Wie heeft een speksteenkachel in een houtmassief? | Ecobouwers.be

U bent hier

Wie heeft een speksteenkachel in een houtmassief?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van nancy
06/09/2007 - 13:43

We zijn op zoek naar mensen die een speksteenkachel geplaatst hebben in een houtmassief woning.
Hoe groot is de kachel voor de te verwarmen oppervlakte? (brochures gaan namelijk uit van een traditioneel geïsoleerde woning).
Zijn er speciale zaken waarop gelet moet worden bij de plaatsing in een houten huis? (aansluiting met houten wand, inox rookkanaal,...)
Ervaringen met Tulikivi of NunnUuni? Zijn beide kachels massieve speksteenkachels of worden er andere materialen in gebruikt?

Dank bij voorbaat voor jullie reactie!
Karl

2 Reacties

Reacties

afbeelding van raf-5
06/09/2007 - 14:34

Vermoedelijk bent u dezelfde vraagsteller dan Nancy Vandenbroek, waarop nog niet gereageerd werd. Er zijn op dit forum meerdere bezitters van een spekst.kachel maar waarschijnlijk niet in houtmassieve woning. Zelf hebben wij een Tulikivi, is idd een massieve speksteenkachel zoals een NunnauUni. Ik heb eerlijk gezegd geen kennis van een houtmassieve woning maar veronderstel dat de isolatiewaarde ervan zeker niet slechter is dan in een klassieke woning. Bij ons werd een 2200 type voorgesteld (1870kg) maar dat was een randgeval en hebben wij gekozen voor een zwaarder type 2700/4 (3ton), zodat we zeker zijn dat de cappaciteit voldoende is, bijkomend voordeel is dat je ook minder moet stoken. Een 2200 zou ook wel volstaan indien we bij vriesweer 2 X per dag zouden stoken, maar het is natuurlijk confortabeler om slechts 1 X per dag te stoken.
Verder is het vanzelfsprekend interessant deze te plaatsen tussen keuken en living gezien de stralingswarmte.
Hebt u reeds kontakt opgenomen met een verdeler voor info omtrent een houtmassieve woning ? Ik vermoed dat zij daar wel raad mee weten. De onze komt van Geerts uit Kasterlee. Zij verkopen 200 kachels / jaar, zij zullen waarschijnlijk al wel verkocht hebben aan mensen met een houtmassieve woning.
Nog veel succes !
Rufus

afbeelding van nancy
06/09/2007 - 14:52

Dank voor de reactie.
Een houtmassief woning heeft een betere isolatie dan een klassiek geïsoleerde woning. Gelet op de hoge kostprijs willen we geen kachel die veel te zwaar is voor de oppervlakte. Daarbij zal de kachel centraal worden opgesteld zodat we optimaal de stralingswarmte kunnen benutten.
De verdelers die we al gecontacteerd hebben, zijn eerder geneigd om "over te dimensioneren".
In ons vroeger huis hadden we een Tulikivi TU1000/6 (met een warme bank) met wandopstelling voor de verwarming van zo'n 50 m² waar we heel tevreden over waren.
Karl

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.