Zelf PV installatie bouwen | Ecobouwers.be

U bent hier

Zelf PV installatie bouwen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van digitaloverdose
08/10/2007 - 00:20

Ik zit met de gedachtenkronkel om zelf een PV-installatie in mekaar te knutselen. Vooral bij wijze van experiment. Omdat alle suggesties en raadgevingen welkom zijn ontvouw ik hier ff m'n plan:

1. Het idee is om zeer beperkt te beginnen, bijvoorbeeld met slechts 1 paneeltje. Het gaat in de eerste plaats om een experiment dat niet teveel mag kosten. Als ik het later als geslaagd beschouw, dan is het plan om de installatie gaandeweg uit te breiden. Dat zal langzaam gebeuren, bijvoorbeeld jaarlijks 1 of meer paneeltjes erbij zodra het vakantiegeld gestort wordt. De filosofie is niet om zo snel mogelijk een installatie te hebben die zich zo snel mogelijk terug betaalt, wel om gaandeweg een deel van mijn afhankelijkheid van externe leveranciers voor een deel te beperken en dat financieel zo min mogelijk te voelen.

2. de installatie zou komen te liggen op een tuinhuis met zuid-zuid-west gericht dak. Hierdoor wordt de montage voor mij makkelijker, evenals later eventuele tijdelijke demontage als er een nieuw tuinhuis moet komen.
Oost-oost-zuid van het tuinhuis staat er wel een bos waardoor de panelen pas vanaf pakweg 13 à 14h direkt zonlicht te zien krijgen.

3. In het tuinhuis is reeds electriciteit voorzien en ook een vrij stopkontakt. Omdat de PV-installatie beperkt zal blijven (als ze er ooit al komt) en ik gelezen heb over kant-en-klare installaties waarbij men de opgewekte stroom via een omvormer simpelweg op het net steekt via een stopkontakt, dacht ik het ook zo te doen om het eenvoudig te houden.

4. Omdat ik de installatie zelf zou zetten, ga ik er van uit dat ik op niet veel subsidies moet rekenen. Daarom denk ik er aan om de onderdelen (vooral de panelen) in Duitsland te halen omdat ze daar (veel) goedkoper zouden zijn. Alle suggesties over handelaars of prijslijsten die net over de grens liggen zijn welkom op mijn E-mail (jochems2002 [at] hotmail [dot] com) of in deze topic.

5. Welke onderdelen zou ik voor deze installatie nodig hebben, en vooral hoeveel gaat dit me kosten? Om te beginnen denk ik aan een installatie met slechts 1 paneel (ik denk dat de grootsten zowat 150Wp produceren?) maar wel een die eventueel later makkelijk uitbreidbaar is ('k heb ongeveer 12m2 dak ter beschikking). Streefdoel is om het begin te maken met zowat 1000€.

6. Indien ik toch een of meerdere subsidies kan krijgen dan zou ik dat ook graag weten.

Zo, laat jullie meningen maar komen.

4 Reacties

Reacties

afbeelding van dannyvho
08/10/2007 - 07:36

DO,

1. Panelen worden in serie geschakeld (zgn strings) omdat de omvormer enkel kan werken tussen bepaalde voltages. Er zal wel een omvormer bestaan voor 1 paneel maar daar kan je dan weer geen string van 3 panelen op aansluiten.

2. Direct zonlicht is inderdaad niet noodzakelijk maar zo loop je toch een flink deel van je mogelijke opbrengst mis. Tenzij je opmerking alleen in de wintermaanden geldt bij laagstaande zon.

3. Dat klopt: in Nederland bvb zijn dergelijke kleine installaties te koop.

4. Het lijkt erop dat de subsidies een hogere prijs in de hand werken. Naarmate de prijs van zonnepanelen daalt zullen die subsidies ook wel verminderen. Als onze wetgevers subsidies toekennen dan laten ze wel eerst het financiele huiswerk maken: €1000 premie om de consument te overhalen levert BTW op, omzet van bedrijven groeit etc... (ik ga ervan uit dat zonder premie veel minder mensen eraan zouden beginnen).

5. Panelen en omvormer zijn de voornaamste maar reken toch ook een paar honderd € voor kleinigheden zoals bevestigingsrails voor de panelen, bedrading en stekkers...
Al die spullen moeten tenslotte lange tijd goed werken.

Gewoon een paar overwegingen voor wat het waard is
Danny

afbeelding van mandi
08/10/2007 - 17:28

WWW.PELLETS-MANDI.BE

afbeelding van danny-14
30/11/2007 - 14:06

Ik vind die die zonnepanelen nog heel duur ondanks de sponsering van de overheid.
Is er ervaring met de zelfbouwpakketen die je gewoon in het stopcontact steekt?
Of is het helemaal niet rendabel?
Graag feedback

afbeelding van WalterST
30/11/2007 - 22:10

Er bestaat een kleine omvormer van MASTERVOLT waarop je maar enkele panelen kan aansluiten.
Volgens mijn info (via WEBsites) is die ENKEL voorzien voor Nederland (en enkele andere Europese landen) maar NIET voor België.
Dit zal ergens een reden hebben maar die heb ik niet uitgeplozen.
Ik verwijs hier naar de SOLADIN600
Kijk even bij Mastervolt en je kan er VEEL over vinden.
De prijs zal zeker niet mild zijn

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.