Wie kent de fabrikanten van zonnecollectors? | Ecobouwers.be

U bent hier

Wie kent de fabrikanten van zonnecollectors?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van gommer
29/07/2011 - 09:57

Hallo allemaal,

Zoals in onderwerp: wie kent er een aantal 'echte' fabrikanten van thermische collectoren. Dat mag zowel vlakke plaat, heat pipe, als rechtstreeks doorstroomde vacuüm buis zijn. Maar ik zoek de fabrikanten, niet de (door-)verkopers met toegevoegde waarde (zoals vermoedelijk producenten als Viessmann of Latento doen).

Bij afkeer van reclame (alhoewel een overzicht volgens mij geen reclame is) kan altijd een mail gestuurd worden (zie mijn profiel).

Alvast bedankt voor elke reactie.

Mvg, Marc

17 Reacties

Reacties

afbeelding van Kris Vandermeulen
29/07/2011 - 13:28

Fabrikanten die ik ken, en dat ook degelijk uitgebreid vermelden in hun documentatie en op website dat ze zelf hun panelen produceren zijn ....

  • IZEN
  • CitrinSolar
  • Wagner & Co solar

 

en idd, van de vele andere grote merken zijn er vele doorverkoper ipv zelf producent voor de thermische zonnepanelen. De boilers of buffervaten doen ze dan soms wel (bv. ACV, Vaillant, ...)

afbeelding van tumkie
29/07/2011 - 16:21

denk niet dat ge hier als particulier aan uw trekken gaat komen ...

afbeelding van gommer
29/07/2011 - 16:57

Andere producenten zijn nog welkom. Het maakt niet uit wat er kan bekomen worden als particulier, ik ben vooral op zoek naar (zeer gedetailleerde) technische gegevens. Ben van plan om ze allemaal aan te schrijven.

Kris, alvast bedankt voor het lijstje.

 

Groetjes, Marc

afbeelding van PatrickM
29/07/2011 - 23:14

Marc,

ik neem aan dat het de bedoeling is een grote oppervlakte te leggen aan een redelijke prijs :-)

Misschien loont het de moeite hier eens te informeren:

http://www.exclusiv-home.de/Kategorie/63/Solarkollektor_/_Panels.htm

Grtjs

afbeelding van gommer
29/07/2011 - 23:46

Hehe, uiteindelijk wel, maar de vraag is niet daarop gestoeld. Ik wil een simulatie programma schrijven en de standaard data in de datasheets met een tweedegraadsvergelijking voor de opbrengst is onvoldoende. Ik schrijf daarom liefst de producenten aan. Ik kan dan metteen alle panelen vergelijken.

afbeelding van pfft
30/07/2011 - 08:57

Beste

moet het zo nauwkeurig zijn? Indien ja, moet je dan niet werken met data van onafhankelijke testers ipv van fabrikanten?

eddy

afbeelding van gommer
30/07/2011 - 09:54

Ik denk dat alleen de producenten zelf de middelen hebben om een nauwkeurig model op te stellen van hun collectors. Ik denk ook dat ze tegenwoordig niet zozeer met de opbrengst het verschil proberen te maken, maar eerder met het installatiegemak, het uitelijk en de prijs.

afbeelding van Hans Delannoye
30/07/2011 - 18:05

marc

twee probleempjes:

1. wat is een fabrikant?  ik denk dat zowat 3/4 z'n absorbers aankopen, zo is er in rochefort een fabrikant die een aantal jaar geleden al meer dan 300.000m² absorbers per jaar maakte, en klanten had als wagner en viessmann.  ik weet dat viessmann nu zelf z'n absorbers maakt, hoe het bij wagner zit weet ik niet.  en als het over de absorberplaat gaat, zijn er misschien 5 fabrikanten.

2. hoe ga je vergelijken?  de meeste fabrikanten laten hun collectoren testen in min of meer gerespecteerde instituten zoals fraunhofer ISE in freiburg, ITW in stuttgart en SPF in rapperswil.  als je dus al zelf wil gaan rekenen kan je dus best de testresultaten van een van deze instituten gebruiken, dan vergelijk je tenminste dingen die je kan vergelijken.  ga je resultaten van SPF en ITW gebruiken bv, dan weet je niet waar je mee bezig bent, want allicht verschillen de parameters.  om een voorbeeld te gevfen, de ene test met 1000 watt loodrechte instraling (wordt heel veel gedaan) en de rest wordt via simulaties berekend, de andere doet echte dynamische veldtesten, en gaat dat via de weerdata (die natuurlijk continu fluctueren) proberen een betrouwbaar resultaat te krijgen.  en je kan dan gaan meten hoeveel warmte je binnenhaalt, end an wordt de proef met de grotere boiler bevoordeeld, of je gaat bepaalde hoeveelheden water aftappen, en dan wordt het resulaat weer beinvloed door debiet en frquentie van de aftappingen.

en dan hebben we het nog niet gehad over veroudering, daar wordt al helermaal geen rekening gehouden.  terwijl we ondertussen weten dat bv de minerale wol uitdampt en mogelijk glas en absorber aantasten en dus de efficiëntie kunnen beïnvloeden.

ik wens je alvast veel sukses, maar denk niet dat je op die manier betrouwbare gegevens gaat genereren.

groetjes

hans d

afbeelding van gommer
30/07/2011 - 18:26

Hallo Hans,

 

Ik ben er toevallig vanmiddag ook achtergekomen dat er een standaard bestaat waarmee de Duitse instellingen testen (EN 12975-2). Zelfs met die standaard is er, zoals je zelf vertelt, een groot verschil in procedures om resultaten te bekomen. En ja, veroudering, sommige fabrikanten geven een garantie van 25 jaar op een opbrengst die minimaal 95% is van de initiële opbrengst. Sommige doen inclinatietesten, maken een onderscheid tussen direct en diffuse straling, meten bij 400, 800 en 1000 W/m². Dat zijn de witte raven.

't Zal een zoektocht worden.

 

Mvg, Marc

afbeelding van tumkie
30/07/2011 - 19:58

Denk niet dat de fabrikanten "alle" info gaan vrijgeven aan een particulier ...

afbeelding van Hans Delannoye
31/07/2011 - 09:56

marc

er bestaan een hele reeks testprocedures waarvan de courantste voor europa zijn: EN12975, ISO 9806, solar keymark voor collectoren en EN12976 en ISO/DIS945+9-5 voor systemen.  buiten het feit dat de manier van meten van elkaar afwijkt zijn er nog verschillen, meestal levert de leverancier de componenten aan bij het testlabo, in het geval van solar keymark worden in de fabriek door solar keymark op goed geluk een paar collectoren uitgekozen en verzegeld, collectoren prepareren (wat wel eens gebeurd) voor een test is op die manier uitgesloten, wat bij de andere testnormen niet het geval is.  daarnaast zijn er nog willekeurige controles in de productie, dus ook na de tests.  en oh ja, er is nog de amerikaanse norm (SRCC) waarmee nogal eens gewerkt wordt, die gelijkt een beetje op solar keymark, want ook daar worden collectoren in de fabriek uitgekozen.

solar keymark komt dus het dichtste in de buurt van wat betrouwbaar is meen ik, maar het blijft natuurlijk een momentopname van een spiksplinsternieuwe collector.

maar weet ook dat je met de allerbeste collector in een hydraulisch slechte configuratie, mogelijk slechter scoort dan met een zwarte plastieken zak op je dak, het hele verhaal moet kloppen.  dus warmteproductie, -transport en -overdracht.  ik herinner me een geval waarbij de bouwheer na installatie van een zonneboiler meer verbruikte dan voordien!

hans d

afbeelding van jos1
28/09/2011 - 15:27

Beste,

Izen produceert helaas zelf geen collectoren, deze worden ingekocht en dan gelabeld. De boilers worden samengesteld maar zijn in weze ook niet Belgisch.

De enige 2 'echte' belgische producenten zijn Zen uit Turnhout en ESE uit Rochefort. Deze 2 produceren collectoren, boilers en mounting in België van A tot Z.

't is maar dat ge het weet...

Groeten

 

afbeelding van stefan-14
28/09/2011 - 18:51

sinds wanneer doe IZEN dat niet meer zelf?

paar jaar geleden zeker wel, met mijn eigen ogen gezien in hun atelier

 

 

afbeelding van _Carlos_
28/09/2011 - 21:32

Zij werken met solimpeks (Turkse makelij) als ik me niet vergis. 

afbeelding van Kris Vandermeulen
29/09/2011 - 11:47

Dan mag Izen toch wel zijn website aanpassen zodat ze niet meer de indruk wekken dat ze zelf hun collectors maken...

afbeelding van jos1
29/09/2011 - 13:20

Izen heeft nooit eigen collectoren gemaakt, steeds ingekocht bij Zen.

Een paar jaar geleden heeft tijdens de openbedrijvendag Izen inderdaad zijn werkplaats opengezet, maar dit was steeds de productie van Zen.

Zen = Zonne Energie Nederland (bestaat al meer dan 30 jaar)

Izen = Installateur van Zen materiaal

 

+/- 2 jaar geleden heeft Izen ervoor gekozen niet meer in te kopen bij Zen. Maar de naam blijft bestaan. Op dit moment hebben beide firma's niets meer met elkaar te maken.

afbeelding van stefan-14
29/09/2011 - 18:59

in 1999 - 2001 was Izen gevestigd in Berchem en daar maakten ze zelf collectoren want een paar keer per jaar kon je daar gaan "helpen" om je eigen collector te maken

er waren rekken met alu-profielen, isolatierollen, glas, ...

montagetafels, soldeertoestellen, ...

later zijn ze verhuisd naar Lille, op open bedrijvendag daar (in het jaar 200x) was er volgens mij ook productie.

de samenwerking met Zen is pas later ingegaan (en zoals hierboven opgemerkt terug ongedaan gemaakt)

 

Stefan

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.