk genoeg. Toch voor gebruik als kamer.

afbeelding van Brecht Schatteman
28/12/2014 - 03:51

U vroeg naar alternatieven: dit is het bio ecologisch alternatief:

http://www.eurabo.be/nl/producten/detail/steico_floor/443

en sowieso dat andere merken ook zoiets in hun gama hebben. De maximale belasting is wel lager, 250 kg per vierkante meter. Maar tenzij er Amerikane of Mexicanen blijven slapen lijkt me dat zeker safe.

De vraag is natuurlijk hoeveel het moet isoleren? Of is het enkel geluidsisolatie. Want dit product heeft als voordeel dat parket op de profiellatten worden bevestigd en dat die de ondergrond niet raken. Ze zweven namelijk tussen de houtvezelplaten.

 

maar qua isolatie mag u hem ook niet onderschatten. Het heeft een geleiding van 0,039 (ik vermoed wel dat de koudebruggen van de houten kepers daar niet zijn bijgerekend) en rockwool 504 heeft enkel op 2 cm een geleiding van 0,035 en bij grotere diktes een geleiding van 0,04.

 

Ze isoleren dus ongeveer evengoed, met het voordeel dat Rockwool 504 meer druk kan weerstaan. Wel moet er daar nog een dekvloer op voorzien worden volgens hun voorbeeldconstructie. En Steico Floor heeft een soort zwevende structuur die geluid goed zou afschermen, maar het is ook een bio ecologische keuze. Ik denk dat rockwool 504 misschien wel wat overkill is op vlak van druksterkte voor de toepassing van kamer...

afbeelding van Brecht Schatteman
28/12/2014 - 04:04

Hier een voorbeeld van een ander merk: de tegenhanger van Steico, Pavatex:

http://www.pavatex.nl/nl/produkten/vloer/pavatherm-profil/

 

Laat drukbelasting toe tot 500 kg per vierkante meter maar isoleert minder: een warmtegeleiding van 0,043 of 0,045 (afhankelijk van onderzoek).

afbeelding van Jovb
28/12/2014 - 17:36

Hallo Brecht, 

 

thx voor de info's

Ik ga de pavatex producten ook eens bekijken, maar die met balkjes tussen heb ik niet nodig. is wel een handig systeem om een vloer op te bevestigen. 

Groeten!

afbeelding van Brecht Schatteman
29/12/2014 - 01:53

Ik kan enkel maar helpen he. Die houten latjes zien goed om een houten vloer op te bevestigen. Maar ik vraag me,dan af wat u als vloerafwerking zou gebruiken. Ik zou het namelijk niet bloot laten liggen. Natuurlijk kunt u altijd zonder houten latten gewoon houten planken/parket erop leggen als vloerafwerking. Dat zal iets minder stevig zijn, opdat ze dan niet gefixeerd zijn naar de ondergrond.

 

Ik heb wel geen idee van hoe de financiële kant is van die verschillende merken en hun materialen.

afbeelding van Travertijn
30/12/2014 - 21:43

Dag Jo, 

 

Begrijp ik je goed als je zegt dat je zolder al knap geïsoleerd is met cellulosevlokken? Waarom zou je dan nog zoveel moeite steken in het isoleren van je zoldervloer? Mij lijkt dat een onnodige kost? 

Kristof 

afbeelding van Brecht Schatteman
30/12/2014 - 23:48

De zolder zou gebruikt worden om kamers in te maken, dus volgens mij zal vooral geluidsisolatie hier een rol spelen denk ik.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.