Welke akoestische isolatie met I-joists? | Ecobouwers.be

U bent hier

Welke akoestische isolatie met I-joists?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Fredman
26/12/2015 - 23:39

Ik heb de zoldervloer helemaal gerenoveerd - nieuwe roostering in I-joists(20cm hoog) met daarboven OSB van 22mm. Ik zou deze vloer nu graag akoestisch isoleren omdat er zowel in zolder als daaronder slaapkamers komen. Boven de OSB komt een geluidsdempende laag van pavatex (8mm) en daarboven kurk. Het plafond onder de zolder bevestig ik op veerregels van gyproc (die op hun beurt aan de joists vast hangen).

 

Voor het vullen van de joists (tegen klankkast-geluid) lees ik twee tegenstrijdige adviezen:

- akoestische isolatie van +-60% hoogte balken tegen de OSB aan

- akoestische isolatie van *- 10cm dikt boven de veerregels (dus zo dicht mogelijk tegen plafond aan met 10 cm vrije ruimte tussen isolatie en OSB-ondervloer.

 

Wat is nu eigenlijk de betere optie, wetende dat bij joists de meest praktische oplossing er één is om isolatie te klemmen tussen de twee lijfplaten. In dat geval echter 'zweeft' de isolatie in het midden van de balken - noch tegen vloer noch tegen plafond aan. Ik vind op het internet vooral voorbeelden waarbij de isolatie helemaal onderaan geplaatst wordt, maar dan dus telkens met deels een inkeping (bij mij zou die 3 breed en 4 hoog moeten zijnà  ter hoogte van de flenzen van de I-joists. Dat lijkt me allesbehalve praktisch, laat staan mogelijk.

 

Hoe wordt dit in een HSB aangepakt?

2 Reacties

Reacties

afbeelding van Roel P.
30/12/2015 - 14:49

Beste Fredman,

bij ons werd deze ruimte niet opgevuld.

Roel

afbeelding van Yannick Willox
05/01/2016 - 15:02

Naar geluidsisolatie toe maakt de plaatsing eigenlijk niets uit. (de isolatiedeken moet zelfs niet perfect geplaatst zijn, voor thermische isolatie wel natuurlijk).

Ik zie ook niet het probleem met de inkeping, deze is toch niet nodig bij deze zeer losse isolatiedeken ?

Je gaat daar toch geen harde platen insteken (dat is wel een zeer slecht idee qua geluidsisolatie/demping van die holtes) ?

Het enige voordeel dat ik kan bedenken, als je de isolatiedekens onderaan plaatst, zodat ze enigzins het fermacell of gyproc plafond dempen, is dat het plafond gedempt wordt, wat een klein voordeel zou kunnen opleveren bij contactgeluid (spelende kindjes boven).

Bij ons ook bewust de keuze niet te isoleren, aangezien boven geen verwarming is.

Het lawaai valt goed mee. Op de kamers boven hoor je bijv de tv zeer lichtjes, maar dat komt al even luid door de muren naar boven als door de vloer. Contactgeluidtisolatie was waarschijnlijk wel beter geweest met isolatie ertussen (springende kindjes zijn goed te horen beneden...), de holte in het plafond is in dat geval een beetje een trommel.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.