water ontharden in loden leiding | Ecobouwers.be

U bent hier

water ontharden in loden leiding

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van phantasy
16/02/2015 - 02:17

Dag allemaal,

Ik woon in een gebied met zeer hard water (22°dH / 40°fH) en zou met de verbouwingen een waterontharder (klassieke ionenwisselaar met harsen) willen plaatsen.
Alle leidingen zijn koper (5 jaar oud) behalve de koudwaterleiding naar de badkamer is van lood. Deze is waarschijnlijk nooit verwijderd omdat men dan de vloer in 3 ruimtes zou moeten openbreken.
Ik dacht het water door de loden leiding niet te ontharden om te voorkomen dat de kalklaag die zich door de jaren gevormd heeft zou oplossen en er op termijn looddeeltjes in het water zouden terechtkomen.
Is deze redenering terecht?

Als daar geen reden toe is, zou ik natuurlijk liever volledig zacht water uit de douche willen.
Met 'reden' bedoel ik uit milieu-oogpunt en niet gezondheid (het water uit de badkamer wordt niet als drinkwater gebruikt).

Ik heb ook gedacht aan het laten aanbrengen van een beschermende coating (epoxylaag) maar hier ben ik helemaal niet voor omdat de Bisfenol A (BPA) uit de epoxyhars, in tegenstelling tot lood, (al in extreem lage dosissen) giftig is door contact met de huid.

Bijkomend vraag ik me ook af wat in de praktijk de kans is dat ontharden ervoor kan zorgen dat de koperconcentratie in het water significant stijgt bij gebruik van koperen leidingen (met de nadruk op "kan", want tal van bronnen leren dat dit van verschillende factoren afhangt).
Mocht iemand ook hier meer over weten...

Alvast bedankt voor jullie advies!

3 Reacties

Reacties

afbeelding van Rudy Martens
07/05/2015 - 00:10

Ik kan je redenering helemaal niet volgen hoor.

Waarom denk je dat alle EU-overheden loodleidingen voor drinkwater verbannen hebben? (Waarbij ik niet zeg dat er nergens geen loodleiding meer in de grond zou kunnen aanwezig zijn hé).

Anderszijds lijk je mij ergens iets gehoord te hebben over Bisfenol A. en gaat dat dan vergelijken met lood.

En dan nog eens stap verder over giftigheid via opname door de huid? Onbegrijpelijk!

Je moet namelijk weten dat alle waterleidingmaatschappijen bijna enkel epoxy willen (er bestaan nog ander producten...) voor de bescherming van hun stalen waterleiding onderdelen.

Waarom? Omdat epoxy eenmaal uitgehard  totaal onschadelijk is!

Enige raad: Gooi al die ouwe rommel van loodbuizen uit uw huis uit en vervang die door normaal koperen buis of moderne PE (polyethyleen) of PP (polypropyleen) leiding. 

Dan kan je hele gezin met gerust hart het water dat uit al die leidingen komt opdrinken of over de huid laten vloeien.

 

 

afbeelding van stefan-14
07/05/2015 - 17:29

vloer opbreken is totaal niet nodig, laat die loden buizen liggen, koppel ze af en leg er naast nieuwe buizen, staal of kunststof

 

afbeelding van Rudy Martens
08/05/2015 - 13:47

Aanvullend bij Stefan-14:

Is de inwendige diameter van die loden buis groot genoeg dan kan je er geheel of gedeelten van het traject een PE of PP buis doortrekken.

Bij die zwarte PP leidingen heb je ook dunwandige, die zijn soepeler. Je kan ze eventueel eerst in heet water leggen om ze nog plooibaarder te krijgen.

Die zwarte PP leidingen mag je door zand, beton, door de muren, buiten (UV bestendig tegen zonlicht)  leggen, die hoeven verder geen bescherming (sommige merken geven zelfs vorstgarantie op bepaalde soorten).

Woon je in het Waasland (omgeving St. Niklaas) dan kan je bij een groothandel in sanitair in Waasmunster (De Bock-Ost) die PP leidingen kopen aan spotprijzen. Koop je een volle rol (100m) dan is het zelfs halve prijs. En... ze hebben de oorspronkelijke koperen koppelstukken (merk Huot Frankrijk).

Heel berlangrijk:

Indien je ergens PE of PP leidingen koopt koop dan enkel in diezelfde handel de bijpassende koperen klemkoppelingen.

Dan heb je de garantie dat alles perfect afgedicht is. Leidingen kopen in de ene handel en koppelingen bij een ander is dikwijls misérie (lekken).

groeten,

Rudy

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.