wtw verkeerd gemonteerd en dus stuk?

Hallo

na 7 jaar goede werking begon onze Paul luftung  Novus 300 wtw plots serieus te stinken.

na een beetje zoeken bleek er tussen de onderplaat van 't toestel en de Quickstep waarschijnlijk al heel lang vocht zat wat de geur veroorzaakte.

Na nog een beetje verder zoeken bleek dat dit toestel 7 jaar geleden rechtopstaand is gemonteerd ipv op zijn zijkant, waardoor de condensatie waarschijnlijk allemaal in ‘t toestel terecht kwam ipv in de condensatie afvoer. (ik vond het altijd al een wonder dat er nooit condensatie water uit de voorziene opening kwam).

Na een beetje verder controleren, zag ik ook dat de ventilatoren serieus zijn aangekoekt met stof Dit heeft niets te maken met het vocht daar deze aan bovenkant zaten van het toestel

 

Wat zou ik doen, alles op het stort  en een nieuwe kopen of deze nu juist monteren?

Ik ben een beetje wat het vocht allemaal aangericht heeft, en kan het toestel niet voldoende openen om ‘t volledig te inspecteren.

jan
 

PS ‘t was ik die het toestel verkeerd monteerde ;-)))

Reacties

Goed dat je het durft toegeven ;-).

Ik zie geen reden het toestel weg te gooien.   Ik zou beweren dat het toestel redelijk modulair is.  Dus je zou het toch ver moeten open krijgen.  

De ventilatoren worden idd in de loop van de jaren vuil.   Het is een standaard onderdeel dat je moet aanpakken bij een onderhoud.  

Vind je geen exploded view van het toestel waardoor duidelijk kan zijn hoe je het toestel opent?

ik heb 2 pdf'en gevonden

Manual-NOVUS-02-F-300-450_141014 en de.pdf

serviceanleitung_novus_v1.0_2015-02-04_de.pdf

pijnlijk is dat de eerste de zelfde fout maakt als ik gemaakt heb...

HoiHoi

ook wij hebben een Paul Novus 300, die (goed) geinstalleerd is sinds 2016. De handleiding is versie 10.11 en bevat enige informatie voor installateurs.

Na het vervallen van de garantie heb ik die zelf tot zeker niveau geopend om de toestand van o.a. ventilators visueel te controleren.

Ik zou jouw toestel zeker niet weggooien. Wel openen, reinigen en terug juist ophangen.

Succes!

Dirk

 

@Dirk,

hoe waren de ventilatoren + aanzuig kanalen  er aan toe? Bij ons zitten ze onder een dikke laag stof ?

Komt er veel condens uit jullie afvoer?

mvg

jan

Jan,

de ventilatoren zijn proper wat logisch is want die zitten achter de filters: zowel de inkomende buitenlucht als de buitengaande binnenlucht worden gefilterd alvorens deze de ventilatoren passeren.

Van het aanzuigkanaal weet ik niets. Ik moet wel ieder jaar de inox kap op de gevel aan het begin van het aanzuigkanaal reinigen. Daar zit een grof draadfilter die pollen kan tegenhouden.

Of er veel condens is, weet ik ook niet, want het water loopt weg naar de riool via een sifon. Wel 1 maal voorgehad dat er te weinig condens was waardoor de sifon droog was komen te staan. Ik heb deze dan manueel volgegoten .

Groeten,

Dirk