waterafstotende laag van gevel verwijderen voor gebruik kalei | Ecobouwers.be

U bent hier

waterafstotende laag van gevel verwijderen voor gebruik kalei

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Fredman
05/07/2014 - 10:08

We zouden graag onze eerder saaie bakstenen gevel willen kaleien, ook omdat we daarmee beter afstemmen op de houten gevel van onze aanbouw.

Het zijn gave bakstenen, dus niet de oude boerkes van weleer, in een niet-geisoleerde spouwmuur. Het grootste probleem is dat ze destijds (ik schat 15 à 20j geleden) zijn ingesmeerd met een transparant waterafstotend product (geen merknaam gekend) en dat kalkgebonden kalei hier kennelijk niet op plakt. Je ziet bij het juiste licht dat de glans van het product niet meer uniform aanwezig is, er zal dus wel slijt op zitten. Toch krijg ik met de test van het glas water tegen de muur naast beetje absorptie ook duidelijk zichtbare aflopers.

Ik heb dan twee opties: ofwel een cement/compaktuna gebonden kalei aanbrengen maar dan verlies ik mijn dampopenheid ofwel dat transparant goedje van de muur krijgen.

Ik vind niet direct een kant-en klare oplossing op websites van dergelijke producten (ik neem aan dat ze liever willen dat je er een laag extra opzet eerder dan er een laag af te halen). Zien jullie een oplossing? Zou een hoge drukreiniging soelaas bieden of is er zwaarder geschut (producten) nodig? Als het allemaal te moeilijk wordt, moeten we misschien toch heil zoeken in een cementgebonden kalei, erop rekenend dat onze luchtspouw de klus zal klaren om overtollig vocht in de muur via ventilatiegaten weg te krijgen.

Alvast bedankt voor jullie advies!

2 Reacties

Reacties

afbeelding van AntonLaenen
05/07/2014 - 23:49

Ik kan geen antwoord geven op uw vraag maar wil je wel zeker stimuleren verder te zoeken naar een oplossing waarmee je de muur zo dampopen mogelijk houdt. Als je de dampdichte laag eraf haalt en een kalei laat aanbrengen kan je tegelijkertijd ook na-isolatie in de spouwmuur laten aanbrengen en zo de energierekening wat drukken.

afbeelding van Alfa
29/07/2014 - 10:23

Hallo Fredman

 

Voor het verwijderen van oude verflagen kan je volgende in overweging nemen.

Je kan de muur gaan zandstralen zo is de verf weg en je ondergrond ook meteen opgeruwd.

Ook chemisch kan je oude verflagen gaan verwijderen maar dan loop je het risico dat er restanten van het product in je steen of voegmortel blijft zitten en dat deze gaat reageren met je kalei.

Stoomreinigen is ook een optie geen beschadiging van de ondergrond of risico op chemische restanten.

Als je keuze is gemaakt kan je dan je kalei aanbrengen.

Kies je voor een minerale kalei dan heb je ook het vlekeffect bij droging nadat de gevel nat is geworden.

Wil je dit niet kies dan voor een organische kalei op basis van siliconehars.

Deze is dampopen maar niet mineraal (kalk cement) gebonden waardoor je geen vlekdroging krijgt.

 

 

succes 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.