Welke dingen al voorzien voor PV panelen later? | Ecobouwers.be

U bent hier

Welke dingen al voorzien voor PV panelen later?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van digitaloverdose
02/04/2006 - 12:59

Morgen hebben wij de vergadering waarbij alle puntjes nog eens op de i worden gezet alvorens dat onzen bouw (waarschijnlijk over een maand) gaat starten. Nu heb ik lange tijd PV panelen overwogen maar ik ga er niet voor bij lenen omdat dan de terugverdientijd me wat te lang lijkt (ge moet dan ook nog te betalen intresten gaan terugverdienen) en omdat alle financiële middelen ingezet gaan worden om de lening van onzen bouw zo laag mogelijk te houden.

Het idee voor PV panelen is er echter nog wel maar eerst dus de rest afwerken en dan zien we wel.
Maar nu vroeg ik me af welke voorzieningen ik best al kan treffen om de latere instalatie zo makkelijk mogelijk te maken. Ik dacht aan een wachtbuis die vanaf de zolder tot ergens aan den electriciteitsteller loopt. Is dit het enige of zijn er nog dingen waarmee ik best al rekening kan houden? En welke diameter kan deze wachtbuis best hebben, kwestie dat alle bekabeling erdoor zou geraken.

5 Reacties

Reacties

afbeelding van Hans Delannoye
02/04/2006 - 13:06

Niks, behalve die buis. Als je een dak met leien, shingels of andere elkaar overlappend vastgemaakte dakbedekkingen hebt, is het later zeer moeilijk. Want je moet je bevestigingssysteem kunnen vastmaken onder je dakbedekking. Bij pannen is dat simpel, die kan je gewoon wegnemen.

Hans

afbeelding van digitaloverdose
02/04/2006 - 13:41

THX, en er komen pannen op't dak te liggen

afbeelding van pluxyke
02/04/2006 - 14:58

DigitalOverdose

Ik zou als ik jouw was meerdere buizen van minimum 20mm voorzien.
Zo kan je later nog kiezen waar je de omvormer zet,of meerdere strings aanlegt indien een grotere installatie.
Als je wenst dat er communicatie middelen aan gekoppeld worden voorzie er dan meerdere.
Liever teveel dan te weinig.
Heb het zelf ervaren.

afbeelding van Hans Delannoye
02/04/2006 - 16:10

DO

Dat maakt het in de toekomst eenvoudig.

Pluyy

1 buis volstaat, je moet de wisselrichter en meter direct bij je panelen hangen. Voordeel, de leidingsverliezen staan toch mee op je teller, en je AC kant kan je met dunnere leidingen maken.
Een paar extra voor datacommunicatie e.d. kan inderdaad handig zijn.

Groetjes
Hans

afbeelding van piet-3
02/04/2006 - 18:36

een variatie op het thema "wat te voorzien voor later":
Wij zullen aan aangebouwde garage hebben met plat dak. Hierop wil ik later een zonnecollector plaatsen. Wat kan ik al voorzien? een doorvoermogelijkheid naar de garage? Wat moet erdoor kunnen en hoe kan dit uitgevoerd worden? Kan ik al een boiler plaatsen die later kan dienen om de zonnecollector op aan te sluiten?

Peter

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.