windmolens stilstand | Ecobouwers.be

U bent hier

windmolens stilstand

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van dirk vh-1
24/03/2008 - 20:25

Deze namiddag 3 sites met windmolens in de buurt van Gent voorbijgereden. Het viel mij op hoeveel er niet draaiden:
7 van de 11 Kluizendok, 1 op 2 Rodenhuize en 1 van de 2 te Wondelgem. Dus 9 van de 15 molens draaiden niet. Wat een gemiste kans om ecologisch te produceren.

Wat zou de reden van de stilstand zijn? Te veel aan kernenergie en te wijnig afname? Iemand enig idee?

Dirk

9 Reacties

Reacties

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
24/03/2008 - 20:32

vreemd inderdaad : vanmorgen draaiden die van Kruibeke aan de E17 ook niet, dat viel mij ook op ...

afbeelding van hans-30
24/03/2008 - 20:39

Op de windturbines staat een ijsdetectie, wat houdt dat in?
op iedere windmolen wordt de windsnelheid gemeten, aan de hand van die gegevens wordt berekend hoeveel die molen zou moeten produceren. Als er daar een afwijking op zit, en de temperatuur draait rond het nulpunt, of lager, dan zou dit kunnen zijn dat er ijs (of sneeuw, of ijzel) gevormd wordt op de wieken, en dan worden de turbines automatisch stilgeleged om ongevallen te vermijden met loskomende en rondvliegende ijsbrokken.
Gisteren, vannacht en vandaag was het ideaal weer voor ijsvorming, en is het dus niet abnormaal dat er turbines stilgelegd worden. Vannacht was het op bepaalde ogenblikken zelfs windstil waardoor ze waarschijnlijk ook stilgevallen zijn.

Hans

afbeelding van dirk vh-1
24/03/2008 - 21:18

Als ijsvoming de reden is, waarom worden dan niet alle molens op enkele meters van elkaar stil gelegd?

Het is toch vreemd dat telkens +/- de helft van ieder windmolenpark stil lag? Is de redenering: "windmolens moeten stilgelegd worden dus wordt het verlies aan inkomsten verdeeld over de verschillende windmolenparken".
Blijft de vraag, waarom lagen (liggen?) ze stil?

Iemand van Ecopower aan de 'lijn' met het antwoord? Kristof? Dirk Vansintjan?

Dirk

afbeelding van hans-30
24/03/2008 - 21:40

ik werk toevallig in de sector en kan bevestigen dat:
-er worden nooit windturbines stilgelegd omdat er overproductie is in de klassieke centrales
-windmolens enkel stilgelegd worden voor:
onderhoudswerken,
gebrek aan wind
ijsdetectie,
één of ander technisch probleem,
een probleem op het elektriciteitsnet waardoor ze hun stroom niet kwijtgeraken (maar dus nooit omdat er een overschot is op het net).
-toevallig weet ik heel zeker dat er dit WE, tot en met vandaag een aantal turbines uitgeschakeld zijn op ijsdetectie en daarbij op sommige momenten ook nog op gebrek aan wind

Al de rest zijn speculaties die gewoon tot niets dienen

Waarom zijn bepaalde turbines uitgeschakeld en andere niet?
iedere molen heeft normaal zijn eigen detectie en op die detectie zit toch wat speling, dus kan het gerust zijn dat de ene turbine ijs detecteert (volgens de curves die gelinkt zijn aan de windsnelheid), en dat de andere turbine nog niet in alarm gaat door ijsdetectie. Hetzelfde met gebrek aan wind, de ene turbine heeft wat meer wrijwingsweerstand dan de andere, en daardoor kan het zijn dat bij heel lage windsnelheid de ene windturbine nog draait en de andere al stilligt.

afbeelding van dirk vh-1
24/03/2008 - 21:51

Ik ben gerustgesteld, Hans.
Dank je.

Dirk

afbeelding van bertvdg
25/03/2008 - 09:24

Idd Hans,

Uw uitleg is zeer volledig.

afbeelding van luc dekoninck-1
25/03/2008 - 10:50

In Duitsland worden ze soms ook stilgelegd indien de slagschaduw voorwaarden worden overschreden (een woning mag niet meer dan x aantal uur per jaar slagschaduw krijgen in bepaalde vergunningen). Ik weet niet of er dergelijke voorwaarden bestaan in België...

Luc

afbeelding van bertvdg
25/03/2008 - 12:13

Ik denk dat indien er woningen in de slagschaduw komen te staan er in België zelfs moeilijk een vergunning is te krijgen is voor de windturbine. De slagschaduw en de studie er rond moet allesinds in het dossier staan. De gevolgen moeten duidelijk op kaart staan. wat uiteindelijk de bepalende factor is weet ik niet.

Dit is ook een van de redenen dat er maar weinig plaatsen nog beschikbaar zijn voor windturbines op het vaste land in Vlaanderen. Het moet niet alleen een windrijke locatie zijn, er zijn nog tal van factoren die hierin meespelen. De slagschaduw is er ene van.

afbeelding van zonstraal
25/03/2008 - 14:50

ik heb ooit eens gehoord dat die windmolens zoveel tijd per dag MOETEN stilgelegd worden voor de buren enz (eventueel lawaai)
jammer he nu woon daar maar eens rond en je maakt je nerveus op dat lawaai(lawaai wat is lawaai he)

Alvast op mijn forumpje staat de zelfbouw molen van mijn vader.
Groeten stef
http://www.zonstraal.net/zonne-energie.htm

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.