Zin om mee te werken aan Ecobouwers 2.0? | Ecobouwers.be

U bent hier

Zin om mee te werken aan Ecobouwers 2.0?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Benjamin - BBL
04/12/2014 - 16:26

Ecobouwers heeft jou nodig!

 

Gebouwen zijn goed voor ongeveer een kwart van het energieverbruik en verwarming slorpt daarvan ruim drie kwart op. Willen we in Vlaanderen tegen 2050 klimaatneutraal zijn, dan moet de renovatiegraad van 0,9% naar 2,5% stijgen. Door gebouwen correct te isoleren en ventileren kan 50 tot 70% bespaard worden op verwarming. Bij verregaande renovatie is zelfs 90% haalbaar.

 

Ecobouwers kan mee het verschil maken door nieuwe kandidaat (ver)bouwers te overtuigen om energiezuinig en duurzaam aan de slag te gaan. In 2015 willen we Ecobouwers grondig vernieuwen. En we zoeken hulp. 

Waar willen we naar toe?

 • Ecobouwers wordt een permanent actieplatform met tal van activiteiten voor particuliere (ver)bouwers zowel online als offline.
 • Ecobouwers wordt een echt netwerk van (ver)bouwers voor (ver)bouwers. Jullie zitten zelf mee aan het stuur.
 • Ecobouwers legt een focus op verbouwing.
 • Ecobouwers is  zet regelmatig nieuwe thema’s in de schijnwerpers

Wil je meewerken of mee nadenken over een betere Ecobouwers? Schrijf je dan hier in.
 

Benjamin

34 Reacties

Reacties

afbeelding van charel
04/12/2014 - 19:33

Met alle respect beste Benjamin, maar...

U vraagt aan de forumbezoekers om mee na te denken over een betere Ecobouwers.

Nochtans is dat al zeer veel gebeurd gedurende jaren. Ik denk dan aan het steeds opnieuw melden van de minpunten van het forum. Nooit is daar enige reactie op gegeven, niet positief, niet negatief, niets.

Gaat het nu dan anders zijn?

Charel 

afbeelding van Benjamin - BBL
05/12/2014 - 09:16

Beste Charel,

 

daar ben ik me van bewust. De voorbije jaren ontbrak ons de tijd en de financiële middelen om grondige aanpassingen te doen. Het forum aanpassen lijkt makkelijk, maar in de praktijk blijkt het toch steeds ingewikkelder te zijn.

Het is nu inderdaad de bedoeling om het anders aan te pakken. En jullie wensen van in het begin mee op te nemen. We gaan zeker voor een verbeterd forum. Maar Ecobouwers 2.0 kan ook nog veel meer zijn.

Doe je mee?

 

Benjamin

afbeelding van robin demey
05/12/2014 - 13:37

Dan zou ik zeggen ivm het forum: niet het huidige forum aanpassen, maar een totaal nieuw forum (phpbb bvb.). Overzetten van dit oude naar een nieuw forum zal misschien iets minder gemakkelijk zijn, maar daarna heb je eindelijk iets duidelijkers.

afbeelding van gommer
05/12/2014 - 13:51

Het 'probleem' was/is dat de hele website op Drupal geïmplementeerd is, omdat men dacht dat de integratie van blogs, forum en website voordelen zou bieden die opwogen tegen zelf een forum te moeten implementeren. Maar volgens mij is men iets te licht over de voorstudie gegaan (of is die misschien wel overgeslagen).

 

Hoe BBL de toekomst ziet, dat is de vraag, want allicht zal men het als een geheel willen blijven zien, maar de integratie gaat gedeeltelijk verloren met gebruik van een standaard forum.

afbeelding van robin demey
05/12/2014 - 18:19

Waarom moet het Forum geïntegreerd zijn in de rest van de website? Dat maakt het gewoon minder overzichtelijk (zoals nu dus het geval is).

Een degelijke Wordpress site (veel betere ondersteuning dan Drupal) en een apart forum. Logins bij beide kunnen gemakkelijk uitgewisseld worden.

afbeelding van gommer
05/12/2014 - 20:07

Robin,

Ik veronderstel dat je die vraag aan mij richt, maar dan ben je wel aan het verkeerde adres. Ik heb alleen maar proberen te schetsen wat de ontstaansreden was.

 

Mvg, Marc

Vind ik een prima idee. Ik zeg al jaren dat klimaatneutraal worden noodzaakt renovaties grondiger, lees: energiezuiniger (BEN) uit te voeren.
Het bestaande forum bewijst zeker zijn nut, en opendeurdagen ook. Maar dit tijdskader uitbreiden buiten de opendeurdagen met andere activiteiten zou zeker nuttig zijn. Er bestaan al een paar permanente initiatieven in die richting buiten BBLV (dialoogcursussen, de zonne-arc, provinciale info-adressen, praktische websites van milieuadvieswinkel, technische van VIBE en PHP) die zeker meer in de verf mogen gezet worden. 
.
Dit forum met alle bestaande informatieve discussies zou zeker behouden moeten blijven en op dezelfde manier toegankelijk. Niet alleen komen er vragen van nieuwbouwers, het merendeel is in verband met een renovatiesituatie...

Ik pleit wel voor toevoegen van EXTRA RUBRIEKEN AAN DIT FORUM. (website-technisch totaal haalbaar) om bovenstaande vernieuwing te integreren.
En naast het forum pleit ik voor SPECIFIEKE WEBSITE-RUBRIEKEN specifiek voor renovatie-acties/activiteiten zoals info-avonden, cursussen, demo-workshops, ervaringsuitwisseling-bijeenkomsten... ... Niet dat we nieuwbouwers ervan moeten uitsluiten, maar die vallen terug op architecten en studiebureau's, daar waar renoveerders dit in regel weinig of niet doen.
(een menu-item en rolmenu bijvoegen aan de website is technisch ook haalbaar. Heel de site herschrijven niet: teveel tijdverlies, de bestaande rubrieken en bestaande forumstructuur wordt dan niet goed teruggevonden door de bestaande gebruikers)
.
Ik wil mee helpen brainstormen

afbeelding van robin demey
05/12/2014 - 13:39

Carol, de bestaande site aanpassen zal volgens mij ervoor zorgen dat er minstens evenveel tijd kruipt dan in een totaal nieuwe versie, maar dan met een veel mindere efficiëntie.

afbeelding van Benjamin - BBL
05/12/2014 - 15:41

Hallo allen,

 

het is zeker onze bedoeling om over te stappen naar een nieuw forum. We bekijken ook hoe de relatie moet zijn tussen wat we op een forum kunnen doen en wat misschien via andere sociale media beter gaat zoals Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest... Je mag gerust zelfs verder denken dan enkel de website: waarmee kunnen we kandidaat (ver)bouwers het beste helpen? Waar zijn ze naar op zoek? Hoe kunnen ze het beste leren van ervaren Ecobouwers?

 

Benjamin

afbeelding van brother paul
05/12/2014 - 16:35

wel als je dat vraagt

download dan een normaalforum software type vbulletin php. zoals de meeste

http://www.vbulletin.com

je hebt forum en blog functies

uw software draait gemakkelijker op ipad en android met betere automatische grootte ifv het scherm zodat je minder moet zitten scrollen en zoomen

je kan ze ook offline lezen in bepaalde apps etc

enquetes opstellen, dingen uploaden is niet zo beperkt of moeilijk zoals hier

en je kunt inderdaad delegeren hé

 

dus ik zou die zeker goed bestuderen en vergelijken met die 'brol' wa tje hier hebt

 

wat ik vooral mis is, dat je in feite de draad van de reacties op uw message wil volgen en dat je die draad keer op keer kwijt geraakt.

 

 

 

de technische mogelijkheden van diverse web content management systemen voor forum, blogs en website zal wel bepalend zijn voor de nieuwe vorm. Als IT'er al verschillende systemen gezien (drupal, wordpress) en die zijn toch telkens weer anders...

@Robin:
En in praktijk zal je 't bestaande forum overzetten een nieuw forum moeilijk zijn zonder verlies van data. Men heeft dit al eens een keertje gedaan met als gevolg dat de oude data in 1 blok zitten en moeilijk doorzoekbaar of toegankelijk omdat de oude rubrieken verdwenen met de import naar het huidige forum... vandaar m'n suggestie het bestaande forum uit te breiden met een aantal rubrieken.
Zeker geen nieuwe structuur want dan vindt een kat haar jongen niet meer (denk aan iedereen die het huidige forum al ooit gebruikt heeft en er zijn weg in vond. Bovendien onderschat niet de leercurve voor een heel aantal oude en bestaande gebruikers om een totaal nieuwe structuur te gaan gebruiken).
.

 • Eventueel een totaal nieuw forum daarnaast voor specifieke dingen zoals activiteiten/acties/workshops die kalender gebonden zijn en webtechnisch een andere benadering vragen. 
 • En daarnaast een nieuwe/vernieuwde website als koepelstructuur/bindcement waar het forum en de activiteitenoverzicht telkens een link is (eventueel menu-item met embedded link). 
 • Activiteiten moeten zowel thematisch als voilgens plaats/provincie als volgens datum kunnen herordend worden, dus dat is op zich technisch een heel andere structuur dan de bestaande forumblog. 
 • En bij het bestaande forum en een activiteitenforum zeker een databank implementeren met terminologie en basiskennis (R, U, koudebrug, dampscherm, zonnecollectorsystemen, lijst isolatieproducten, dampscherm en damprem, lage-energienivo, passiefhuis, BEN, bouwskeletvormen , warmtepompsystemen en onderdelen...)

.
Voor de nieuwe website kan men inderdaad best dat technische systeem  kiezen dat de meeste mogelijkheden en flexibikliteit biedt aan wat we in de toekomst allemaal willen doen aan activiteiten.Implementatie met sociale media is een goed idee; maar ook een structuur zoals facebook is niet statisch, daar is de structuur ook al 2 keer veranderd, dus 100% daarop vertrouwen zou ik niet doen, eerder als een extraatje zien, misschien een opstapo en doorverwijzen naar ons forum en naar diverse rubrieken van onze nieuwe website...

afbeelding van robin demey
06/12/2014 - 05:14

Zelf ook al met meerdere systemen gewerkt, meest ervaring met Wordpress (zie mijn website), gewoon omdat dit het meest gebruiksvriendelijk is en meest door de community wordt ondersteund. Drupal vond ik zelf maar niets, maar dat terzijde.

Het forum omzetten naar een nieuw systeem zal inderdaad moeilijk worden zonder (veel) dataverlies, maar dat ligt vooral aan het huidige, zeer slecht ingericht, forum dan. Elk degelijk forum-systeem kan relatief gemakkelijk omgezet worden naar een ander forumsysteem, gewoon omdat die systemen degelijk zijn.

Nu blijven werken op iets schandalig slecht (we moeten daar eerlijk in zijn), zal het alleen maar erger maken voor de toekomst. Dus ja, er zal misschien wat programmeerwerk nodig zijn om het huidige systeem te converteren. Eventueel kan het oude forum in een soort archief-deel van de website komen en enkel de topics waar de laatste maand nog in werd gereageerd converteren.

Sociale media kan inderdaad gebruikt worden om de massa te bereiken, maar aub niet gebruiken om de basisfuncties over te nemen. Facebook, twitter... kunnen zomaar in een jaar tijd hun populariteit deels verliezen (zie maar naar systemen als netlog, hyves...) of er kunnen er bij kom (zie maar naar Google+, Instagram, Pinterest...).

Zorg in ieder geval ook voor een DEGELIJK foto-upload-systeem, zodat foto's zoveel mogelijk op de servers worden opgeslagen. Niets is ambetanter dan forums lezen waar 90% van de foto's verdwenen zijn.

 

Wordpress lijkt me interessant voor alles, behalve het forum-gedeelte. De huidige "blogs" over de verschillende woningen zijn nogal chaotisch. Met Wordpress zijn dit gewoon gastbloggers, met een duidelijk reactie-gedeelte onder de blog, eventueel met Facebook-reactievelden als extra.

het huidige is zoals veel adere forums waarop ik al postte, met dit verschil dat ze in de hoofdruibrieken ook subrubrieken hebben en soms ook sub-subrubrieken.
Op zich zou dit wekl handig zijn als je iedere vraag van 't bestaande forum in een subrubriek zou droppen zodat het geheel beter doorzoekbaar is want dit verleden is nog steeds actueel en sommige vragen worden door nieuwe gebruikers nodeloos opnieuw gesteld gewoon omdat oude discussies niet in categorien ondergebracht zijn, en enkel via de zoekfunctie kunnen gevonden worden wat blijkbaar weinigen doen. Zo moet het warm water telkens weer opnieuw uitgevonden worden....
Maar ik vrees dat de webdesigner van dienst bij ecobouwers dit toch niet gaat overzetten wegens gebrek aan tijd en middelen. De vorige werd immers ook nooit overgezet, enkel als archiefrubriek toegankelijk...
Moet je dan al die info op een hoopje gaan weggooien omdat de huidige structuur slecht is??? Ik denk niet aan mezelf of aan jou, hoor, Robin, of een paar andere antwoorders die heel goede know-how rond duurzaam bouwen hebben. Een beetje meer invoelsvermogen in anderen die hun eerste stapjes wagen en vele gebruikers die niet zoals jou en ik goed met websitestructuren en computers in 't algemeen overweg kunnen. We maken geen website voor de freak zij het computer/web freak, zij het duurzaambouwen-freak. DIE FOUT ZIE IK OPNIEUW EN OPNIEUW OVERAL OPDUIKEN. Mens toch, laat ons gaan mediteren en denken aan een ander met empathie in plaats van te denken hoe het voor een paar specialisten best zou ontworpen worden. 't is ook voor de gebruiker met vaardigheden 0 op zowel bouwen als informatica-terrein. Het mooiste voorbveeld is Windows die iedere paar jaar weer anders is en de kat haar jongen niet meer vindt, in tegenstelling van MacOS dat max gebruiksvriendelijk en backwards compatible nastreeft (hoewel ik geen Apple heb)...
.
Trouwens een activiteitenlijst per datum en per provincie en stad en per thema heeft een heel andere structuur dan een forum. Net zoals de ecobouwers-opendeur-profielen: die zitten alle in een databank die met een query per provincie en structuur van gebouw en projectstatus va afwerking  opgeroepen en doorzocht wordt. Zoiets is geen Drupal of Wordpress, maar een typerende Microsoft-Access of SQL-structuur.
.
Een overkoepelende website kan trouwens eenvoudig via menu en rolmenu linken naar andere deelwebsites die ieder via een andere techniek gemaakt zijn. Is nu ook zo: opendeurhuizen-databank was onder ander menukopje toegankelijk dan het forum. 
En facebook kan wel een basisstructuur via pagina's aanbieden met tabbladen en links (URL's) herbergen naar websitedelen, maar facebook verandert soms en dan verlies je de controle net zoals destijds de MSNgroepen opgedoekt werden... Het blijft een extraatje die kan geliked en gedeeld worden. Net zoals grote firma's dit als extra présence naast hun website hebben.
.
Daarom:
VERBETER HET HUIDIGE FORUM (betere foto-upload, extra rubreken voor vragen die bepaalde activiteiten opreoepen) en extra rubrieken in 't algemeen. ALS  er budget en vooral tijd voor is kan een nieuwe gedetailleerdere categoriestructuur de oude vraagthreads onderbrengen, ALS.  Daarvoor rond de tafel zitten met de huidge webdesigner zal opheldering brengen.
IMPLEMENTATIE van NIEUWE database voor activiteiten.
IMPLEMENTATIE van NIEUWE databank voor terminologie en basiskennis.
BEHOUD van permanente databank van huizen buiten de opendeurdagen. Want die huisprofielen zijn soms zeer interessant en inspirerend.

afbeelding van charel
06/12/2014 - 08:59

Ik zou, wat het forum betreft, het inderdaad ook zo simpel mogelijk houden. Als dat met het oude forum moeilijk of niet voldoende te veranderen is zou ik er geen graten in zien om volledig terug van nul te beginnen en het oude forum als passief en enkel te raadplegen archief te beschouwen. Het ambetante van het 'lege blad' zal snel vergeten zijn. In dat geval zou ik dan voorlopig het forum niet opdelen naargelang de onderwerpen, maar alle soorten onderwerpen bijeen (zoals het nu is). Dat opdelen heeft volgens mij enkel zin en geval van een veel grotere toevloed van vragen en reacties. Bij groot succes kan dat dan later nog altijd.

Het is namelijk ook zo dat vele oude reacties niet meer helemaal stroken met wat we ondertussen geleerd hebben en met de nieuwere ontwikkelingen, ontdekkingen en producten.

Met andere woorden: je zou hier en daar de verkeerde raad kunnen krijgen. Bovendien is een groot gedeelte ook gewoon onzin. Gewoon opzij zetten dus.

Ik beschouw mezelf als een ' niet computer/web freak' , eerder een middelmatige gebruiker van computer en internet. Terwijl ik over bouwen, verbouwen en duurzaamheid van mezelf vind dat ik een meer dan middelmatige kennis heb.

Ik verlang dus van een forum niet veel meer dan:

- Dat de reacties cronologisch gerangschikt zijn

- Dat je op een andere reactie kan antwoorden met een quote zodat duidelijk is wie aan wie antwoordt.

- Dat je gemakkelijk links, fotos en tekeningen kunt toevoegen.

- En vooral dat het goed wordt opgevolgd.

Een zoekfunktie is zelfs niet echt nodig, dat gaat vlot genoeg via Google.

 

afbeelding van robin demey
06/12/2014 - 22:33

Carol, ik denk dat je het wat op een verkeerde manier ziet hoor. Ik probeer het nu net zo simpel mogelijk te krijgen, zo gebruiksvriendelijk mogelijk. De niet-computerfreak heeft NU nogal moeite om op dit forum iets terug te vinden. Zelfs ik heb het meestal niet gemakkelijk (probeer het eigenlijk uit gemakzucht al niet echt meer).

Een goed ontworpen, gebruiksvriendelijk forum met duidelijk zichtbare en goede zoekfunctie (zo zijn er wel meerdere bestaande systemen) kan enkel maar een verbetering zijn. En nee ik wil niet alle info kwijt, helemaal niet zelfs. Dat is ook niet nodig.

Zie mijn website (waar ik helaas de tijd niet meer voor vindt om die uit te breiden). Die is niet gemaakt voor de freak, maar net zo gebruiksvriendelijk mogelijk (akkoord, het kan altijd nog beter).

Met mediteren zullen we helaas geen betere site krijgen en ook geen extra publiek trekken (ik heb niets tegen mediteren hé ;-) ).

En net voor die gebruiker met 0 vaardigheden is het hier momenteel ZEEEER moeilijk. Probeer maar eens een foto of bijlage in je bericht te krijgen. Het lukt mij zelden, wat zou het die leek dan moeten lukken.

 

Voor mijn part mag Ecobouwers gerust op Drupal blijven hoor. Als de beheerders daar beter mee overweg kunnen... Maar het forumsysteem moet zeker op de schop. Ik denk dat er maar weinig zijn die daar niet van overtuigd zijn. De basis van het huidige systeem is slecht, te vergelijken met de fundamenten van een huis. Je mag er nog zoveel aan sleutelen, als de basis slecht is, komen er steeds weer nieuwe scheuren in.

haha, Robin, als 't dat is wat je bedoelt: wel ik heb 1 of 2 keer op een zoekwoord gaan zoeken en kreeg als zoekresultaat zeker 20 vragen binnen... begin maar 20 threads te lezen hee....
Nu ja, rond de tafel zitten met de huidige webdesigner en afwegen wat kan qua tijd en middelen met het huidige forum en welke activiteiten. In ieder geval om activiteiten te implementeren is al een apart systeem nodig, genre databank, en is inhoudelijk ook van andere aard dan het forum.
Ik heb althans geschreven wat er zeker bij kan om beter te functioneren en anderen gaven hun visie. Nu nog wachten tot we met z'n allen uitgenodigd worden rond de tafel....
Alleen, m'n ervaringen met wijzigingen is dat jan publiek daar niet zo van houdt en niet goed mee kan omgaan, zelfs al zijn het verbetereingen: de veranderingen zullen subtiel moeten gebeuren, vooral onder de motorkap....
 

afbeelding van brother paul
07/12/2014 - 11:26

Bekijk eens die site

http://www.hetautonomehuis.be/microwkk/

Stel dat voor een onderwerp wkk door de groep aan een consensus tekst gewerkt wordt 

Waar ruimte is voor commerciële firma om hun producten in een gestructureerde en niet gestructureerde manier voor te stellen.   Dus database met technische gegevens invullen naast commerciële flyers 

Daarnaast een forum waar je ervaringen van gebruikers,  vraagbak van potentiële kopers,  debat van techniekers kan plaatsvinden 

Doorspekt met tools die toelaat om te simulatie en berekenen genre u-wert-rechner,  klimaat simulatie,  zonnepanelen simulatie,  epb verslag etc 

Uiteraard heb je nog jullie opendeurdagen,  en eventueel bruggen leggen naar passiefbeurzen,  dus telkens iets in het nieuws komt in de media via rss feeds verzamelen en daar meer autofeed opties bedenken die via tags gevisualiseerd worden naast het message board .  Je bedenkt dus tags bij elk message thread,  en eenmaal die tags gevonden worden in de laatste berichten staat dit naast het message board 

afbeelding van Benjamin - BBL
26/01/2015 - 10:04

Ter info.

Ondertussen zijn we gestart met een zogenaamde toptakenenquête. Alle bezoekers van Ecobouwers.be krijgen de kans om aan te geven waarvoor ze naar de website komen. Hiermee krijgen we een zicht op de belangrijkste verwachtingen (meestal zijn dat slechts enkele verschillende zaken) en het is ook belangrijk om te weten welk taalgebruik de bezoekers hanteren om deze duidelijk te maken. Het resultaat zullen we mee gebruiken om een nieuwe online strategie voor het Ecobouwers platform uit te tekenen.

 

Benjamin

afbeelding van Geert Jespers_2
16/04/2015 - 10:19
Bedankt al voor alle bovenstaande reacties. Hieronder posten we een samenvatting van de resultaten van de toptakenenquête, die in januari en februari 2015 liep. 
 
We hielden deze enquête als eerste stap in de vernieuwing van Ecobouwers.be die we in 2015 willen realiseren. Ecobouwers.be wordt grotendeels bezocht omwille van het forum. We willen dit forum verbeteren en overstappen naar een meer geschikt platform hiervoor. Daarnaast bevat Ecobouwers.be een schat aan informatie over de ecologische huizen van de opendeurdagen en de databank van professionals - aangeraden door de bouwheren zelf. Deze sterke punten willen we veel meer uitspelen: als een netwerk van mensen met interesse in ecologisch (ver)bouwen. 
 
De enquête vertrekt van de centrale open vraag: "Welke informatie zoek je vandaag op Ecobouwers.be?"
 
We onthouden vooral: 
 • 60% van de bezoekers is een renovatie of nieuwbouw aan het plannen. 40% heeft er al één achter de rug. 
 • Voor 65% van de bezoekers betreft het een renovatie, voor 35% een nieuwbouw. 10% is professioneel actief in de bouwsector (maar ook zij hebben uiteraard een woning). 
 • Het aantal bezoekers dat een renovatie aan het voorbereiden is, is veel groter dan het aantal dat een nieuwbouw plant. 
 
 • 25% van de bezoekers geeft expliciet aan iets over verwarming te zoeken (het werkelijke aantal zal groter zijn, aangezien er ook meer algemene antwoorden waren)
 • De andere meest gezochte bouwtechnieken zijn: isolatie, ruwbouw en ventilatie.
 
 • Het meeste komen de bezoekers naar Ecobouwers.be om "informatie" te zoeken. Het blijft uiteraard een vage omschrijving. Heel wat mensen zijn wel specifieker in hun omschrijving. 
 • 20% van de bezoekers zoekt naar technische info
 • Meer concrete gegevens zoals berekeningen en prijzen en budgetten, zijn samen ook goed voor 20%. 
 • 10% wil ervaringen en voorbeelden van andere (ver)bouwers
 
 • Slechts een minderheid (10%) geeft expliciet aan dat ze informatie over duurzaam of ecologisch bouwen zoeken
 • Naar informatie over speksteen-, tegel- en pelletkachels wordt het meest gezocht. Daarop volgt de zonneboiler.  
 • Houtskeletbouw en passiefbouw worden ook enkele keren genoemd. 
 
 • We vroegen ook naar het ecologisch profiel van de bezoeker.

  • 4%: Ik houd weinig of geen rekening met milieu bij de keuzes van mijn (ver)bouw(ing)
  • 20%: Ik kies milieuvriendelijke bouwtechnieken als ze ook financieel rendement opleveren
  • 10%: Ik kies milieuvriendelijke bouwtechnieken als ze geen comfortverlies veroorzaken
  • 49%: Ik kies voor alle milieuvriendelijke bouwtechnieken binnen mijn mogelijkheden
  • 9%: Ik wil het beste en ga voor een volledig milieuvriendelijke (ver)bouw(ing)
  • 8%: Ik ben momenteel onvoldoende geïnformeerd over milieuvriendelijke bouwtechnieken om een keuze te kunnen maken
 
afbeelding van Costaccountant
23/04/2015 - 01:14

 

Omdat ik blijkbaar de enige ben:
 
Ik hoop maar dat er NIET wordt overgegaan tot een 'platte' of 'zuiver chronologische' forumstructuur. Al wie daar een pleidooi voor houdt, weet niet waarover hij het heeft ! Een platte structuur is niet geschikt voor ecobouwers. Een platte structuur is vooral interessant:  
 • voor bv. kranten waar de reacties op één artikel zich hoogstzelden over méér dan één week uitsmeren. De materie die op ecobouwers wordt behandeld, waait niet in 1 week voorbij. Het is typisch voor ecobouwers dat een bepaalde thread een jaar later opnieuw tot leven komt, omdat iemand inpikt op wat iemand een jaar eerder beweerde;
 • als je het aantal pg's per thread wil opblazen. Tot 80% (!) zal immers gevuld zijn met 'citaten' ... omdat je niet terplekke kan reageren. Hier vind je daarvan een voorbeeld: http://bouwinfo.be/forum/threads/86801-aan-te-raden-isolatie-in-nieuwbouw-woning/page172
Stel je nu 's voor dat je toch de moed hebt om aan die volstrekt kunstmatig  o p g e b l a z e n  thread te beginnen, en op pg. 123 een foute bewering vindt, die je wil rechtzetten. Dan komt die rechtzetting op pg. 304 ? Geen mens gaat dat doen, bijgevolg gaat de rechtzetting verloren. Bijgevolg gaat de waarde voor de lezer verloren. Sterker: ZELFS als je het doet, gaat de waarde voor de lezer OOK verloren. Er is immers geen enkele lezer die gaat terugklikken tot pg. 123 om na te gaan waar de discussie feitelijk over ging. Het is niet met één citaat dat je dat weet.
 
Aan al degenen die pleiten voor een 'platte' structuur, volgende vraag: "wat is in hemelsnaam de toegevoegde waarde van een chronologische weergave ?" VOOR DE LEZER, hé beste medegebruikers ... VOOR DE LEZER ! Voor de honderden of duizenden die in de maanden (jaren) daarop die ene thread zullen lezen ... die enkelen geschreven hebben.  
Maar we zouden moeten mediteren om empathie te ontwikkelen ? EMPATHIE MET WIE ?
 • Met de enkelen die posten en de structuur van het forum gewend zijn ? Omdat die het gemakkelijker vinden om slechts één knopje te vinden waarmee ze kunnen reageren ? Want de luxe van keuze tussen 2 knopjes is 'te verwarrend' ??? 
 • Of met de lezer die de discussie - de argumenten pro en contra - netjes bij mekaar gegroepeerd kan lezen ? Ook de argumenten die één jaar later worden geleverd. Waar wordt het leefmilieu het meeste beter van ?
Bovendien: een forum als ecobouwers is een DISCUSSIEforum. En een platte structuur bevordert de discussie NIET ! Ik krijg van de meesten de indruk dat ze over het ecobouwers forum denken alsof het een soort FAQ is. Waar toekomstige (ver)bouwers hun vraag stellen om dan - in koor - éénsluidende antwoorden te krijgen. Omtrent (ver)bouwen bestaan géén éénsluidende antwoorden. Mocht dat het geval zijn, dan zou één boek lezen volstaan om te beginnen bouwen. De materie is te rijk en te complex. Aan elk antwoord kleven pro's en contra's. De lezer distilleert zich een mening uit die pro's en contra's. En daartoe moeten die netjes bij mekaar staan ! 
 
Nog steeds niet overtuigd ? Neem gerust de proef op de som: neem een thread die over tenminste enkele maanden tijd is gegroeid tot pakweg 200 reacties en presenteer hem 'plat': alles aan de kantlijn én chronologisch gesorteerd. En vergelijk de leesbaarheid voor de leek die zich aan een (ver)bouwavontuur gaat wagen.
 
Costaccountant. Weet hoofdzaak van bijzaak te onderscheiden zonder meditatie.
afbeelding van robin demey
23/04/2015 - 08:23

Costaccount

Je hebt ergens wel een punt. Alleen wordt de structuur zoals ze nu is, niet altijd goed gevolgd en door het slechte en onduidelijke design (posts worden steeds smaller) wordt er dus vaak een nieuwe reactie gegeven onderaan, als antwoord op een subreactie ergens anders.

Hoe kan de huidige structuur eventueel wel werken?

 • Reacties op reacties inklapbaar maken: dus de huidige aftakkingen eventueel kunnen inklappen, zodat je de hoofdreacties en de reacties daarop apart kunt zien.
 • Een reactie op een "reactie1", staat nu vaak onder 7 andere reacties op "reactie1", waardoor je alsnog de indruk krijgt dat de reactie gericht is op die 7e reply; dit vooral door het onduidelijke design. Voor een duidelijker design zie de antwoordmogelijkheden op tweakers.net => NIET chronologisch, maar wel inklapbaar en met een duidelijk design. Dankzij de -1/0/+1/+2/+3 knop kun je aangeven of een reactie of topic/ongepast(-1) is of net on-topic (+1), informatief (+2) en dus zeker het lezen waard of in de spotlight moet staan (+3) en dus zeker gelezen MOET worden.

Al blijf je met het nadeel zitten dat je niet met 1 en hetzelfde antwoord 3 verschillende quotes kunt beantwoorden. En vaak moet je dan, als je het goed wil doen, 3x dezelfde post doen op verschillende plaatsen, wat nu dus ook niet gebeurd.

 

Vaak reageer ik als er al enkele reacties geplaatst zijn. Vaak zitten daar een paar reacties van reacties op. Doordat ik nu moeilijk kan quoten is dit een hele opdracht als je enkele reacties wil weerleggen/befvestigen/erop verderwerken...

Als iedereen on-topic blijft, zie ik het nut van die substructuur echt niet. In uw zelfde voorbeeld: Als je op pagina 123 een reactie rechtzet, wie zal ze dan nog lezen, behalve de personen die het topic helemaal van 0 herlezen? Want de oorspronkelijke deelnemers aan de discussie zullen het echt niet zien zitten om het topic rond te spitten op zoek naar antwoorden tussen al die 300+ pagina's.

 

Een goed moderatiesysteem met een paar moderators kan ervoor zorgen dat volledig off-topic reacties worden verwijderd en dat geheel nieuw ontstane discussies worden verplaatst naar een nieuw topic.

 

Idealiter kan de topicstarter 1 of meerdere replies aanduiden als "oplossing" of antwoord op zijn vraag, zodat die bovenaan onder de openingspost worden vermeld; al weet ik niet of dat met phpbb mogelijk is.

afbeelding van Costaccountant
24/04/2015 - 02:30

 

Beste Robin,
 
We beginnen al ergens te geraken. Ik meen uit jouw reactie 
(rarara dewelke ... zonder quote, mocht deze reactie helemaal onderaan staan. Ze is immers later gepost dan mijn reactie op Charel - verlies nooit uit het oog dat ook in een chronologisch forum veel, zoniet méér, afhangt van de goede wil door deelnemers - als ik niet quote weet de lezer niet meer over welke reactie van jou ik het heb in een chronologisch forum. Je hebt immers al gereageerd op Charel vooraleer ik reageer op jouw bijdrage), 
te mogen afleiden dat ook jij niet zozeer de boomstructuur 'an sich' in vraag stelt, maar wel de uitvoering ervan.
 
Het design kan inderdaad pakken beter. Daar ga ik volmondig mee akkoord, laat dat duidelijk zijn ! Op de link die je geeft, is het inderdaad al flink beter. Zie ook mijn antwoord aan Charel. Met die inklapbaarheid heb ik het persoonlijk wat moeilijk, ik zie me vooral genoodzaakt om weer meer te klikken. De -1/+3 knop daarentegen kan een behoorlijke toegevoegde waarde zijn. Hoewel daar een poort openstaat voor misbruik. Maar ik vermoed dat dat wel zal meevallen. 
 
Waar het Tweakers model evenwel niets aan wijzigt is het oudste zeer van Ecobouwers: continu blijven inspringen, waardoor de reactieruimte te smal wordt. Dat haal je ook zelf aan. Dat is bovendien een  G I G A N T I S C H  nadeel op kleine schermen (denk aan smartphones/tablets), waar we anno 2015 bij een nieuw ontwerp zeker rekening mee moeten houden. Daarom: er bestaat ook zoiets als een 'hybride' oplossing. Een voorbeeld daarvan vind je op de site van Le Nouvel Observateur (Franse krant): http://tempsreel.nouvelobs.com/societe/20141204.OBS7040/le-trouble-monsieur-chouard.html
De pagina is loodzwaar, maar dat is heus niet omwille van het forum. 
Scroll naar beneden en klik een paar keer op "Voir plus de réactions". Je zal merken dat dit een forum is met 'boom'structuur en slechts één enkele insprong. Het gigantische voordeel van de boomstructuur blijft behouden (kunnen reageren ter plekke en bijgevolg 'uitdiepingspotentieel' van de thread), terwijl de repliek/polemiek rond een bijdrage beperkt blijft tot die éne insprong. Het verschil tussen 'plaatselijke repliek/polemiek' en de 'algemene thread' lijkt me alvast zeer leesbaar/overzichtelijk. In essentie omdat bij slechts één insprong, mensen sneller geneigd zijn om 'terug aan de kantlijn' te beginnen. De keuze tussen insprong/kantlijn is immers zéér duidelijk. Het is het één of het ander ! Op ecobouwers kan je op twintig verschillende insprongen beginnen. NADEEL van deze 'hybride' vorm: de threaded view gaat gedeeltelijk verloren. Misschien ligt een ultiem compromis ergens in 2 of 3 insprongen ?
 
Nog dit:
"Want de oorspronkelijke deelnemers aan de discussie zullen het echt niet zien zitten om het topic rond te spitten op zoek naar antwoorden tussen al die 300+ pagina's."
Die 300+ pagina's zijn er omdat het vol quotes staat. In een boomstructuur zou je 200 pagina's minder hebben !
 
PS: ik begrijp niet goed wat er zo "moeilijk" is aan quoten op dit forum. In volgorde: klik op beantwoorden, tekst selecteren, Apple-C (kopie), Apple-shift-alt-V (plak en pas stijl aan), selecteren en I ... en antwoorden maar. Dat duurt bij mij 2 seconden. Gaat dat in een chronologisch forum dan zoveel sneller/makkelijker ? Ja, ik voeg daar dan nog aanhalingstekens aan toe. Ja, je zou inderdaad dat cursief + aanhalingstekens nog kunnen automatiseren, waardoor het ook netter/duidelijker wordt: elke quote zal dan tenminste identiek naar stijl zijn. Maar één ding is zeker: in een chronologisch forum moet je VEEL MEER quoten ! Is dat dan zoveel gebruiksvriendelijker ?
afbeelding van charel
23/04/2015 - 09:03

Beste Costaccount,

Ik ben het helemaal niet eens.

Uw laatste reactie in het topic' afschaffen salderingsregeling Pv' is een goed voorbeeld van de onzin van huidige struktuur.

- Ik merk vandaag dat je daar een reactie hebt gegeven op een tussenkoms van mij van maanden geleden.

- Ik ben dan uiteraard benieuwd en open dat topic, ik kom bij de openingspost, ik klik op laatste en kom op het einde van het topic (niet de laatste reactie), vervolgens moet ik het hele topic gaan afrollen om uw reactie te vinden, één keer rol ik er in mijn ongeduld blijkbaar overheen om het dan uiteindelijk, na het bijna te hebben opgegeven, toch te vinden.

- Dan lees ik een antwoord op mijn reactie die ongeveer 10 posten vroeger is vermeld. Er zitten dus nog een aantal posten tussen mijn post en jouw late reactie hierop, omdat er blijkbaar ook al antwoorden van anderen op die post waren. Bovendien zat er tussen die 10 posten ook nog ééntje van mezelf tussen, ééntje waar jouw antwoord niet op gebaseerd was.Het feit dat ik hier nu zo een moeilijk begrijpbare uitleg over moet geven zegt al genoeg.

- En dan de reactie zelf: De discussie was ondertussen al een lange tijd afgesloten en in de vergeethoek geraakt. Om nu jouw late tussenkomst nog geconcentreerd te kunnen volgen om hierop degelijk te kunnen reageren, zou ik het topic voor mezelf terug moeten gaan herlezen en opfrissen, ik zou me dan opnieuw in het onderwerp en in alle commentaren moeten gaan verdiepen. Wel, ik had daar nu even geen zin in, het vuur is intussen gedoofd over dat onderwerp.

- Voor de lezer, de informatiezoeker is het ook zeer verwarrend om zo een topic te volgen. Je leest dan midden in een discussie plots een reactie die weken of maanden later er nog eens tussengezet is en waaraan je niet dadelijk kan merken op welke vorige reactie nu eigenlijk is gereageerd, die van 10 posten eerder of die van 4 posten eerder?

- Het lijkt mij logisch dat de geinteresserde lezer die het topic volledig wil volgen het best gebaat is met een discussie die cronologisch is opgebouwd. Zo kan hij zich het best en op een natuuurlijke manier inleven in de gedachtengangen van de deelnemers zonder verstoring van schijnbaar lukraak later toegevoegde reactie's op weet ik veel wie of wat of wanneer.

Degene die er zich echt het beste beeld van wil vormen zal het topic vanzelf helemaal uitlezen en dan komen alle meningen en bijstellinge sowieso vroeg of laat aan bod.

Ik ben het wel eens over dat quoten waardoor topics" soms" langer worden dan noodzakelijk. Echter zeer storend vind ik dat niet hoor, je ziet onmiddellijk waarop de reactie juist is gericht. Indien dat het bezwaar is kan je ook zonder dat werken en dan gewoon verwijzen naar de reactie waarop je antwoord. Voor mij hoeft die mogelijkheid niet te bestaan, daar kunnen we onze plan wel mee trekken.

 

 

 

afbeelding van robin demey
23/04/2015 - 19:09

Mooi omschreven.
Ivm het quoten kan men eventueel zo in de code voorzien (middels javascript of zo) dat deze standaard ingeklapt is. Uiteraard moet wel altijd naam en link naar de post zichtbaar zijn.

afbeelding van Costaccountant
24/04/2015 - 01:09

 

Beste Charel,
 
Dank voor je reactie. 
 
Vooreerst: Ik weet niet of jullie het gemerkt hebben maar met mijn posts dd. 23/04 wou ik iets duidelijk maken. Zo lijkt het me véél interessanter om op http://www.ecobouwers.be/comments/recent de kolom 'Reactie' te vervangen door 'Reactie aan', cfr: 'Beste Toon, Beste Charel, Beste Jurgen'. In plaats van de eerste 30 letters van de reactie in kwestie. Wat hebben we immers aan die 30 eerste letters ? Een hottentottententententoonstell ... ?
Dat zou niet enkel discussiebevorderend werken, maar bovendien geheel transparant: iedereen kan volgen wie op wie gereageerd heeft. Er lijkt me bovendien niks makkelijker voor elke gebruiker (= auteur) om te weten of hij reacties kreeg. Ik neem aan dat voor zowat iedereen onder ons, 'recente reacties' een geregeld - zoniet hét - vertrekpunt is op ecobouwers. Graag reactie hierop !
Als ik daar nog even op door mag gaan: op die pagina 'recente reacties' dient uiteraard standaard omgekeerd chronologisch gesorteerd te worden. Daar is dat de logica zelve ! Maar het zou ook mogelijk moeten zijn om op de andere kolommen te sorteren. 
 
Vervolgens: als bij toeval werkt jouw link niet Charel ;-) In mijn overige 3 antwoorden dd. 23/04 werkt de rechtstreekse link wel (vanuit recente reacties). Ik dacht het wel dat je je daar druk over zou maken ... ik hoop dat je me dat vergeeft. Het is precies wat we nodig hebben, zodat we haarfijn kunnen analyseren wat er fout is aan dit forum. 
 
"- Ik merk vandaag dat je daar een reactie hebt gegeven op een tussenkoms van mij van maanden geleden.
- Ik ben dan uiteraard benieuwd en open dat topic, ik kom bij de openingspost, ik klik op laatste en kom op het einde van het topic (niet de laatste reactie), vervolgens moet ik het hele topic gaan afrollen om uw reactie te vinden, één keer rol ik er in mijn ongeduld blijkbaar overheen om het dan uiteindelijk, na het bijna te hebben opgegeven, toch te vinden.
- Dan lees ik een antwoord op mijn reactie die ongeveer 10 posten vroeger is vermeld. Er zitten dus nog een aantal posten tussen mijn post en jouw late reactie hierop, omdat er blijkbaar ook al antwoorden van anderen op die post waren. Bovendien zat er tussen die 10 posten ook nog ééntje van mezelf tussen, ééntje waar jouw antwoord niet op gebaseerd was.Het feit dat ik hier nu zo een moeilijk begrijpbare uitleg over moet geven zegt al genoeg."
En dat is allemaal de fout van de boomstructuur ??? Met alle respect, maar géén van de drie punten vormt een argument tegen een boomstructuur. De boomstructuur moet natuurlijk WEL WERKEN ! Ik heb al langer het vermoeden dat velen onder ons de krakkemikkigheid van het forum verkeerdelijk associëren met die boomstructuur. Dat blijkt ook uit jouw: "is een goed voorbeeld van de onzin van huidige struktuur." Je moet dat los van mekaar blijven zien ! Het spreekt uiteraard vanzelf dat je onmiddellijk mijn reactie had moeten terugvinden door op de link onder 'recente reacties' te klikken. Als dat werkt: waar is je probleem dan ? Het moet gezegd: dat dat anno 2015 nog steeds niet voor 100% werkt, is niks minder dan een ware schande ! Het breekt trouwens mijn klomp dat achter de knoppen van de server niet lukt, wat aan een eenvoudige gebruiker wel lukt: 
Maar nogmaals: die krakkemikkigheid is géén gevolg van de boomstructuur 'an sich', wel van de uitvoering ervan.
 
"- En dan de reactie zelf: De discussie was ondertussen al een lange tijd afgesloten en in de vergeethoek geraakt. Om nu jouw late tussenkomst nog geconcentreerd te kunnen volgen om hierop degelijk te kunnen reageren, zou ik het topic voor mezelf terug moeten gaan herlezen en opfrissen, ik zou me dan opnieuw in het onderwerp en in alle commentaren moeten gaan verdiepen. Wel, ik had daar nu even geen zin in, het vuur is intussen gedoofd over dat onderwerp."
Ik heb daar alle begrip voor. Maar het is evenmin een argument tegen een boomstructuur. Je kan immers EXACT hetzelfde beweren over een chronologische structuur. Met dat verschil: 
 • dat de lezer mijn argumentatie nu op pg. 2 vindt. Waar jij m.i. een denkfout maakt. En niet hoeft door te lezen tot pg. 4 om PAS DAAR te merken dat jij - 100 reacties eerder - misschien een denkfout maakte;
 • dat als je dezelfde thread in een chronologische structuur wil herlezen je aan een véél langere thread zal moeten beginnen !
 
"- Voor de lezer, de informatiezoeker is het ook zeer verwarrend om zo een topic te volgen. Je leest dan midden in een discussie plots een reactie die weken of maanden later er nog eens tussengezet is en waaraan je niet dadelijk kan merken op welke vorige reactie nu eigenlijk is gereageerd, die van 10 posten eerder of die van 4 posten eerder?"
Charel: wat kan het de lezer/niet-gebruiker schelen wanneer welke bijdrage is gepost ? De lezer is enkel geïnteresseerd in argumenten pro en contra. En leest die het liefst bij mekaar ! Wanneer die argumenten geleverd werden zal hem worst wezen ! Bovendien: je klaagt over die 4 of 10 posten verschil ? Terwijl dat in een chronologisch forum makkelijk 100 posten is ? Maar dat zou dan makkelijker zijn voor de lezer ???
Maar ik NOTEER WEL dat het design van de boomstructuur - de grafische uitdrukking die eraan gegeven wordt - slecht is, omdat je inderdaad moeilijk merkt op welke reactie nu eigenlijk gereageerd is, die van 4 of 10 posten eerder ? In de link die Robin gaf, lijkt me dat al duidelijker: http://tweakers.net/nieuws/102683/fox-it-ontdekt-manier-om-nsa-hack-met-vervalste-website-te-detecteren.html
Naar mijn gevoel vooral omdat elke reactie een linker kantlijn krijgt, waardoor de mate van insprong duidelijker is en je de bijdrage waarop gereageerd werd sneller terugvindt. Op ecobouwers is die lijn zuiver virtueel: je dient ze zelf te trekken.
 
"- Het lijkt mij logisch dat de geinteresserde lezer die het topic volledig wil volgen het best gebaat is met een discussie die cronologisch is opgebouwd. Zo kan hij zich het best en op een natuuurlijke manier inleven in de gedachtengangen van de deelnemers zonder verstoring van schijnbaar lukraak later toegevoegde reactie's op weet ik veel wie of wat of wanneer."
Aangezien ik in je vorige 5 punten géén argumentatie tegen een boomstructuur kan lezen, lijkt het me helemaal niet logisch dat de lezer het best gebaat is met een chronologische structuur. Nogmaals: hoe zou de lezer DOOR SORTERING OP DATUM EN UUR (?!?) zich op een "natuurlijkere manier kunnen inleven in de gedachtengangen" van de deelnemers ? Dat is toch klinkklare onzin ? Een forum is toch geen chatsessie waar een conversatie in het hic et nunc wordt weergegeven ? Een forum is toch geen praatcafé ? Een forum is wel een weergave van these en antithese. En hoeveel uren, dagen, weken er tussen jouw these en mijn anti-these zitten is toch compleet irrelevant ? Je lijkt me te redeneren vanuit het standpunt van de deelnemer/gebruiker/auteur. Niet vanuit het standpunt van de lezer/niet-deelnemer !
 
"Degene die er zich echt het beste beeld van wil vormen zal het topic vanzelf helemaal uitlezen en dan komen alle meningen en bijstellinge sowieso vroeg of laat aan bod."
In een chronologisch forum is dat nooit 'vroeg' maar enkel 'laat' ! Om je als lezer het beste beeld te vormen van een topic, ben je in een chronologisch forum overigens de facto VERPLICHT om tot het einde te lezen. In een boomstructuur is dat niet het geval. Omdat je argumenten pro en contra bij mekaar vindt. Wie in de helft van het topic het voor bekeken houdt, heeft in een chronologische structuur argumentatie gemist !
 
Kortom: ik zou je willen verzoeken om duidelijk het onderscheid te maken tussen:
 • enerzijds, de boomstructuur 'an sich' en;
 • anderzijds, de uitvoering ervan.
Voor alle duidelijheid: ik ben volkomen akkoord dat de uitvoering pakken beter kan. Wat vind jij van een 'hybride' oplossing ? Zie mijn antwoord aan Robin.
 
PS: aan deze reactie kan je merken hoe lang reacties worden als je voortdurend begint te 'quoten'. Dat voortdurend 'quoten' is een noodzaak in elk chronologisch forum ! Besef dat goed ! Enkel de eerstvolgende hoeft niet te quoten. En nee: je kan dat 'quoten' heus niet achterwege laten. Dan geraakt het overzicht helemaal zoek ! 
PPS: beschouw het zo 's: een chronologische structuur is een domme fichebak waarin je elke fiche achteraan toevoegt. Een boomstructuur is een fichebak waarin elke fiche volautomatisch geklasseerd wordt. Akkoord, het angeltje zit 'm in het 'volautomatisch' ... maar welke van de twee fichebakken is beter ?
afbeelding van m2ts
23/04/2015 - 21:36

De threaded manier heeft m.i. nochtans redelijk wat voordelen, zoals CostAccount al aangaf. Alleen is het hier heel slecht uitgewerkt, waardoor het eigenlijk onwerkbaar is. De manier van Tweakers.net is op dat vlak een gans pak beter. Alhoewel ook dat nog niet kan tippen aan de "threaded view" van een echte mailclient, zoals Thunderbird bv.

afbeelding van Costaccountant
24/04/2015 - 03:06

 

Beste m2ts (hoe lees ik dat: MyTweets ?)
 
In principe is dat inderdaad het summum van een 'threaded view'. De antwoorden worden met mekaar verbonden door lijnen (= thread lines). http://ilias.ca/blog/2011/10/how-to-add-thread-lines-in-thunderbird-for-mac/
Op tweakers.net heb je naar mijn gevoel vooral de linker kantlijn die het duidelijker maakt. Op ecobouwers is zelfs die er niet (zie ook mijn antwoord op Charel).
 
En toch: 
 • Vrees je niet dat die thread lines een wat kille/technische/rommelige aanblik geven links van je scherm ?
 • Hoe laat je die threadlines overlopen naar de volgende pagina ? Of wil je sowieso slechts één pagina gebruiken waarop je klikt om te verlengen ?
 • De thread lines wijzigen niets aan het oudste zeer van ecobouwers: nl. continu blijven inspringen, waardoor de reactieruimte véél te smal wordt.
 
Wat vind jij van de 'hybride' vorm ? (zie mijn antwoord aan Robin)
 
afbeelding van robin demey
24/04/2015 - 09:03

Ecobouwers moet zo kostenefficient mogelijk overgaan naar een nieuw/beter systeem.

Als er een zeer goed uitgewerkt, betaalbaar hybride systeem bestaat, dan is dat voor mij meer dan ok. In alle andere gevallen heb je idd vbulletin of phpbb, waar 90% van de internetgebruikers die fora bezoeken vertrouwd mee is.

 

Zeer belangrijk is inderdaad, zoals Paul hieronder aangeeft (ziehier waarom boomstructuur mijns inziens niet goed werkt, gezien ik reageer op uw reactie en Paul de algemene reactieknop gebruikt) dat het forum mobiel gemakkelijk bruikbaar is.

Beide hebben voor- en nadelen. Alleen zie je die boomstructuur zelden of nooit in een forum, behalve dan op fora van ruim 10 jaar geleden, zoals deze bv.: http://www.de12ambachten.nl/cgi-bin/de12amb/milieunw/webbbs_config.pl?re...

Echt overzichtelijk is dit nu ook weer niet.

 

Om die lijnen mee te nemen naar de volgende pagina, is dat inderdaad bijna niet doenbaar, tenzij je via 1 doorlopende pagina werkt, maar dat is minder gebruiksvriendelijk. Alweer een voordeel van Quoten dus.

Als je de gequote delen inklapbaar (standaard bv.) maakt, dan heb je minder visuele verwarring, maar blijf je de mogelijkheid hebben om met 1 klik te weten waarop gereageerd wordt, als dat niet duidelijk mocht zijn.

afbeelding van brother paul
24/04/2015 - 08:41

@Cost , Benjamin

sowieso zou ik nooit het 'wiel uitvinden', gebruik en kijk gewoon naar bestaande software... het enige dat je daar moet doen is configureren... en uw budget komt ineens alles betaalbaar.

Waar ik voor zou gaan, is zorgen dat 'mobiel' gerealiseerd wordt, omdat googel de ranking beinvloed ifv mobiel of HTML5 toestanden. En ze doen dit omdat uiteindelijk een meerderheid gebruikers '(3 miljard ?) mobiel' zit...

 

http://www.phpbb.nl/demo/phpBB3/

Kenmerkend

- overzichtelijker, je hebt alle groepen als startpagina ipv de laatste 5 berichten en laatste 5 posts

Als je dan toch verliefd bent op dat idee heb je altijd ergens een 'plugin' om dat ook te realiseren

- bloedsnel en dat vind ik wel belangrijk niets ambetanter dan haperende servers omdat ze kweenietwatallemaal moeten doen in de background

- en verder is daar zowat alles uitgevonden dat je zoekt, en is het gewoon een kwestie van configureren in jullie stijl

ik zou dus gewoon het oude forum laten staan en sluiten. De nieuwe groep meepakken naar het nieuwe forum met al zijn extra toeters en bellen

 

en meer professionele suggestie is vBulletin

https://www.vbulletin.com/

http://www.vbulletin.com/en/features/

400$ is nog de prijs niet van één dag IT programmeren...

hier ben je zeker mee met de moderne trends van Mobile...

hier kun je ecobouwers volledig nieuwe frisse look geven en kunje voldoende dynamisch stukken aanhangen 

 

 • Threads
 • -

 • Thread and forum subscription (notification by email optional)
 • Posts
 • -Supports BB Code in posts
 • -Supports HTML in post
 • -Smilies
 • -Avatars
 • -WYSIWYG or standard editors for posts and Private Messages
 • -Attachment images (.gif, .jpg., etc.) stored on filesystem (optional, via Admin CP)
 • -Preview post option
 • -Polls
 • -Post Reporting - report posts to moderators
 • -User post count
 • -Admin tools: edit, delete, move, etc.
 • -Preview-safe Attachments
 • Member Features
 • -Member Profile Pages (updated in 4.0). This information can be viewed by other members from the member list. Custom user title, URL home page, date of birth, instant messaging medium, location, occupation, biography, interests, vB version, plus any other custom user fields that may be defined by the administrator.
 • -Allows members to upload pictures that can be viewed in the user's profile.
 • -Private Messaging
 • -Friends List
 • -Member Birthdays shown on Forum home
 • -Who's Online
 • -Signature Editor

 

moest ik die confurgeren dan zou ik 

1° Forum met huidige boomstructuur gewoon overtikken

http://www.vbulletin.com/forum/

2° De BLOG functie gebruiken voor ADVIES vragen...  om powerusers te laten bloggen, die functie heb je nu niet denk ik...

3° de opendeur is blijkbaar een statische pagina, de woningen is blijkbaar een soort 'article list'

 

afbeelding van charel
24/04/2015 - 20:46

Charel-Costaccount.

Beste, je ziet dat ik jouw bedoeling al min of meer doorheb hé. Dus ik vind dat inderdaad beter dan de eerste letters uit de reactie, tenminste als dat automatisch op die manier verschijnt, maar zo bedoel je het ook veronderstel ik.

Voor de rest ben ik het nog steeds niet eens, en moest ik hiervoor niet voldoende argumentatie hebben gegeven dan doe ik nog eens een poging.

Naar mijn aanvoelen en afgaande op de manier zoals ik een topic wil doorgronden lijkt het mij onontbeerlijk dat je één voor één de gedachtengangen kunt volgen zoals ze komen. Daarbij hoeft het geen probleem te zijn dat iemand die het even niet gevolgd heeft na die gedachtengangen toch nog even wil terugkomen op wat er een tijdje geleden is gezegd indien hij vind dat er iets niet klopt, moet verbeterd worden of indien hij nog verduidelijking hierover vraagt. Maar na die gedachtengangen wil dan ook zeggen, letterlijk er na, zowel in tijd als in volgorde, Bij de beenhouwer mogen we ook niet voor steken, ons tussen de rij wurmen.

Ik noem dat niet sorteren op datum en uur maar het registreren van de gesprekken zoals ze komen, het ene na het andere. Er wordt dus net niet gesorteeerd, het is de natuurlijke gang van zaken. Ik zie niet in waarom je dat klinkklare onzin zou noemen.

Sommige topics volg ik actief, maar er zijn er minstens even veel die ik enkel als lezer volg omdat het onderwerp me interesseert en ik het gevoel heb dat ik er wellicht nog iets van kan leren. De meeste lezers die op een topic komen, volgen dat niet op het moment van het ontstaan, maar later als het inmiddels wellicht al lang afgesloten is, en omdat ze bij opzoekingen over het onderwerp hierbij terecht kwamen. En dan moet je je eens proberen te verplaatsen in die lezer die zich gaandeweg tijdens het lezen een mening probeert te vormen. Op die manier kom ik ook regelmatig bij één of ander topic terecht, en het stoort me dan ook vooral bij Ecobouwers al vele jaren, dat ik na een tijdje goed mee te zijn in de argumentaties en de tegenwerpingen, er plots als uit het niets een schijnbaar rare reactie  tussendoor komt gefietst. Raar omdat deze reactie uit een andere tijd schijnt te komen, wat ook zo is (de toekomst), en bijgevolg zijn de reactie die hierna komen, en eigenlijk op hun plaats stonden, nu al even raar want je leest dan na die tussengeschoven reactie ineens weer commentaren van mensen die van die vorige reactie niets afweten, want ze was er toen nog niet.

Wat is dan klinklare onzin? Of heb ik dan misschien gewoon een brein dat met zulke flash backs niet goed om kan? Het zou kunnen.

Edit: Het begin is uiteindelijk niet helemaal gelukt zoals ik het bedoeld had. Eerst was begonnen met 'reactie Charel-Costaccount'. Echter in de aankondiging stond dan enkel 'reactie Charel-' . Zo was het niet bedoeld, dus heb ik nog een aantal mogelijkheden uitgetest met wisselend resultaat en om uiteindelijk bij iets raars te eindigen. Dus zoiets moet wel automatisch goed gebeuren en niet eigenhandig.

 

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.