Wenteltrap | Ecobouwers.be

U bent hier

Wenteltrap

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Björn De Grande
21/10/2005 - 10:27

Besten,

Mijn vriendin en ik zijn sedert kort de fiere bezitter van een bescheiden rijwoning in het Gentse. Om ruimte te winnen werd door vroegere eigenaars een wenteltrap geïnstalleerd. Op zich wel goed gezien, charmant en esthetisch; maar wellicht zeer ongunstig met oog op rationeel energiegebruik (efficiënt verwarmen) – hoewel de vorige bewoners dit steevast relativeren.

Hoe kunnen we dit opvangen? Bestaan er (standaard)systemen om wenteltrappen (per verdieping) af te sluiten? Of is dit altijd maatwerk en vergt dit kennis van een vakman (schrijnwerker)? Zo ja, waar kunnen we dan terecht?

Of is een dergelijke constructie sowieso onmogelijk? Volgens mij moet het wel lukken, al zal het zeker niet simpel zijn. Mocht ik zelf een beetje handig zijn, ik was al aan het knutselen geslaan - maar dat is dus (zeker gezien het complexe onderwerp) helaas geen optie.

Heeft iemand hier ervaring mee? Graag jullie reacties en tips. Alvast bedankt!

Dankbare groeten,
Björn

2 Reacties

Reacties

afbeelding van Roel P.
21/10/2005 - 11:56

Bjorn,
de ouders van een vriendin van mij, hebben ook een wenteltrap en die hebben bovenaan een glazen afscheiding rond de opening geplaatst met een deur. De trap kwam dan ook uit in de living.

afbeelding van Björn De Grande
21/10/2005 - 12:24

Roel,

Bedankt voor je reactie! Het plaatsen van een plaat bovenaan de wenteltrap zou inderdaad een eenvoudige en goeie oplossing kunnen zijn.

Maar voor de volledigheid: onze wenteltrap vertrekt onderaan in de living (gelijkvloers) en loopt via de bureau/slaapkamer (1ste verdieping) tot in de zolderkamer (2de verdieping bovenaan). Ook de leuning loopt door tot helemaal boven (waarschijnlijk uit veiligheidsoverwegingen).

Onze belangrijkste bekommernis is echter het isoleren/dichtmaken van de opening tussen de gelijkvloers en de eerste verdieping - halverwege de wenteltrap dus, wat het eenvoudig afdekken met een plaat mijns inziens onmogelijk maakt. Het zou dus een systeem moeten zijn dat inspeelt op de aanwezige openingen en vormen in de trap. Misschien voeg ik één dezer dagen nog een fotootje bij mijn vraag om een en ander te verduidelijken.

Ondertussen blijven reacties uiteraard welkom :-)

Groeten,
Björn

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.