welke regeling voor zonneboiler? | Ecobouwers.be

U bent hier

welke regeling voor zonneboiler?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Oostlandvaarder
28/04/2012 - 22:28

Hallo allemaal,

Er zijn zoveel merken en modellen van zonneregelaars, dus de sturing voor een zonneboiler, dat ik echt het Noorden kwijt ben.

Ook de pomp, er zijn duidelijk verschillende energieklassen, maar daarnaast werken sommige systemen met een pomp op vast snelheid +regel- (smoor-)ventiel., andere systemen en regelaars hebben een variabele snelheid.

Sommige regelaars vormen een geheel met een 'zonnestation', de meeste dienen zich afzonderlijk aan.

Ik wil graag: - drie sensoren, PT 1000

                    - een pomp met motor met PWM

                     - datacaptatie en opbrengstregistratie, gegevensoverdracht naar computer via LAN netwerk.

Maar m'n budget voor regelaar en pomp is 400 Eur ( geleverd, niet geplaatst, belasting inclusief)

Graag verzoek ik de forumgebruikers om hulp: ervaring, wat is er mogelijk met dit budget, welk budget is er nodig voor de wensen?

34 Reacties

Reacties

afbeelding van Hans Delannoye
29/04/2012 - 10:45

alles heeft z'n prijs, als je kwaliteit en mogelijkheden wil voor een beperkte prijs, zit je altijd moelijk.  ik begrijp ook niet vanwaar dat bedrag komt.  je kan dat natuurlijk wel willen, net zoals ik graag een auto zou hebben die minder dan 3lt/100 km verbruikt, 180 km/h kan rijden, voorzien is van alle veiligheidsuitrustring met een beschikbaar budget van 5000 €.  ga ik waarschijnlijk ook niet vinden.

nog iets is is me niet duidelijk, hoe wil jij dat alles sturen en meten met 3 sensoren? met minimum aantal volgens mij is eentje voor de zon, eentje onderaan in de boiler, en eentje telkens op vertrek en terugloop van de zon, om juist te kunnen meten, ik kom dus aan minstens 4 sensoren.  je kan natuurlijk ook aan een opbrengstmeting zonder sensoren doen, zulke regelingen bestaan ook, maar dan kan je net zo goed je opbrengst schatten.  maar dan ga nog nog ergens rond de 550 € zitten volgens mij.

om je een idee te geven van de prijzen (excl. btw) van de losse componenten:

pt1000 HT 18.10

pt1000  10.00

solarpomp apart  113.00

solarpompgroep +/- 350.00

regeling (met toerentalregeling en debietmeter)  179.00

met je 400 € ga je dus niet ver komen, toch niet als je een minimum aan kwaliteit wil. 

hans d

afbeelding van ruben-6
29/04/2012 - 13:34

ik begrijp niet goed waarom je een PWM pomp wil gebruiken?

Op dit moment zijn pompen met EC-motor toch veel energievriendelijker en hebben ook meer regelmogelijkheden. (cste druk, debiet auto adapt functie of traploos instelbaar)

Ik tracht deze voor elke toepassing te gebruiken zelfs bij constant debiet, het verbruik is steeds minder dan een PWM of standaar pomp. Ik begrijp niet dat fabrikanten deze niet stadaard inbouwen in CV ketels & zonneboilers dit betaald zich altijd terug!

afbeelding van Oostlandvaarder
29/04/2012 - 15:38

Omdat de regelaars die ik tot nutoe gevonden heb voor toerentalregeling, werken met faseaansnijding of met PWM.

Waar kan ik solarpompen met EC-motor vinden en de bijhorende solarregelaars? En wat kost een en ander dan wel?

afbeelding van Hans Delannoye
29/04/2012 - 16:34

ruben

waarom niet?  de nieuwe pompen met EC-motor die je kan aansturen zijn behoorlijk duur, 200 a 250 € meer dan een gewone solarpomp.

je moet maar eens narekenen wanneer je dat in een zonneboilerinstallatie hebt terugverdiend.  de beste aanstuurbare pompen zitten rond de 6 watt op laagste stand, een gewone pomp 11 watt. dat is inderdaad bijna het dubbele, maar voor je het prijsverschil er uit haalt ben je al een heel eind verder. 

 

 

afbeelding van Oostlandvaarder
29/04/2012 - 15:54

Dag Hans,

De vierhonderd Euro budget is wat overblijft van de 2400 EUR absoluut maximum dat ik aan deze zonneboiler wil besteden, na aftrok van opslagvat en zonnecollector. Zie http://www.ecobouwers.be/forum/post/zelf-zonneboiler-plaatsen

Dan moet ik die natuurlijk zelf plaatsen. Enkel door systematisch de laagste materiaalprijs te zoeken is dat mogelijk.

Een leverancier geeft me een pomp,  een regelventiel en een  regeling aangeboden voor 350 Eur, inclusief belasting. Daar doe ik dan een beetje bij om een toerentalregeling te hebben.

En een opbrengstmeting, dat zal ik toch moeten opgeven hé? (met dit budget). Dan kom ik toe met 3 sensoren, weer een besparing van 10 EUR.

afbeelding van Hans Delannoye
29/04/2012 - 16:45

tja, maar neem me niet kwalijk, da's een stom argument.  zie maar naar mijn auto.  je kan dat wel willen, maar als het niet realistisch is kom je er niet ver mee.  er is een minimumprijs voor alles, tenzij je grote toegiften doet aan de kwaliteit.

je kan nog 10 € sparen, want je hebt toch maar 2 sensoren nodig als je zonder opbrengstmeting wil werken?

350 € voor een pomp en regeling, inclusief terugslagkleppen, afsluitkranen, debietmeter, veiligheidsklep, expansievat?  zou eens graag willen zien wat je daar juist voor krijgt.  en een regelventiel voor een zonneboiler, wat mag dat wel zijn? en dat voor minder dan 290 € excl. btw? 

regeling vind je nog wel wat goedkoper, een heel eenvoudige  96 euro inclusief twee PT1000 sensoren.  maar dan geen toerentalgeregelde uitgang meer.

 

 

afbeelding van ruben-6
30/04/2012 - 09:34

Hans,

Klopt dat deze inderdaad duurder zijn dan de standaard pompen, het is wel zo dat ze in veel gevallen niet alleen elektrisch minder verbruiken maar ook thermisch een hoger rendement kunnen realiseren.(door meer instelmogelijheden) Er zijn ook al meerdere fabrikanten waarbij het prijsverschil soms veel keliener wordt. Op termijn altijd de beste keuze maar je moet er uiteraard de meerprijs voor over hebben...  

afbeelding van Hans Delannoye
30/04/2012 - 10:32

ruben

maar aangezien de vraagsteller duidelijk een minimaal budget heeft vooropgesteld, is dat soort pompen dus gewoon niet haalbaar.

ikzelf heb hier wel zo'n pomp met EC-motor staan hoor  :-)

afbeelding van Oostlandvaarder
30/04/2012 - 11:05

Ik vindt alleen de Wilo-stratos ECC-ST, Qmax=2,m3/h, Hmax= 5m, met een prijskaartje van om en bij 500 Euro ( zonder BTW), als solarcirculatiepomp met EC-motor. Deze kan 110°C aan.

Welk een debiet moet een solarpomp eigenlijk leveren? Welke temperatuur moet ze kunnen weerstaan?

afbeelding van Hans Delannoye
30/04/2012 - 13:30

die pomp kan dat aan, geen probleem, maar ze moet uiteraard in de retourleiding staan.

debiet voor zonnesystemen, al naargelang je systeem (high, matched of low-flow)10 tot 60 lt/h.m² en het type boiler.

met een 300 lt boiler en 4 a 5 m² panelen zou ik voor matched flow kiezen met een debiet dat daar ergens tussenin varieert.

andere geschikte pompen zijn o.a. wilo pico en grundfos magna, maar deze lijst is verre van volledig.  in elk geval, al die pompen zijn nog een stuk duurder.

 

afbeelding van Oostlandvaarder
30/04/2012 - 21:37

Het systeem (high, matched of low-flow), wordt dat bepaald door de regelaar?

En als je een bepaalde regelaar bekijkt in de datasheet, hoe kan je weten voor welk systeem deze kiest?

Waar staan die termen precies voor? 

afbeelding van Hans Delannoye
30/04/2012 - 22:41

grosso modo wordt onder low flow verstaan, een debiet tussen de 10 en 20 lt/min.m², high flow 30 a 60 lt/min.m². 

het eerste is bedoeld voor grote installaties om geen te grote drukval te krijgen, je kan dan ook meer panelen in serie plaatsen wat de installatie vereenvoudigd.

high flow wordt veelal gebruikt in kleine (huis) installaties met de klassieke boilers.

matched flow gaat men tussen beide in moduleren, low flow bij kleinere temperatuurverschillen en high flow als er heel grote verschillen ontstaan.  matched flow is zeker ook een must als je gelaagd wil laden, dat geeft een enorme meeropbrengst.

low of high regel je met de debietregelaar van de pompgroep, bij matched flow ga je de pomp laten moduleren om de wisselende debieten te bekomen.

dat is in een notedop de eesentie.

afbeelding van Oostlandvaarder
30/04/2012 - 21:51

Ruben,

bij welke fabrikanten vindt ik de beste prijs in solarpompen met EC-motor / category A motor?

Ik vindt het electrisch verbruik zeer belangrijk, niet alleen omdat dat over jaren flink aantikt, maar ook omdat het ons uiteindelijk toch om de milieu-impact te doen is, hé!

 

afbeelding van Hans Delannoye
30/04/2012 - 22:58

wat de pompen betreft, je zit dan direct in professioneel materiaal, met een prijs navenant. 

de goedkoopste klasse A die ik gevonden heb kost met btw 428.00 €, en wordt gestuurd met een 0-10V sturing. deze heeft een opvoerhoogte van 7m, dus ruim voldoende voor jou toepassing.  heb er ook nog eentje met 4m opvoerhoogte, maar daar heb ik de juiste prijs niet van.  maar met de pomp alleen zit je al over je totaalbudget.

tweede mogelijkheid is een niet geregelde pomp klasse A, die vind je voor een goeie 200 €.

 

afbeelding van Oostlandvaarder
20/05/2012 - 19:46

De regalaar zou een SOREL STDC Versie 3 worden. Het is de enige 'low (cost) end' regelaar met 0-10 V uitgang die ik gevonden heb. 130 Eur excl. BTW.

De pomp Wilo Stratos Eco-ST aan 300 Eur excl. BTW.

Dat is dan 520 Euro, met  de 21 procent voor Elio ingebrepen.

Boven budget, maar nog redelijk.

 

afbeelding van Hans Delannoye
20/05/2012 - 20:18

er zijn  er goedkopere hoor.  ik gebruik nogal veel de ESR21-D, die kost 112 € excl. btw!  daarnaast de wat uitgebreidere UVR61-3 voor 1527 € excl. btw.  dze laatste kan ook aan opbrengstmeting doen.

de SOREL STDC Versie 3 is ook een goedkope regeling, maar dan heb je geen fatsoenlijke opbrengstmeting, deze werkt gelijkaardig als de ESR21-D.

afbeelding van Oostlandvaarder
20/05/2012 - 21:04

Bent U zeker dat die een 0-10 V uigang geeft?

Ik heb al een regelaar van Technische Alternative, voor controle van de BWW, maar ik ben niet wild van z'n instelgemak. Maar anderzijds verwacht ik van de Sorel STDC niet meer hoor!

afbeelding van Hans Delannoye
20/05/2012 - 21:45

je hebt gelijk, te snel geweest, de ESR21-D inderdaad enkel voor PWM, de UVR61-3 voor zowel 0-10V aansturing als PWM.

ik vind die net wel heel gemakkelijk om te bedienen, maar dat is natuurlijk ook een kwestie van gewoonte.  de UVR heeft wel een pak meer mogelijkheden, zoals meerdere sensoren en de mogelijkheid om een fatsoenlijke opbrengstmeting te realiseren.

 

 

 

afbeelding van recumby
30/05/2012 - 15:19

 en waar kan je zo'n UVR61 of ESR21 kopen?

(als particulier)

afbeelding van Oostlandvaarder
24/06/2012 - 22:46

Stroomop in Kuurne, en probeer www.flidais.be

De Sorel regelaars vindt U bij All Energy Systems: info [at] all-energy-systems [dot] eu

Met vriendelijke groeten

afbeelding van Oostlandvaarder
24/06/2012 - 22:28

Iemand wijst mij erop, dat een systeem met terugloop veel meer electrisch vermogen vergt van de solarpomp, dan een systeem in gesloten kringloop. Wat is daarvan aan?

Ik zou liefst voor een terugloopsysteem kiezen, om het periodisch vervangen van het glycolmengsel te voorkomen. 10 l glycolmengsel kost ook 50 Eur!

 

 

afbeelding van nayy
24/06/2012 - 23:08

 

Oostlandvaarder,

 

Ik heb een terugloopsysteem, en de pomp verbruikt 30W.

Ze pompt 110l/h.

 

Verbruikt misschien initieel wat meer tot het hoogste punt bereikt is, erna zie ik niet in waarom een leegloop meer zou verbruiken...

 

groeten,

 

Nayy

afbeelding van Oostlandvaarder
24/06/2012 - 23:21

Omdat je altijd moet blijven oppompen tegen de zwaartekracht in.

De retour, terug van de collector, eindigt in een drukloos vat.

afbeelding van nayy
24/06/2012 - 23:23

Ik denk dat je je daar vergist: eenmaal de leidingen gevuld heb je evenveel vloeistof die omhoog gaat als vloeistof die naar beneden gaat, het enige dat de pomp nog moet overwinnen is het drukverlies in de leidingen.

 

Nayy

afbeelding van Oostlandvaarder
25/06/2012 - 21:22

Enige jaren terug is daar in een andere vraagstaart op dit forum ook over gesproken.

http://www.ecobouwers.be/forum/post/sturing-van-pomp-voor-zonnepanelen#comment-75533

afbeelding van nayy
25/06/2012 - 21:32

 

Misschien bestaan er verschillende systement, ik kan alleen spreken voor het systeem dat ik heb...

 

verbruik kan je toch makkelijk achterhalen uit hun technische fiches ? in ieder geval bestaat er leegloop die weinig verbruikt, ik heb er 1.

 

Van het ogenblik dat de pomp draait is de opbengst minimum 300W, maw een cop van 10, en de opbrengst gaat tot 3500W, een cop van meer dan 100 :-).

 

groeten,

 

Nayy

afbeelding van Hans Delannoye
25/06/2012 - 21:41

leegloop verbruikt meer tijdens de startfase, habgt er dus vanaf hoe dikwijlds de pomp start, bij kwakkelweer kan dat tientallen keren per dag zijn.  maar eens ze draait is er geen echt verschil meer;  puur theoretisch al een glycolsysteem allicht een ietsje pietsje meer verbruiken gezien de wat lagere viscositeit, maar ik dnek dat dat niet meetbaar is.

bij de start is je 'COP' dan 4, die pompen gebruiken volgens mij een 80 watt bij de opstart.

moderne polypropyleenglycol moet je maar zelden vervangen, 10 jaar of meer houdt ie makkelijk, zeker bij vlakkeplaat, bij vacuumbuizen is de degeneratie mogelijk wat sneller

afbeelding van nayy
25/06/2012 - 22:35

Hallo,

 

Ik ben het eens snel gaan meten...

Volgens de technische fiche zou de pomp 30W mogen verbruiken...

Ik heb er een meter tussengestoken, en dit zijn de resultaten voor zover de meter juist werkt:

pomp uit: 3W

Pomp aan (manueel aangezet), zolang de panelen niet volledig vol collectorvloeistof zit (= er komen nog luchtbellen in de boiler) tussen 60 en 65W, dit  duurt ongeveer anderhalve minuut.

Na anderhalve minuut zakt het verbruik tussen de 55 en de 60W.

 

Eingelijk heel weinig verschil... ik had meer verwacht.

 

Dit is natuurlijk bij 'koude' zonnecollector, dus hoge viscositeit omdat de collectorvloeistof koud is. momenteel warm ik met de boiler de collector op. collector staat op 26°C na mijn test.

Ben benieuwd, nu zowiezo moet de collectorvloeistof door een lange buis tot in de collector geperst worden, en ik vermoed dat de weerstand in de buis veel groter is dan de weerstand die tegen de zwaartekracht overwonnen moet worden...

 

Ik heb net de technische fiche gevonden van de glycol (tyfocor), en de viscositeit zou met een factor 4 moeten zakken tussen de huidige 22°C en 60°C. Ik zal het in het oog houden en mijn bevindingen posten.

 

groeten,

 

Nayy

afbeelding van Hans Delannoye
26/06/2012 - 09:07

het vermogen van de pomp hangt van de opvoerhoogte af, als je pomp niet te ver van de collectoren en leegloopvat staat, hoef je geen zo zware pomp te hebben.  bij mij is er een hoogte verschil collector/boiler van 12m, als ik dat met leegloop wil doen moet ik een zware dubbelpomp zetten. dat is het voordeel van glycolgevulde systemen, daar heb je dat niet nodig.

de zwaartekracht speelt in een gesloten systeem geen enkele rol, want de kracht die je nodig hebt om de vloeitsof omhoog te krijgen wordt geleverd door de vloeistof die terug naar beneden loopt, je moet dus enkel maar de wrijvingsverliezen overwinnen.  bij leegloop geldt dat principe ook vanaf het ogenblik dat de lucht in het leegloopvat zit en de vloeistof ook gewoon circuleert.  daarom vertrekt bij leegloop de pomp op maximum capaciteit, om dan terug te vallen zodra de vloeistof circuleert.

 

afbeelding van wouter-10
26/06/2012 - 10:01

@ navy,

 

volgens mij ga je een duidelijk verschil zien als de collector warm is. Niet alleen door de viscositeit maar ook door het thermosifon-principe dat steeds meer begint mee te werken.

groet

Wouter

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.