Welke ventilatiebuizen? | Ecobouwers.be

U bent hier

Welke ventilatiebuizen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Ilex
16/11/2013 - 20:58

Hallo iedereen

Heb de zoekfunctie gebruikt, maar er is zooo veel te lezen over ventilatiebuizen dat ik de vraag direct stel.

Welke ventilatiebuizen zijn het meest geschikt: gegalvaniseerde of polyethyleen?
Ben zelf geneigd voor PE te kiezen wegens geen aftakkingen onderweg, maar telkens vertrekken van verdeeldoos. Het toekomstige huis zal alles wel beschouwd slechts drie ruimtes hebben: 1) living met eetplaats en keuken, 2) slaapkamer ouders met inpandige badkamer en 3) studio kind met badkamer en slaapkamer ineen. Alles gelijkvloers.

Ik stel me de vraag hoe "gezond" beide buizen zijn. Ten slotte stroomt er constant lucht door en neemt die wellicht stoffen mee die de buizen zelf afgeven. Bovendien worden ze al eens gereinigd wat materiaal zal doen loskomen van de buizenwand (galvanisé of PE-deeltjes) die je nadien inademt? Of zie ik het veel te ingewikkeld?

Bedankt voor het meedenken.

5 Reacties

Reacties

afbeelding van Van Keer Robin
18/11/2013 - 07:57

Hallo,

 

Wij hebben ronde PE buizen van hybalans zitten. Is gemakkelijk te plaatsen, kunnen achteraf in onze SLS liggers plaatsen en buizen zijn flexiebel. Voor het onderhoud gemak hebben we ook voor deze buizen gekozen. Als we het systeem willen reinigen, dan hoeven we nergens geen onderhoudsluikjes in de zoldering te voorzien. Je steeks een bal in het begin er in en blaast deze onder druk in 1 keer tot het einde.

Galvanische buizen heeft het nadeel dat deze buizen van 3 meter of tijdens de ruwbouw moeten gestoken worden in de balken of achteraf onder de balken moeten worden geplaatst. Als je het systeem wil kuisen, dan moet ieder diameter van buis afzonderlijk worden gekuist, waardoor er onderhoudsluikjes in de zoldering moet worden voorzien.

afbeelding van poing
18/11/2013 - 11:04

Bal onder druk? Nog nooit van gehoord, maar interessant... heb je enige info hier over?

 

 

afbeelding van stefan-14
18/11/2013 - 17:20

vergelijk het met de mannen va nde betonpomp die hun pompwagen reinigen, maar die gebruiken ook water, lijkt mij geen goede oplossing te zijn voor ventilatiebuizen

 

 

afbeelding van Van Keer Robin
18/11/2013 - 19:12

Er zijn verschillende methodes.

De eerste is zoals je ze beschrijft, zoals een betonpomp wordt gereiningd. Bal met water er door blazen, maar dan heb je nat systeem. Wordt niet zo veel toegepast.

Het tweede is een vlottertje er door te jagen met een touw aan, zodat dit later kan gebruikt worden om een plumo aan vast te hangen en dan kan deze via het touw er worden door getrokken.

Ten derde, gewoon met luct door blazen en aan de andere kan afzuigen met krachtige stofzuiger. Snel gedaan, maar minder doeltreffend. Goed om het grote vuil er uit te halen en is vrij goedkoop.

 

Verder weet ik er geen meer. Als er nog iemand anders, iets anders is tegengekomen, mag die dat altijd laten weten.

afbeelding van Kris Vandermeulen
18/11/2013 - 11:47

Voor onze ventilatiebuizen hebben we voor galva gekozen. Alle installateurs stelden het bijna automatisch voor.

Betreffende de noodzaak voor onderhoudluikjes heb ik eerlijkgezegd nog nooit gehoord. Geen van de installateurs hadden dit vermeld en bij hun offertes stond het er niet expliciet bij als deel uitmakend van het pakket.

 

Ik vermoed - en dat heb ik al eens gezien op websites - dat er een roterende borstel wordt ingebracht die met een flexible darm verder wordt geduwd.

 

Wellicht bestaan er nog andere systemen voor het onderhoud.

 

Argumenten voor gezondheid.... ik weet niet of galva of PE allebei 100% "gezond" zijn.... maar mijn voorkeur ging uit naar galva.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.