Welk merk speksteenkachel kiezen? | Ecobouwers.be

U bent hier

Welk merk speksteenkachel kiezen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van TomL
04/12/2012 - 21:27

We willen onze gulzige inbouwhaard na 10 jaar vervangen door een speksteenkachel.

Tot op heden vonden we 2 merken/modellen die ons erg aanspreken:

- de Tulikivi TTU 2700/8 (2580 kg; 74 kWh)

- de Willach Jupiter VIII X WT (2190 kg; 96,3 kWh)

Tulikivi is vrij goed beschreven overal, Willach is blijkbaar minder bekend (Duits fabrikaat), maar zou met minder gewicht touch een aanzienlijk hoger rendement geven.

Wie kan de sterke en minder sterke punten van beide merken geven?

Is het hierboven gegeven verschil in verhouding gewicht/ rendement verklaarbaar?

Welke elementen zijn écht van belang om een keuze voor een bepaald merk te maken?

Bedankt voor jullie advies.

3 Reacties

Reacties

afbeelding van navenant
05/12/2012 - 00:18

Je wil verwarmen met hout en je kiest voor een massieve accumulatiekachel. Dat is al een goed begin.

Ik heb voor de aankoop van onze kachel veel fora doorgeploegd en informatie opgeslorpt. Resultaat: de kilogrammen en de​ kilowatturen vliegen je om de oren. En iedere tegelkachel-eigenaar vindt zijn keuze de beste. 

Het is logisch dat je je aandacht richt op (opgegeven) rendementen. Dan kan je onderling vergelijken.  S​oms word je daar volledig kierewiet van.

Dan is het geen slecht idee om de zaak even vanop een afstand te bekijken. Je staat op het punt om een kachel te kopen van 1500 à 2500 KG​ !!!  Dat ding gaat énorm veel plaats innemen in je woonruimte. Dus je kan er maar beter voor zorgen dat het een mooie is. Want je gaat er nog vele jaren met je neus pal op zitten. Dat lijkt misschien niet rationeel. Maar voor mij was dit hét belangrijkste element om een keuze te maken voor een bepaald merk. 

Nu vind ik dat die pastelgrijze speksteenmastodonten er serieus oubollig uitzien. Dus heb ik gekozen voor een modern ontwerp in vuurvast beton. Over smaken en kleuren valt natuurlijk niet te twisten... ieder zijn voorkeur. Maar als ik je een tip mag geven, bekijk ook even de Bergkachel en de Tigchelkachel. Hetzelfde principe, ander materiaal, ook lekker warm... voor een fractie van de prijs!

Als je natuurlijk voor de allerhoogste rendementen en allerzuiverste verbrandingen en allerlaagste schadelijke uitstoten wil gaan, dan moet je betrouwbare labo-resultaten vergelijken. Maar vergeet het allerbelangrijkste niet : stoken met SUPERDROOG hout. Of je kan uw rendementen op uw buik schrijven. 

Nog veel succes met de zoektocht. Maak je geen zorgen, de belangrijkste keuze heb je al gemaakt.

 

 

 

afbeelding van Dirk Bauwens
05/12/2012 - 16:05

TomL schreef: “Is het hierboven gegeven verschil in verhouding gewicht/ rendement verklaarbaar?”

 

kWh is een eenheid om een hoeveelheid van energie weer te geven. Hoe zwaarder een kachel hoe meer warmte (in principe) kan opgeslagen worden. Dit zegt echter niets over het rendement, alsook niets over het vermogen van een kachel!

 

De Willach Jupiter VIII X WT beschikt volgens de documentatie over een warmtewisselaar om water te verwarmen. Deze kachel kan daardoor niet alleenstaand gebruikt worden maar dient aangesloten te worden op een soort van centraal verwarmingssysteem.

afbeelding van TomL
05/12/2012 - 16:26

Ondertussen geleerd dat de WT inderdaad voor aansluiting op waterwisselaar dient. Dat zullen we in onze woning niet doen. Er is ook een model zonder 'WT'.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.