welke isolatiematerialen zijn vochtbestendig | Ecobouwers.be

U bent hier

welke isolatiematerialen zijn vochtbestendig

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van charly99
20/02/2010 - 20:47

welke isolatiematerialen zijn vochtbestendig zoals pur, of waar kan ik het vinden. Is er een aanduiding voor die vochtbestendigheid?

10 Reacties

Reacties

afbeelding van wgb
21/02/2010 - 01:15
wgb

XPS isolatie is de beste die tegen vocht kan. Maar het is maar net hoe je het wil zien. PUR kan ook tegen vocht maar ik zou deze toch niet langdurig in het water willen leggen.

Overal is een test voor maar ik zou je geen link kunnen geven. Er is iets, je weegt een proefstuk,  je houdt het zolang onder water en je weegt het weer dan kan je berekenen hoeveel water het materiaal heeft opgenomen.. 

afbeelding van Hans Delannoye
21/02/2010 - 11:09

wgb

die proef geeft enkel aan hoeveel water er op korte termijn opgenomen wordt door onderdompeling, maar bv niet door langetermijnblootstelling (bij gebruik in de bodem bv) of door dampdiffusie.

er is dus een heel verschil welk de juiste toepassing is. zo zal in bepaalde toepassingen cellulose minder vochtgevoeilig zijn dan minerale wol of polystyreen.

hans d

 

afbeelding van charly99
21/02/2010 - 09:17

Ben dat even aan het opzoeken geweest, ik zoek eigenlijk meer iets halfhard zodat ik de oneffenheden kan opvangen.

afbeelding van AlainD
21/02/2010 - 10:23

Wat bedoel je met vochtbestendig?

 

Te gebruiken onder de grond of in water?

--> XPS en misschien enkele anderen

Te gebruiken in een plaats waar er af en toe waterdamp in kan komen of uitzonderlijk water?

--> veel meer materialen

 

 

afbeelding van charly99
22/02/2010 - 20:03

Het dient als binnenisolatie, die tegen een muur gaat komen die behandeld is tegen opstijgend vocht en vol zouten staat.  De muur is nog aan het opdrogen, en daardoor zou het isolatiemateriaal geen vocht mogen opnemen zoals pur maar deze kan geen oneffenheden opvangen.

afbeelding van Hans Delannoye
22/02/2010 - 21:14

charly

PUR neemt ook vocht op hoor, er is quasi geen enkel materiaal, behalve cellenglas, ik denk dat dat het enige is dat echt dicht is. volgens mij neemt minerale wol minder vocht op dan PUR, tenminste als je het niet in het water legt.

ik zou wachten tot alles een beetje uitgedroogd is, en dan ofwel minerale wol nemen of hennep of cellulose. voorwaarde is wel dat je langs binnen een degelijk dampscherm aanbrengt en langs buiten de constructie dampopen is.

hans d

afbeelding van charly99
23/02/2010 - 08:47

Dan denk ik dat ik een minerale wol ga nemen of hennep, van halfharde platen.  Dat pur water opneemt wil ik wel geloven, maar de dampdifusieweerstand is toch groter dan die van mineral wol?

Ondertussen staat de muur al een half jaar te drogen, enkel de buitenmuur moet nog behandeld worden tegen slagregen (muur gericht op het westen) als het weer het toelaat.

afbeelding van Geert Bellens
23/02/2010 - 09:38

Charly,

 

er is een verschil tussen water en damp.

Als de muur nog enigzins nat kan worden (hetzij opstijgend vocht hetzij slagregen), zou ik daar toch eerder werk van maken voor er iets van isolatie tegen te zetten.

Geert

 

afbeelding van charly99
24/02/2010 - 19:16

De constructie bestaat uit een steense buitenmuur en een later bijgebouwde binnenmuur.  Begin jaren negentig hebben ze die spouwmuur volgeblazen met naar het schijnt een soort kunststof bolletjes.  Heden ten dage zijn die bolletjes vzeranderd in poeder.  De aard van dat materiaal ken ik niet.  Maar het belangrijkste van die buitenmuur waren een aantal serieus kapotte voegen die ondertussen hersteld.

afbeelding van janjanssens371
27/02/2010 - 23:09

Voor zover mij bekend werd PUR tot voor een 2-tal jaar terug overwegend door Nederlandse firma's aangebracht.

Tegenwoordig kan je ook in Belgie terecht, gelukkig maar.

EPS info vind je oa. hier:

www.calmix.be/Vloerisolatie.html

Verder valt er info terug te vinden omtrent PUR (aka poly urethaan) op www.all-chape.be/pur.html een andere firma die er blijkbaar prat op gaat alle all soorten chappes te kunnen aanbieden.

Groeten nog.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.