Welke materialen als onderlaag voor klikparket? | Ecobouwers.be

U bent hier

Welke materialen als onderlaag voor klikparket?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Jerre77
07/10/2014 - 10:50

In onze houtskelet nemen we een klikparket als finale vloerafwerking.

De vloeropbouw is als volgt:

Draagbalken met daartussen minerale wol (eigenlijk overshot van dak). OSB 22mm, leidingspouw van zo'n 6cm tussen CLS'en, OSB van 18mm (damprem zit ter hoogte van dak, niet in tussenvloeren).

We hebben nu reeds niet veel last van geluiden op de bovenvloer maar toch had ik tussen de OSB van 18 mm en het finale klikparket een dempende laag geplaatst.

Ik kan nog zeker zo'n 5cm opbouwen (hoeft niet, maar het kan).

Mijn vraag: wat zou ik als dempend materiaal kunnen gebruiken? Zelf dacht ik aan een houtwolplaat van Gutex of Steico en dan daar direct boven het klikparket.

Volgens mijn Gutex leverancier zou ik wegens stabiliteit beperkt zijn tot max 30 mm Gutex om het klikparket direct op de houtwolplaat te plaatsen. Bij grotere diktes is een extra OSB nodig om vervormen of indrukken van de houtwolplaat te vermijden.

Heeft iemand ervaring met dergelijke opbouw?

6 Reacties

Reacties

afbeelding van jeroen Grote Jan
07/10/2014 - 11:40

Hey Jerre,

Kijk eens bijj Steico. Zij hebben een ondervloer van 40mm (tand en groef). Volgens mijn leverancier kan je hierop rechtsteeks een vloerafwerking plaatsen. Ik denk dat je eerder ook eens moet kijken of je klikpaket dit aankan.

Wij hebben dit ook gedaan, maar bij ons ligt er nog een feramcellplaat met daarop kurk (iets helemaal anders dus)

Mvg,

Jeroen

afbeelding van molenveld
07/10/2014 - 13:35

Ik heb eens met kurk op rollen gewerkt (onder laminaat), was aanbevolen in de winkel voor maximale geluidsdemping.  Dit werkte zeer moeizaam, is helemaal niet flexibel en scheurt/breekt gemakkelijk als je erop "wringt".

Eerder had ik met een standaard rubber ondervloer voor laminaat gewerkt en dit werkte toch veel gemakkelijker.  En ik merk niet veel verschil qua geluidsdemping.

afbeelding van waltervaes
07/10/2014 - 19:58

Als je er geen OSB tussenplaatst, zou ik zeker niet te dik gaan, want zo drukvast zijn die houtwolplaten ook weer niet!

Pavatherm heeft pavastep = 2 of 8 mm en pavapor = 17 mm

Van gutex en steico weet ik het niet.

afbeelding van Jerre77
08/10/2014 - 09:19

Merken als Gutex of Steico bieden beide producten aan.  Een dunne versie voor enkel akoestische ontkoppeling en een dikke versie (enkele cms) voor extra akoestisch (en thermisch maar nu niet van belang) comfort.

Dat heeft ook een praktische en kost reden.  Niet iedereen heeft de opbouwhoogte voor dikke platen of wil het geld eraan geven.

Ik zoek dus vooral mensen met ervaring die reeds de dikkere versie (vb. 4cm van Steico) hebben uitgeprobeerd.  Volgens de fabrikant kan het alvast doch effectieve ervaringen zijn altijd handig.

Een extra OSB erop plaatsen zou ik liever vermijden, dan krijg je terug 2 harde materialen op elkaar (klikparket los op OSB) hetgeen de akoestiek niet ten goede gaat komen.

afbeelding van robin demey
08/10/2014 - 11:37

Bij ons 6 cm houtwolplaten (vanwege hier en daar luchtkanalen) met daarbovenop een OSB en daarop parket gelijmd.

Je hoort niemand lopen boven. Isoleert heel goed.

afbeelding van Bert Verbeeck.
08/10/2014 - 18:38

Ik voorzag in een deel van mijn eigen woning destijds 22 mm houtvezelplaat (Pavapor), daarop multiplex van 15 mm en tenslotte een tand-en groef fineerparket van ca. 15 mm dik.

De houtvezelplaten leken me zeker te indrukbaar om er onmiddellijk het parket op te plaatsen, bovendien was het niet 'klik' maar 'tand en groef', waardoor het parket niet kon worden vastgelegd. Het is tenslotte verlijmd op de multiplex.

Ik stelde destijds wel vast dat de multiplexplaten nogal schotelden, wat de ondergrond niet zo stabiel leek te maken. Na plaatsing was er toch geen probleem meer. Ook na 9 jaar gebruik is het resultaat nog perfect.

 

Om te besluiten: klikparket rechtstreeks op houtvezelplaat lijkt me persoonlijk geen goed idee. Ik zou er toch OSB-platen onder leggen (en geen multiplex, zoals ik destijds deed).

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.