wie herkent asbest (of niet)? | Ecobouwers.be

U bent hier

wie herkent asbest (of niet)?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Nimrod
17/03/2015 - 21:50

Dit weekend ben ik begonnen aan de eerste afbraakwerken. Als leek zie ik natuurlijk overal asbest (huis 1930, verbouwd tussen 1950-1970).
In de leiding-isolatie, delen van het dak en deel van de achtergevel stopt duidelijk asbest.

Maar hier een aantal twijfelgevallen.
Alvorens er met vlammetjes aan te likken, of eventueel te laten testen: ziet hier iemand asbest? Het vinyl in de badkamer lijkt alvast met zeven lagen superlijm vastgelijmd.

Als uitsmijter fotografeerde ik ook nog de meest rustieke keldermuur: is dit zout of zo?

Alvast bedankt

5 Reacties

Reacties

afbeelding van bertvdg
21/03/2015 - 07:04

Die stijlwand met die platen is bijna 100% zeker  asbest, ik heb er vorige week ook nog tegen gekomen.

 

Alle materialen die je opnoemt zijn inderdaad ook poteniele asbesthouders. Zelfs de kelder fundering is een mogelijkheid want er is een hele tijd restafval van asbestcementproductie gebruikt geweest als goedkoop aanvulmiddel.

 

Ik zou zeggen doe de vlamtest maar eens. Daarnaast zou ik toch enkele stalen opsturen om te laten testen, dit kost nu ook de wereld niet maar dan heb je toch al een idee. Ik heb dat ook eens laten doen bij Vincotte. Het is tenslotte met uw gezondheid dat je aan het spelen bent.

 

 

afbeelding van Belgistef
30/03/2015 - 19:38

Beste.

ik heb onlangs een man bij mij op mijn werk gehad om asbesttesten te doen, volgens mij kan je dit niet zien op het zicht of het over asbest gaat, je kan natuurlijk wel een groot vermoeden hebben bij sommige materialen, oude eternit platen, oude geperste vensterbanken, geperste muurbekledingen, .. Maar om zeker te zijn, laten testen, en zoals gezegd, enorm oppassen met die vuile nest. 

1 asbeststofje kan je later longkanker bezorgen. Kijk maar eens naar de werkmannen die dat goedje opruimen, maanmannetjes! 

Die laatste foto lijkt me gewoon waterkristallen, water dat door de muur komt en dan opdroogt, dat geeft dit soort poeder op de muur, soort zoutkristal zoals je al aangeeft. .

zeker oplossen. Muur waterdicht maken, uitgraven aan de buitenkant als het mogelijk is. En dan producten opzetten. 

Veel succes ermee. 

 

Gr. Stef.

 

afbeelding van Nimrod
22/05/2015 - 20:01

Vervolg van dit verhaal: uiteindelijk bij asbestlabo aangeklopt met een twaalftal stalen, waarvan er drie positief testten op asbest: stijlwand (3) bevat intens veel chrysotielasbest; de middenlaag van het badkamervinyl (4) bevat eveneens chrysotielasbest, en, de buisisolatie in de kelder (niet op de foto's) bevat nog steeds het meer kankerverwekkende amosietasbest. 

Gebonden asbestplaten (3) hebben we zelf in 'maanpak' verwijderd, met veel geduld, veel water, en enig plastic; gebonden asbestvinyl werd losgeslagen (met dank aan breekbare pleisterlaag waarop het muurvast gelijmd was); ongebonden buisisolatie werd ongemoeid gelaten.

afbeelding van stefan-14
23/05/2015 - 15:36

Buisisolatie moet je eens bekijken om te fixeren

er bestaan hiervoor producten, vergelijk het met een soort vernis

nog beter zou zijn om toch offerte te vragen om te verwijderen! Dan ben je goed voor rest van je leven,...

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.