WTW balansventilatie schadelijk voor de gezondheid | Ecobouwers.be

U bent hier

WTW balansventilatie schadelijk voor de gezondheid

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van danny-32
10/02/2006 - 13:57

Op een nederlands forum lees ik dat 20% van de eigenaars van balansvetilatie met WTW gezondheidsproblemen hebben (zoals droge ogen, astmatische klachten, overgevoelige slijmvliezen enz...). Daar mijn vrouw astma geeft twijfel in nu om er een te plaatsen. Zijn er mensen met dergelijke ervaringen?

7 Reacties

Reacties

afbeelding van walter-12
10/02/2006 - 16:01

Danny,

kan je die referentie naar dat forum eens geven?
Over het algemeen zou ik zeggen is je balansventilatie niet zelf verantwoordelijk voor die problemen. Probleem is dat je moet verluchten, en in de winter zal de koude buitenlucht binnen een lagere vochtigheidsgraad voor het gevolg hebben. Maar dat geldt voor alle soorten verluchting; balansventilatie, roosters,... .
En als je niet verlucht zijn de risico's nog groter op een ongezond leef klimaat.

Als je bang bent voor te droge lucht: correct luchtdicht bouwen en niet direct in de winter al je vochtproductie buitenjagen (dus recuperatie dampkap, je was binnen drogen, planten, en terug bakjes water in je huis als het allemaal niet helpt.

Walter

afbeelding van marcelvm
10/02/2006 - 17:24

zijn de buizen niet het probleem,als die vuil worden en niet optijd gekuist,is ook een probleem bij airco
het stof zal ook constant in beweging zijn met ventilatie in uw woning
ik moet morgen naar de specialist voor men longen,ik ga hem eens polsen

afbeelding van Geert Bellens
10/02/2006 - 17:33

Stof verplaatsen...
Dat gebeurt altijd. Bij natuurlijke ventilatie, bij infiltratie door slechte luchtdichtheid, door radiatoren, convectoren...

Een goed ontworpen balansventilatie zorgt voor heel lage luchtsnelheden. Veel stof zal dat niet verplaatsen.

Geert

afbeelding van danny-32
10/02/2006 - 18:40

www.brandweergroningen.nl/nieuws/703/GGD dit is het forum waar ik de info haalde. De nederlandse regering gaat een onderzoek instellen om de oorzaak naar de gezondheidsklachten te achterhalen.

afbeelding van ahardeman
10/02/2006 - 18:54

Danny

Uit dat en andere onderzoeken blijkt dat de oorzaak van de problemen is dat de eigenaren de filters niet 1x per jaar vervangen ofwel de stekker uit de unit trekken ofwel altijd op de nachtstand hebben staan.

Het is dus niet de wtw die voor problemen zorgt maar onjuist gebruik

Dat mogen de installateurs en leveranciers zich zeker aantrekken!

Mvg Arnold

afbeelding van jan-28
11/02/2006 - 11:30

Goeiendag forumgasten,

Wij hebben net een bestelling gedaan van een ballansventilatiesysteem (wat een woord) en heb geen twijfels rond dit systeem. Maar de vergelijking met een airco gaat niet op hoor. Een airco is een systeem dat z'n lucht rondblaast (lees: ook stof) en niet ververst maar enkel koelt, toch? Ook is van airco geweten dat het zorgt voor enorme droge lucht en dat zorgt voor luchtwegirritatie en bekende verschijnselen.

Een ventilatiesysteem voert constant verse lucht aan en "vuile" af, of heb ik het helemaal mis hier? Mijn gedacht is dat een gecontroleerde verluchting zorgt voor verse lucht die wel afhankelijk is van de relatieve vochtigheid in de buitenlucht.
Je moet natuurlijk niet denken dat een ventilatiesysteem een enorme stofzuiger is maar toch, 3 x per jaar je filters uitkloppen en jaarlijks een nieuwe erin tegen de bacteriën.

Als personen in huis last hebben van de luchtwegen moet je niet onmiddellijk gaan zoeken naar een mechanische oorzaak maar eens een hydrometer kopen (+/- 20 euro) en die naald moet zich bevinden tussen de 50 en 70 % relatieve luchtvochtigheid. Dit heeft een effect op alles; luchtwegen, huid, planten, parketvloer, ... Mijn ouders zijn ook astmapatient en sinds ik hun een metertje cado gedaan heb (je moet er wel dagelijks op kijken natuurlijk) gaat het beter met hun "kriebelende" keel.

Lager dan 50% -> bakjes bijvullen aan de verwarming,
Hoger dan 80% -> ventileren,

Dit is zeer eenvoudig te controleren en kost "relatief" niks!

Laat je niet misleiden en ventileer gecontroleerd!!

Groeten

afbeelding van marcelvm
12/02/2006 - 20:02

die vlieger gaat maar voor een klein procentje op

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.