Wijziging premies zonneboilers BELANGRIJK! | Ecobouwers.be

U bent hier

Wijziging premies zonneboilers BELANGRIJK!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van ruben-6
02/10/2012 - 12:24

Ter info, premies voor zonneboilers zijn vorige week donderdag gewijzigd.
Vanaf nu is enkel de apartuur oppervlakte van tel voor berekening van de premie.

7 Reacties

Reacties

afbeelding van Jorick
18/10/2012 - 22:09

Merci voor de info! wat voor een kachel is me dat op je profielfoto? ik was ook een tijdje aan het puzzelen met zoiets...

Mvg,

Jorick

afbeelding van Ilona
05/12/2012 - 08:07

Beste,

Ik lees dat u zegt dat de premies voor het plaatsen van een zonneboiler zijn veranderd? Is dit de verandering van collectoroppervlak naar apertuuroppervlak? Is er ergens een officile site waar dehistorie van de veranderingen te vinden zijn. Wij hebben in mei een zonneboiler laten installeren en kregen een premieberekening van een Senior Consultant van Luminus/Euphony waarin we een kleine 3000euro zouden ontvangen, mijn aanvraagformulier maakte op dat moment geen melding van apertuuroppervlak, enkel van collectoroppervlak. Nu beweert Infrax dat de berekening op basis van apertuuroppervlak reeds in april 2012 werd ingevoerd? Ik kan daar echter niets van terugvinden...

Alvast bedankt,

 

Ilona

afbeelding van klg
05/12/2012 - 12:00
klg

In principe is het altijd de berekening geweest op basis van aperatuuroppervlak, al vanaf de premie naar 550€ is gestegen. Maar rond de zomer werd duidelijk dat Eandis slimmer is dan Infrax en dus hebben de lomperikken van Infrax hun aanvraagformulieraangepast, kijk maar eens naar huidige versie op hun site, is van September 2012. Iedereen die oude versie heeft gebruikt heeft hier "vergisselijk" het bruto oppervlak opgegeven.

 

Moest Infrax nu eens werken zoals ze zouden moeten en de premie binnen de 60 kalenderdagen behandelen, dan had jij vermoedelijk jou 3.000€ ontvangen in mei + 2 maand. Daar ze nu begin december nog maar bezig zijn met die aanvragen gedaan in mei, zal je niet veel kunnen doen en de verlaagde premieaanvaarden.

 

 

afbeelding van bramcup
05/12/2012 - 15:25

Het is niet het bruto oppervlak wat zozeer het probleem is wel het verschil tussen lichtinval en apertuuroppervlakte bij buiscollectoren. Tot in september ( vanaf april ) was er sprake van het lichtinvaloppervlakte of apertuuroppervlakte. Aangezien het lichtinvaloppervlakte ( halve buis ) bij een vacuumcollector groter is dan het apertuuroppervlakte ( doorsnede buis ) werd deze lichtinvaloppervlakte (terecht) ingevuld op het formulier van infrax. Op de formulieren hebben ze dit in september aangepast en nu spreken ze enkel nog van apertuuroppervlakte. Als je het mij vraagt worden alle premieaanvragers die tussen april en september hun formulier indienden opgelicht door Infrax. Premiegewijs laat je dus beter een minder rendabele vlakke plaat installeren ipv een vaccuümbuizencollector. Dit is te gek voor woorden....

Reactie kabinet Van Den Bossche:

"

Geachte heer ……,

Wij hebben het mailbericht dat u onderaan heeft toegevoegd nog eens nagekeken. We hebben op 10 oktober een vraag gekregen van dhr. Neijmeijer, met de brief die hierbij ook als bijlage gaat. Wij hebben op 16 oktober geantwoord, waarbij wij bevestigend hebben geantwoord op de vraag die in de brief werd gesteld, namelijk dat aanvragen voor zonneboilerpremies zouden behandeld worden conform de regels die gelden op het moment van de aanvraag van de premie bij de netbeheerder. De regels veranderden vanaf september dus alleen voor nieuwe aanvragen, en dat is zo ook afgesproken met de netbeheerders. Het gaat hier ook om een definitie van collectoroppervlakte die door sommige netbeheerders, voor een zeer beperkt aantal gevallen, onvoldoende nauwkeurig was afgebakend, zodat collectoroppervlakten konden opgegeven worden die niet overeenkomen met de Europese normen terzake. Dit werd gelijkgeschakeld tussen alle netbeheerders, zodat voor alle nieuwe aanvragen een gelijke behandeling, op basis van de correcte collectoroppervlakte kan gegarandeerd worden.

Met vriendelijke groeten,

Kabinet minister Van den Bossche
 

"

 

 

afbeelding van Ilona
05/12/2012 - 20:03

Infrax houdt voet bij stuk dat de premieberekeing juist is gebeurd. Navraag bij het Vlaams Energieagentschap levert het volgende op:

" De premie voor de plaatsing van een zonneboiler werd niet gewijzigd bij Infrax. Zoals in het premieaanvraagformulier van Infrax vermeld werd, dient de oppervlakte berekend te worden op basis van de apertuuroppervlakte van de zonnecollector. (in de praktijk is dit de oppervlakte van de doorsnede van alle buizen opgeteld). De consultant heeft de premie berekend volgens de bruto oppervlakte van de zonnecollector. Er is in april wel een verfijning gekomen hoe de oppervlakte van de collector diende berekend te worden, maar ook voorheen was dit niet gedefinieerd als te berekenen op de bruto oppervlakte van de zonnecollector. Infrax heeft met andere woorden de correcte premie toegekend.

Met vriendelijke groeten,

Vlaams Energieagentschap
Koning Albert II-laan 20 bus 17
1000 Brussel"

 

Ik voel me dus compleet opgelicht: zodra de verhoging van de premie bekend was, hebben wij offertes laten maken en in april beslist om de boiler te plaatsen. O.w.v. de enorme toename van installaties, zijn ze het systeem pas in mei kunnen komen zetten. De week erop zat mijn aanvraag op de bus naar Infrax. Sneller konden we de procedure niet doorlopen want tegenwoordig moet je al nadenken of je zo'n investering wel wil/kan doen en als je dan uiteindelijk beslist hebt en maanden op reactie van Infrax moet wachten, krijg je te horen dat je 1100euro minder krijgt. Op het moment van mijn aanvraag had ik volgens hun document recht op 3000euro, ben ik dan echt zo'n idioot? Ik zal toch ook niet de enige zijn?

afbeelding van Ilona
17/12/2012 - 10:51

Heb net bericht gehad van het Kabinet Minister Van den Bossche:

 

"Geachte mevrouw,

Infrax heeft steeds dezelfde berekeningsmethode toegepast en vermeld, zowel voor als na september. Enkel bij Eandis is in september een wijziging gebeurd, die echter enkel werd toegepast op daaropvolgende aanvragen.

Mogelijk heeft Luminus u verkeerde premie-info gegeven.

Met vriendelijke groeten,

 

Kabinet minister Van den Bossche"

 

Hoe kunnen zij beweren dat er niets veranderd is, als ik zwart op wit een verschil heb van aanvraag? Moet ik nu echt opdraaien voor de nalatigheid van Infrax?

afbeelding van bramcup
17/12/2012 - 12:09

Idd, zeer triestige zaak is dat ..... zou ook niet weten hoe je hier tegenin kan gaan ... Denk niet dat je tegen infrax kunt opboxen, al is het maar uit frustraties omdat je steeds wordt doorverwezen... Daar hopen ze natuurlijk op ....  

 

Je hebt er wel goed aan gedaan om een zonneboiler te laten plaatsen, alleen wordt je terugverdientijd nu met een jaar of 4 verlengd.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.