wat te kiezen van verwarming | Ecobouwers.be

U bent hier

wat te kiezen van verwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

22/10/2009 - 22:14

welk systeem is er best aan te raden.

Ben elektricien en heb ervaring met saniair, maar niet echt met verwarming. Zou willen de installatie zelf doen en enkel de ketel laten plaatsen en de opstart.

is selfmatic te vertrouwen?

en vloerverwarming??

(al ervaring met installatie van vloerverwarming heb ik al)

ons budget is niet echt groot maar we kunnen zeer veel zelf doen dus dat besprrt wel een hoop.

Iemand tips of nuttige info altijd welkom.

thx

52 Reacties

Reacties

23/10/2009 - 21:17

goede raad: kies voor vloerverwarming!!

Veel zuinige systemen (condensatie, ea.) zijn het meest doeltreffend in combinatie met vloerverwarming!

Houer rekening mee dat olie en gas binnen enkele jaren een veelvoud van de prijs van nu zullen kosten, als de crisis voorbij is en de economie in China terug op volle toeren draaid!

Beperk u niet tot 1 systeem waar u afhankelijk bent van een prijs die bepaald word door andere mensen of door een onstabiele markt (gas, olie, ....), voorzie een 2e mogelijkheid! Of voorzie een mogelijke aanpassing in de toekomst.

 

 

24/10/2009 - 08:45

indedaad vloerverwarming is een goede keuze daar het een lage temperatuurverwarming is.

in de toekomst kan je hierop zonnepanelen op aansluiten en zo toch een stuk minder brandstof verbruiken

 

24/10/2009 - 22:18

heleba: allemaal even wakker worden.  Jullie zijn op een energieforum.  Goed verwarmen begint eerst en vooral met zoweinig mogelijk te moeten verwarmen.  Dus eerste goed isoleren.  Zolang je niet zeker bent dat de isolatie in order is, kan je geen juist advies geven ivm hoe verwarmen.

En als je al je geld in isolatie hebt gestopt (bij wijze van spreken natuurlijk), dan kan je eens gaan kijken naar verwarmen.  En als je juist geisoleerd hebt, moet je geen schrik meer hebben stijgende energieprijzen (op welke manier je ook zal verwarmen).

dewolfd,

vertel daarom eens iets over je project. 

Hoe goed is je isolatie?  Welk soort woning?  Nieuwbouw, verbouwing, alleenstaande woning, rijwoning, opp,...?

bedenk dat juist verwarmen altijd eerste begint met een bepaling met hoeveel je moet verwarmen.  Dus eerst een warmteverlies berekening.  Misschien kan je architect je op weg helpen om aan een warmteverliesberekening te komen.

Walter

25/10/2009 - 18:12

dewolfd

De beste - aangenaamste en gezondste verwarming is een speksteenkachel die je eventueel stookt met GRATIS palettenhout dat je overal kan krijgen met een ingebouwde warmtewisselaar aangesloten op een type zonneboiller van waaruit je warmte kan putten voor je vloerverwarming in andere kamers

Je bent dan ook de komende jaren helemaal niet meer afhankelijk van de " oliebaronnen "

Brandhout kun je mits wat moeite volledig gratis vinden

je stookt dan ook milieuvriendelijk

Zolang de zon schijnt zullen er bomen groeien, wat niet kan gezegd worden van de voorraad fossiele brandstoffen zoals stookolie of gas want de bevoorrading daarvan komt de komende jaren in het gedrang en de prijzen zullen er naar zijn

Ik heb al 3 jaar een massieve speksteenkachel staan en heb DAG en NACHT temperaturen van 23 tot 25 °C op de benedenverdieping en boven 18 tot 20 °C met GRATIS  brandhout en lach mij een breuk met de condensatieketels van tegenwoordig waarvoor je al dan niet een premie krijgt

ik moet nog steeds de eerste dealer tegenkomen die je gratis mazout of gas zal leveren

Denk daar maar eens over na !!!

Ulrik

25/10/2009 - 21:44

Ik stook 80% met hout!

Ik ben leraar houtbewerking, de afval daar kan ik gratis krijgen.

Voor de rest heb ik een eigen bos, of krijg ik mijn  hout van andere mensen, die blij zijn dat ik hun kom helpen.

 

MAAR:

Ik heb een degelijke kettingzaag (ong. 1000 euro), een terreinwagen en een grote remork om te trekken, ook in de bossen, een kliefmachine (1000 euro), een zaagtafel (500 euro), daarna kom ik thuis, moet ik alles afladen (plaats), klieven en tassen (plaats), 2 jaar wachten, binnen brengen en in de kachel stoppen.

Ik moet wel veel vlugger schilderen want met hout stoken vervuild de kamer sneller, mijn vrouw klaagt van het stof, dat van het hout stoken komt.

Ik moet hard werken om altijd hout te hebben, maar het is wel gezellig en je moet minder mazout of gas kopen, en dat voelt goed!

 

Kwestie van de zaken voor te stellen zoals ze zijn, denk na als je iets beslisd!

26/10/2009 - 00:15

Johan

Klopt wel wat je zegt, maar je kan het ook helemaal anders zien natuurlijk

zonder tereinwagen en aanhangwagen en boomzaag en kliefmachine en dergelijken

koop onder hoge druk geperste houtbriketten  en laat je 2  ton aan de deur leveren aan een 260 € / ton verpakt in kartonnen dozen van 12 kg proper en netjes gestapeld

je hebt dan 2 x 1 m² plaats nodig ( 2 palatten van 1 m x 1,2 m ) je kan ze onmiddellijk branden en zij hebben een max vochtgehalte van 6 tot 9 % en zijn dus nog veel droger dan massief droog hout dat wel 3 jaar gedroogd heeft, heeft een hogere energiewaarde per kg en je moet het niet stokeren voor de volgende jaren maar je moet ze wel aankopen

deze briketten ( zelfde als de bekende pellets maar in grotere vorm van een 8 x 25 cm Din gekeurd en zonder toevoeging van lijm ) zijn zeker aan te raden in een massieve speksteenkachel omdat deze voldoende warmte kan opslaan die vrijkomt tijdens de intense verbranding en leveren kostprijs / warmte een zéér hoog rendement ( ik heb ze zelf een volle winter gestookt )

als het behangpapier sneller vuil wordt als met de CV dan heb je een slechte houtkachel of minstens een slechte schouwtrek, want ik ga nu de vierde winter in met mijn speksteenkachel en dat is momenteel nog de enige warmtebron voor de volledige woning en je kan bij mij zelfs nog geen verkleuring waarnemen rond de kachel en dat kon je vroeger boven de radiatoren van de CV wel waarnemen 

http://picasaweb.google.be/ulrik.deman/TULIKIVI#

Ulrik 

29/01/2013 - 22:55

dag ulrik,

heb je mooie foto's op het web gevonden!

je schrijft ivm houtbriketten. zijn deze van hard hout of dennehout?

waar vind je ze nog aan de prijs die jij schrijft,

hier in het Leuvense zijn ze veeel duurder!

ook in de brico. 

goedkoopste dat ik hier vind is een pallet van 960kg voor 360 euro,

je hebt toch al snel drie palletten nodig per winter?

26/10/2009 - 07:57

Een vraagje, die hoge druk geperste houtbriketten zijn zonder lijmtoevoeging (om ze aan elkaar te houden)

Maar van wat zijn ze gemaakt, van zuivere houtsnippers OF ook van afval, zoals osb vezelplaat, mdf, ...

Dat zou ik wel willen weten.

26/10/2009 - 08:23

Als je kwaliteitsbriketten koopt zijn die gemaakt van zuiver massief hout, zelfde als bij de kwaliteitspellets.

Mijn motivatie om andere manieren te vinden om te stoken is in de eerste plaats geld besparen. Ulrich ziet (denk ik) "beter voor het milieu" als hoofdreden om alternatieven te zoeken. Ik veronderstel als ik hout stook dat dit ook beter voor het milieu is, een andere manier van redeneren.

Ik vrees echter als je alleen kwaliteitsbiketten stookt, zelfde als kwaliteitspellets, dat dit momenteel minstens even duur is dan stoken met mazout of gas.

Daarom mijn betoog eerder; zorg ervoor dat je meer dan 1 manier van stoken hebt, in de (nabijë) toekomst kunnen we echt geen olie meer betalen om te stoken!!!

Denk aan zon en wind om electriciteit of warm water (vloerverwarming) te maken om te verwarmen!

 

 

27/10/2009 - 23:49

johan

 

jij zegt : Ik vrees echter als je alleen kwaliteitsbiketten stookt, zelfde als kwaliteitspellets, dat dit momenteel minstens even duur is dan stoken met mazout of gas.
 

klopt toch niet, want mijn buur verstookte de voorgaande jaren 3000 liter mazout op jaarbasis  en dat kostte hem 2 jaar geleden 3000 € ( in een woning met een niet geisoleerde spouw en gewoon dubbel glas maar is nu bezig om de isolatie op peil te bregen )

stel dat hij op een winter 3 ton briketten zou verstoken à 250 € per ton ( nu ) dan kom je op 750 € per jaar uit

tank je vandaag 3000 l mazout - zit je ook nog steeds aan 1500 € en de prijs is weer aan 't stijgen

sinds vorige winter stookt hij ( op mijn aanraden ) nu ook met een massieve speksteenkachel van 3000 kg

sinds de vorige winter doet de CV alleen nog dienst voor sanitair warm water, hij tankte toen 1000 l mazout en kan volgens hem daarmee  zeker nog een 2 tal jaar verder doen

ik heb dezelfde woning in spiegelbeeld ( hij heeft afgekeken ) die wel redelijk goed geisoleerd is en ik verstookte nog geen 2000 kg briketten op een volle winter ( toen 400 € )

op de speksteenkachel plaatste ik zelf een warmtewisselaar  die aangesloten is op een zonneboiler op het circuits waar normaal de CV op aangsloten wordt, waardoor ik in de winter constant 200 l water opwarm tussen de 60 en 80 °C  en dat voor 400 €

momenteel stook ik bijna uitsluitend nog op palettenhout en heb ik dus verwarming en warm water volledig gratis

de benodigde stroom die ik nodig heb voor het zagen van de paletten en voor de pompen en sturingen van de zonneboiler produceer ik sinds mei dit jaar zelf door een PV installatie van 5580 Watt piek ( geschatte opbrengst 5000 KW op jaarbasis ) 

na de afschrijving van de PV op 5 jaar zal ik daardoor bijna geen frank ( € ) meer uitgeven aan de geldwolven die ons van stroom voorzien of aan de oliebaronnen 

stoken op hoge temperatuur met droog hout in een massieve speksteenkachel heeft bovendien nog eens het voordeel dat de CO2 uitstoot niet meer is dan de opgenomen CO2 van de boom tijdens het groeien  en dus nog veeeeeeeel schoner dan een HR of condensatieketel

bovendien moet je de speksteenkachel nooit vervangen en zeker niet na 20 jaar wat wel het geval is met een stookketel en ook die kostprijs en het jaarlijks afstellen daarvan moet je in de totale verbruikskost meerekenen maar dat wordt wel steeds vergeten in de kostprijs / verbruikskost berekening

kies je voor mazout doe daar dan ook nog maar een nieuwe tank bij na 20 jaar ...

maar .... zolang de zon schijnt zullen er bomen groeien !!!

1Kg hout ( al dan niet gratis ) is goed voor minstens 4 KW afgegeven energie ( tot 6,5 KW )

krijg je één gratis palet  ter grootte van een europalet dan weegt die minimum 25 kg ( gewogen ) dat is goed voor 100 KW energie en vergelijkbaar met 10 l mazout of ongeveer 20 m² gas

heb jij dat ooit al van een firma gratis gekregen ???? ik niet maar gratis hout wel, ik moet zelfs hout weigeren ....

de kachel moet slechts 1 uur tot 3 uur bij vriesweer branden om gedurende 24 uur aan een stuk gezellige stalingswarmte uit te stralen en da's heel wat anders dan convectiewarmte van een CV  en geloof me vrij ... ik kan het weten

om je een voorbeeld te geven : de voorbije 2 avonden brandde de kachel hier één uur en vanavond blijft de kachel uit want ik heb daarvan nog steeds 24 °C nu in de leefruimte

bij temperaturen tot + 5°C hoef je zelfs nieteens dagelijks te stoken !!!

Ulrik

28/10/2009 - 17:35

ulrik  u steld het wel op zijn zonnigst voor he        u schrijft    hout tot 6.5 kw rendement    waar haalt u dat

1 kg hout (25 % vochtigheidsgraad) (3) 13800 0.330 3.833
1 kg pellets/houtbriketten 16800 0.401 4.667
1 kg afval 7400 — 10700 0.177 — 0.256 2.056 — 2.972

dit zijn officieele cijfers

 

u schrijft nog

/bovendien moet je de speksteenkachel nooit vervangen en zeker niet na 20 jaar wat wel het geval is met een stookketel en ook die kostprijs en het jaarlijks afstellen daarvan moet je in de totale verbruikskost meerekenen maar dat wordt wel steeds vergeten in de kostprijs /

maar u moet dan wel de kost prijs van een cv ketel gaan vergelijken met uw speksteenkachel,mijne nieuwe ketel koste geen 1200 euro,de vorige staat er bijna 40 jaar was het zelde merk en ook goedkoop  hij staat er nu nog in geval van nood,het moet dus geen mercedes zijn om een goeie ketel te hebben.

u moet uw schouw ook regelmatig laten kuisen kost ook geld

de tank zit er al in 2010 veertig jaar onlangs gekeurd

dan nog u doet alsof uw kachel niet vervuild, u vergeet dan wel het fijn stof natuurlijk,

u schrijft het volgende 

 

/johan
 
jij zegt : Ik vrees echter als je alleen kwaliteitsbiketten stookt, zelfde als kwaliteitspellets, dat dit momenteel minstens even duur is dan stoken met mazout of gas.
 
klopt toch niet, want mijn buur verstookte de voorgaande jaren 3000 liter mazout op jaarbasis  en dat kostte hem 2 jaar geleden 3000 € ( in een woning met een niet geisoleerde spouw en gewoon dubbel glas maar is nu bezig om de isolatie op peil te bregen )
stel dat hij op een winter 3 ton briketten zou verstoken à 250 € per ton ( nu ) dan kom je op 750 € per jaar uit

 

u zegd stel  maar wat houd dat in

3000liter mazout is zeker 5,5  ton briketten en geen 3 ton natuurlijk ,en waar kan ik briketten kopen voor 250euro de ton graag een adres

 

28/10/2009 - 19:58

wat dacht u van extra zonnepanelen te leggen en dan warmtepomp met een COP 5

1 liter mazout is ongeveer 10 kwh

een goed geisoleerd huis verbruikt ongeveer 2000 liter is 20000 KWH gerekend aan 100 % dus geen verlies , wat zeker niet is

leg nu voor 4000kwh aan zonnepanelen gekoppeld aan een warmtepomp met een cop 5 is 20000KWH en hier hebt u geen verlies dus heb u nog over

na 5 jaar terug betaalt door de staat (belastingsbetaler) via belastingsvoordeel en GSC en dan word u nog 15 jaar betaalt om te verwarmen

450 euro maal 4 = 1800 euro per jaar erboven op en gratis verwarming zonder te moeten zagen bijhalen enz enz

 

29/10/2009 - 01:24

Cram,

een goed geisoleerd huis verbruikt zeker geen 2.000 liter mazout.  Waar haal je die onzin?

In Duitsland spreekt met al een aantal jaren over 3-liter woningen als maat voor een goed geisoleerde woning.  Die verbruiken dus 3l/m2.  Dat komt grofweg overeen met een K25 woning.  Ipv 2.000 liter mazout verbruikt een goed geisoleerde (al grotere) woning een 600liter; dus meer dan 3-keer minder dan in jouw idee.

Een warmtepomp met een jaargemiddelde COP van 5?  Wie gaat je dat beloven?

Mensen zonnepanelen aanraden is altijd goed.  Die zijn ook perfect te combineren met een mazout of gas installatie. 

Walter

29/10/2009 - 08:35

awel dus nog beter

maar wie heeft zo een 600 liter huis ???????

ik ken er zo geen hoor ,maar laten we uw voorbeeld nemen

600 maal 10 is 6000 KWH , we vergeten maar hoeveel warmte er door de schouw gaat , ga maar eens voelen en ja als u gelooft dat er ketels zijn van 103 % ???? zal wel zeker

ik leg dus voor 2000 KWH aan panelen is wel een kleine installatie die redelijk snel terug verdient is

is met een cop 4 die heeeeeeeel realistisch is al 8000 KWH

geen stank voor de buren , ga maar eens praten waar ze veel hout stoken met de buren over de stank, wel zonder dat de houtstokers het horen, geen fijn stof in de lucht , zou het kunnen zijn dat daardoor de kinderen zoveel last hebben van hun luchtwegen

en na 5 jaar gratis verwarming en nog 15 jaar er geld boven op

niet slepen met hout

geen rugpijn

en noem maar op

praat maar eens met mensen die al een paar jaar met hout hebben gestookt en dan laat ons zeggen op pelletkachels of warmtepompen over geschakeld zijn of die nog zo zeker zijn over hun vorige uitspraken

29/10/2009 - 09:20

Dus over die warmtepomp:

je investeerd 2000KW/H en krijgt 8000 KW/H terug??

En hoeveel heb ik nodig om een gemiddeld goed geïsoleerd huis te verwarmen, per jaar?

En hoeveel kost zo een installatie ongeveer?

 

Bedankt.

29/10/2009 - 11:17

Johan reynders

"je investeerd 2000KW/H en krijgt 8000 KW/H terug??"

Dat is wel een beetje optimistisch. De beste lucht-lucht warmtepompen geven een nominale COP aan van 5.3 maar seizoensgewijs zal dat wel zo'n 3.5 zijn. Maw voor 2000 kw/h elec mag je 7000kw/h warmte verwachten.

"En hoeveel heb ik nodig om een gemiddeld goed geïsoleerd huis te verwarmen, per jaar?"

Dit systeem is enkel te gebruiken voor een goed geisoleerd huis. De warmtepompen verliezen een deel van hun vemogen als het buiten vriest presies op het moment dus dat je ze het meest nodig hebt. Een goed geisoleerd huis heeft zo'n 10000 kwh warmte per jaar nodig. Dus 10000 kwh/3.5 = ca 3000 kwh electriciteit.

"En hoeveel kost zo een installatie ongeveer?"

Om een huis volledig te verwarmen heb je er toch zo'n 4 individuele (beste COP) warmtepompen voor nodig (ook al om het vermogenverlies in de winter op te vangen). De beste systemen kosten toch zo'n 2500 € per stuk geinstalleerd door de Belgische aircomaffia die zonder meer de prijzen verdubbelt plus installatiepremie. Kijk eens op het internet en u zult dezelfde systemen in Italie kunnen kopen aan ca. 1000 € per stuk. Zelf installeren is vrij gemakkelijk vooral als je reeds met gas voorgevulde verbindingsslangen koopt. Doe eens een google search op Mitsubishi MSZ-FD25 of Daikin FTXR28-E (deze twee halen de beste COPs).

 

29/10/2009 - 12:54

 Mensen toch. Het eerste post was van een mens die wou iets horen over een bepaalde systeem van een bepaalde firma. Waarom van selfmatic en vloerverwarming naar pellets kachels en zonnepaneelen. 

Ik zou ook willen weten welk systeem is best maar ik moet ook kijken naar mijn geld. Ik zou ook een PV installatie van 500000000 kwh wensen maar momenteel heb ik maar genoeg om een vaillantje van 1500 € en een vloerverwarming van 3000€ te kunnen kopen. Al die andere installaties zijn gemakelijk boven de 10000€. Ik ga geen 10-20000 € lenen om interest de betalen voor de volgende 15 jaar. Daarmee een advies van iemand die genoeg schulden geeft. Mensen als jullie het geld al hebben doe maar zo veel mogelijk. Maar als jullie moeten lenen (groen of blauw of rood) niet doen. Die kosten van tegenwoordig om een deftige installatie te hebben zijn veel te groot en als je vergelijkt tss opwarmen met een oude ketel en lenen duizenden euro (om een besparing van 200-500 euro/jaar te doen op gas/mazout), dan zullen jullie zien dat wat je spaart op je verbruik, betaal je dubbel aan de banken al dan ook met al da zever van premies. 

Over 5 jaar geleden moest ik 2500 euro betalen aan personnenbelasting. En ik was kwaad, want voor mij als iemand die maar 6 jaar in Belgie woont, ik had niets, en ik moest alles kopen van lepel naar auto.Daarna een zeverzekeraar heeft mij wijsgemaakt dat als ik zou een huis kopen zou ik een grote deel van de interesten kunnen aftreken. Wel Het ziet zo uit: toen moest ik 2500 belasting betalen, nu moet ik 9000 euro interest betalen voor een krot van een huis, waar heel veel werk is, en dit jaar moet ik nog eens 1800 euro belasting betalen. 

Dus mensen voorzichtig zijn met al da zever van premies voor dinges dat nog niet echt betrouwbaar zijn en enorm duur bovenop. Denk eens aan kapote onderdelen na enkele jaren, onderhoud kosten, zelfs kapote installaties door mensen die alles kenners zijn.(hier een andere vb. mijn auto moest nieuwe remblokijes krijgen, en die auto kwam uit de garage met een kapote ambreiage)

Dus: 

1.Sorry voor de te veel vorbeelden.

2. Ik zou ook willen dat andere mensen met ervaring met die bedrijven (zoals selfmatic, brainbox, sack, zelftechnics) plaatsen hier een paar tips voor ons.

3. Als iemand opent een topic hou jullie aan dat topic. Als ik over een koussen droger wil horen, kom maar niet met met een USB-powered-laatste-snufije-droger van bill gates.

Dank U allemaal 

 

30/10/2009 - 16:46

Ulrik schreef: "1 Kg hout ( al dan niet gratis ) is goed voor minstens 4 KW afgegeven energie ( tot 6,5 KW )"

 

Ten eerste moet er kWh staan in plaats van KW en ten tweede: hoe komt Ulrik aan die 6,5 kWh???

Dat vroeg forumlid Marcelvml zich hierboven ook al af.

 

Voor zover ik het weet bevat een kilogram doorsnee hout met 0 percent vocht maximaal zo'n 5,6 kWh en dat is dan ook nog eens de bovenwaarde.

 

Verder schrijft Ulrik dat iedere kilogram hout goed is voor minstens 4 kWh.

Daar moet iemand al een buitengewoon goede houtkachel voor hebben om dat uit iedere kilogram luchtdroog brandhout te halen. De meeste houtkachels halen in het beste geval misschien 2 kWh netto warmte uit een kilogram hout. Ik denk dat ook de kachel van Ulrik geen 4 kWh netto uit iedere kilogram hout krijgt.

 

Dirk Bauwens

31/10/2009 - 02:02

marcelvml en dirk bauwens

pc is 2 dagen weg geweest om zwaardere harde schijf te plaatsen

ik was iets te euforistich ik mijn KW/h dat klopt want zelfs douglas komt maar op 5000 kcal/kg

dirk jij zegt dat als je 4 KW/h uit hout wil krijgen dat je al een heel goede kachel moet hebben en ik veronderstel dat ik een van de betere kachels heb ( massieve speksteenkachel ) neem dan 3,5 KW ok ?

maar daar ging het hier eigelijk niet echt over

 

dat je 5,5 ton briketten zou moeten opstoken in een massieve speksteenkachel om 2000 l mazout te vervangen, vergeet dat maar goed  !!! ik zou wel eens iemand willen horen die dat in een massieve speksteenkachel opgestookt krijgt op één winter

een bepaalde comforttemperatuur door convectie is lang niet hetzelfde dan hetzelfde gevoel door stralingswarmte

je mag dus zeker niet de fout maken die velen wel maken want 1 KW/h ( voor dirk ) mazout of gas omgezet in convectie is lang niet hetzelfde dan 1 KW/h in stralingswarmte en verbeter mij Dirk als ik het verkeerd uitleg

 de prijzen van hardcompactbriketten lagen vorige winter rond de 200 € per ton verpakt in PVC of in kartonnen dozen en in bulk ( niet verpakt in big-bag ) aan 160 € de ton

een vriend van mij die dezelfde kachel bezit als de mijne ( Tulikivi TU 2200/4H )  bestelde toen 3 ton briketten en had bijna een ton over terwijl de CV nog enkel diende voor sww

ik vernam van hem dat de prijzen nu tussen de 260 à 290 € liggen ( even googelen leert 't volgende )

een paar voorbeelden

-Verpakt in dozen van ca 10 kg, gemakkelijk verhandelbaar en mooi te stapelen. Stofvrije opslag.
PRIJZEN : Afhaalprijzen :
PALETPRIJS : € 262,5/palet (=105 dozen van 10kg aan € 2,5/doos)Speciale prijs vanaf 2 of meerdere paletten.
Mogelijkheid (PER PALET) gratis aan te leveren binnen een straal van 15 km vanaf Vichte.

http://www.2dehands.be/geperste-houtbriketten-houtblokken-63572815.html?ref=vglbe

1 Pallet bevat 88 pakken van 15 briketten en weegt 1015 kg

Afhaalprijs 1 pallet 88 pakken x 2.95 = 259 €
http://www.marktplaza.be/houtblokken-geperste-briketten-brandhout-8869149.php

deze heb ik zelf de eerste winter gestookt en zijn zeer goed

http://www.wonterspan.be/productenvervolg.php?prodcatid=12

 

Ulrik

 

 

 

 

31/10/2009 - 02:15

adyreeves

mijn buur liet ook een warmtepomp plaatsen dit jaar ( lucht / water in combinatie met vloerverwarming beneden en boven )

kostprijs 10000 € voor de warmtepomp en om het stroomverbruik te reduceren plaatste hij een PV installatie van 4 KW piek kostprijs 20000 € samen 30000 €

hij zei vorige winter 't is niet meer te doen met die mazoutprijzen ik tank hier 2500 l en dat kost mij ook 2500 € en deed dan een investering van 30000 € daarmee kon hij al 12 jaar de tank bijvullen en aan de huidige prijs 24 jaar ....

maar een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen is schone energie natuurlijk, maar 't is makkelijk praten als je de financiele mogelijkheden hebt, maar da 's nu net het grootste probleem bij de meeste mensen  

 

Ulrik  

31/10/2009 - 08:52

ja Ulrik

we zullen moeten kiezen tussen rond te rijden met een dikke grote auto die veel vervuilt of een warmtepomp en zonnepanelen zetten

die na een aantal jaren ons gratis verwarmd , u zegd dat hij er 24 jaar za over doen om het eruit te hebben dan hebt u de tussenkomsten er wel niet bij genomen die man verwarmd binnen enkele jaren gratis en die mazout denkt u dat die op de huidige prijs zal blijven staan ?????

ik denk het niet

wacht tot na de crisies

en onze kinderen zouden toch ook nog iets mogen hebben of niet ????

31/10/2009 - 09:15

ulrik, cram

nee, dat zijn de verkeerde optie's!

als je zoveel gebruikt, doe dan eerst iets aan je verbruik, en dan aan de opwekking. jou buur had waarschijnlijk met de helft van die som z'n verbruik met 1/3 tot de helft kunnen laten dalen, dat was een zinvolle oplossing geweest. PV is geen oplossing voor verwarming, althans vanuit ecologisch standpunt gezien. want het verbruik en de productie zijn elkaars tegengestelde, je produceert veel als je weinig nodsig hebt en vice -versa. nee, dat is enkel een financiëel gunstige oplossing.

als je aan je kinderen wil denken, isoleer dan i.p.v0 warmtepompen en PV-panelen te kopen, isoleren is meestal nog veel goedkoper ook.

hans d

31/10/2009 - 09:06

Die geperste blokken lijken me toch duur.

Beuk en eik brikkette € 262,5/palet (=105 dozen van 10kg)

Dus 1050 kg.

 

Soortelijk gewicht van eik en beuk  is 750 kg/m³

Dan moeten die briketen toch echt veel beter moeten zijn om aan dezelfde prijs te komen van gewoon beuk/eik stammetjes.

Brandhout beuk/eik is al te koop vanaf 45 euro per kube.

 

31/10/2009 - 14:04

Hans

jij zegt :

als je zoveel gebruikt, doe dan eerst iets aan je verbruik, en dan aan de opwekking. jou buur had waarschijnlijk met de helft van die som z'n verbruik met 1/3 tot de helft kunnen laten dalen, dat was een zinvolle oplossing geweest.

de woning van mijn buur ( schoonbroer ) is 7 jaar geleden gebouwd volgens de toen geldende normen

geisoleerde spouwmuur ( 5 cm van die gele of groene harde platen met tand en groef ) en glas van 1,1

het plat dak is bespoten met een 15 cm dikke laag isolatieschuim

de volledige woning is voorzien van vloerverwarming 

in de living en de badkamer is er telkens ook nog eens een " stralingsmuur " voorzien 

ik denk dus niet dat hij nog veel kan verbeteren en zeker niet tot 1/3 minder verbruik

vooraan en achteraan de ( half open ) bebouwing is alles wel in glas van vloer tot plafond over de gehele breedte van de woning met achteraan een geintegreerde veranda tot op de tweede verdieping, en daar zit ongetwijfeld het grote verbruik door het vele glas met grote warmteverliezen als gevolg

Ulrik   

 

31/10/2009 - 21:44

ulrik

tja, ook vandaag wordt er nog zo idioot gebouwd. 5cm isolatie in de muur is gewoon belachelijk. wij spraken 10 jaar geleden al van minimaal 150mm voor de muren. en diegenen die toen geluisterd hebben, die gebruiken 3 keer minder.

en er bestaat geen huis waar je niets kan aan verbeteren. ik weet ook wel dat het raar klinkt, maar voor die prijs had hij b.v. overal passiefhuisramen kunnen steken. of dak en muren beter isoleren.

het is niet zozeer een kwestie van kunnen, maar van willen. maar ik begrijp ook wel dat iemand met een woning van 7 jaar oud niet direct geneigd is z'n halve woning terug om te bouwen. maar 't is wel de enige verstandige oplossing, eentje die blijft renderen.

hans d

02/11/2009 - 01:46

waltervaes

jij zegt : Dan moeten die briketten toch echt veel beter moeten zijn om aan dezelfde prijs te komen van gewoon beuk/eik stammetjes.
 

dat is inderdaad zo, briketten geven veel meer en langer warmte af per kg hout dan massiev hout omdat het soortelijk gewicht ook veel groter is voor hetzelfde volume als massief hout 

laat het mij zo stellen dat je voor 10 kg briketten zeker 15 kg massief hout nodig hebt voor dezelfde warmte  

de calorische warmte per kg van briketten is meestal veel hoger dan van massief hout ook mede door het lage vochtpercentage van 6 tot 9 % en bij droog massief hout ( zelfs na 2 à 3 jaar ) mag je toch nog rond de 20 % vochtgehalte rekenen

dit water moet verdampen tijdens de verbranding en dat vraagt ( verloren ) energie

als je heel vochtig hout gaat stoken met 40 tot 50 % vocht dan ben je eigenlijk water aan het koken !!! in plaats van hout aan 't stoken

ik stook al 30 hout waarbij ik zowat alles gestookt heb wat er op de markt te koop was, en weet onddertussen wel al het verschil waarvan ik 20 jaar stookte met een Flam inbouwcasette met warmeluchtmantel en ventilatoren en in vergelijking met het rendement van de massieve speksteenkachel was het rendement van de inbouwcasette gewoon eeen ramp !

natuurlijk geeft massiev hout mooiere vlammetjes en briketten een langere gloed maar een combinatie van beiden is gewoon supper

briketten moet je pas kopen als je ze echt nodig hebt want ze zijn onmiddelijk droog

je moet dus de jaren voordien niet investeren in drogend hout en de opslag is zéér proper en vraagt hooguit 2 m² voor een hele winter stookplezier en mag binnen opgestapeld liggen dat zijn alvast een hoop voordelen voor de briketten 

't is zéér moeilijk in te schatten wat nu per stookseizoen het voordeligste uitkomt in de veronderstelling dat je beiden aankoopt en aan de deur laat leveren maar 't zou kunnen dat massief hout voordeliger is en het verschil zal miniem zijn maar zoals ik al zei, mits wat zoekwerk kan je wel gratis brandhout vinden en ook de briketten moeten altijd betaald worden   

 in een normale houtkachel ( geen speksteenkachel ) zou ik ze niet direct aanraden omdat je daarbij te veel warmteverlies hebt langs de schouw omdat de kachel zelf de geproduceerde warmte niet voldoende kan benutten

Ulrik

 

31/10/2009 - 15:01

Als je zegt dat die briketten van 10 kg  gelijk zijn aan 15 kg hout, dan zijn de brikketten nog altijd dubbel zo duur.

En ik blijf erbij, je kan nooit echt zeker zijn dat hetaltijd 100% zuiver hout is.

 

Voor de mensen die goedkoop hout zoeken en er voor willen werken.(en je helpt de natuur ermee)

De bosgroepen verkopen soms loten die je zelf mag gaan afdoen (uitdunning of afkappen exoten) en dan kost het je +/-10 euro /m³.

Of je gaat helpen bij een natuurvereniging, die hebben soms ook hout dat ze gratis geven aan hun leden.

01/11/2009 - 00:32

Ik denk dat houtbriketten een goed alternatief kunnen zijn voor wie nog niet over een voorraad kurkdroog hout beschikt. Kurkdroog is de eerste voorwaarde voor een schone en efficiënte verbranding.

Ik heb hier de vraag gesteld naar betrouwbare leveranciers van briketten. Het feit dat totnutoe niemand heeft geantwoord, wijst er op zijn minst op dat er geen duidelijke  en eenduidige informatie beschikbaar is. ( en ja, ik heb de zoekfunctie gebruikt, leverde niets op)

Of mogen we zo naïef zijn om te geloven dat een leverancier van goede pellets ook briketten met dezelfde samenstelling levert?

Wie het weet mag het zeggen ;)

Bert

01/11/2009 - 08:44

bert

<< Kurkdroog is de eerste voorwaarde voor een schone en efficiënte verbranding. >>

eigenlijk is dat maar een halve waarheid, de zuivere verbranding bekom je door een voldoende hoge gloedbedtemperatuur (> 800°). bij houtvergassers mag (hoeft natuurlijk niet) hout vochtger zijn, omdat het hout eerst droogt en dan pas vergast waardoor de vlamtemperatuur dan probleemloos die 800° haalt.

om bij klassieke kachels die temperaturen te halen is het natuurlijk wel belangrijk.

misschien is dat van mij woordenziffterij, maar ik wou even oorzaak en gevolg uit elkaar halen.

hans d

01/11/2009 - 11:26

@hans delannoye:

 

Ik wil u een privebericht sturen (met mogelijk vermelding van merknamen), hoe doe ik dat??

 

Bedankt, Jo.

 

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.